POČELI SU NEKRŠTENI DANI, TRAJU SVE DO BOGOJAVLJENJA Evo šta se ne sme raditi, jer se veruje da zemljom vladaju zli dusi
Foto: Marina Lopičić

Do Bogojavljenja zemljom vladaju zli dusi

POČELI SU NEKRŠTENI DANI, TRAJU SVE DO BOGOJAVLJENJA Evo šta se ne sme raditi, jer se veruje da zemljom vladaju zli dusi

Društvo -

Od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara od kako se smrkne, pa sve dok se petlovi ne oglase, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće.

U unutrašnjosti Srbije i brojnim selima, stari će vam reći da bi vam najbolje bilo da vas i sumrak zatekne u zatvorenom prostoru. Jer, napolju je "opasno vreme".

Naime, Srbi veruju da je od danas pa sve do Bogojavljenja 19. januara, zemlja otvorena i da mrtvi izlaze, a zajedno s njima đavoli i razni drugi demoni jer je

Isus Hristos u to vreme bio nekršten. Otud i ime za te dane - Nekršteni dani.

Zbog toga, od kako se smrkne, pa sve dok petlovi ne zapevaju, zemljom vladaju zli dusi. U to doba niko se ne kreće nikud dalje od kuće a narod veruje da onaj, ko bi u to vreme putovao loše prošao. Ko baš mora da izađe, nosi sa sobom beli luk, krst ili neki oštar metalni predmet.

U ove dane žene ne predu, ne tkaju, ne peru, jedino što pletu. Napolju se ne ostavlja ništa belo, a naročito se ne ostavlja dečja odeća, jer su svuda urokljive i zle oči koje mogu da naškode deci.

U mnogim krajevima Srbije, krije se i svetlost iz kuća, tako što se na prozore stavljaju zavese ili spuštaju zaklopci ili roletne. Noću se ne pije voda jer se demoni uvlače u kućne posude i vodu pa vrebaju neoprezne.

Veruje se da će dete koje se rodi u nekrštene dane biti bolešljivo i nesrećno, a postoji i verovanje da takvu decu napolju vrebaju stravične ptice sa dečijim likom. Da bi se mališani „odbranili od uroka“, stari su smislili ovo – deca rođena u „nekrštene dane“ moraju svake godine u tom periodu da sa sobom nose posebnu košulju, izatkanu na kaminu. A kako bi „odagnao bedu i smanjio muku“ u ove sumorne dane, narod je smislio i „protivlek“.

(Kurir.rs/Wikipedia/Foto: Marina Lopičić/Ilustracija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track