MUTNE RADNJE: Direktor Diposa zaposlio rođake trgovca oružjem Slobodana Tešića
Foto: Tanjug

Otkrivamo

MUTNE RADNJE: Direktor Diposa zaposlio rođake trgovca oružjem Slobodana Tešića

Društvo -

Otkad je Đoko Krivokapić na čelu preduzeća za upravljanje državnim nekretninama, broj zaposlenih je naglo skočio. Skoro svi novozaposleni su u srodstvu sa Slobodanom Tešićem, koji je do pre nekoliko godina bio na crnoj listi UN

Đoko Krivokapić, direktor Diposa, neguje bliske poslovno-prijateljske veze s kontroverznim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem.

U tom preduzeću za upravljanje najskupljim državnim vilama i apartmanima Krivokapić je zaposlio brojne Tešićeve rođake, otkriva Kurir.

A Krivokapić se, kako tvrdi naš izvor iz Diposa, zahvaljujući podršci koju uživa od Tešića u tom preduzeću ponaša bahato kao da je njegova privatna firma.

Čuva mu leđa... Slobodan Te{ić
Čuva mu leđa... Slobodan Te{ićfoto: Interpol

Finansijska šteta

- On, čovek, deli šakom i kapom državne poslovne i stambene prostore i zapošljava koga i kako hoće. Tako je od dolaska na mesto direktora Diposa broj zaposlenih porastao sa zatečenih 48 na 57. Možda to i ne bi toliko upadalo u oči da skoro svi zaposleni nisu rođaci njegovog zaštitnika i mentora Slobodana Tešića - priča sagovornik Kurira iz ovog preduzeća za iznajmljivanje i održavanje državnih nepokretnosti.

BROJKE

300 državnih objekata povereno Diposu na upravljanje

118 vila oduzeto je iz fonda diposa 2016. godine

Krivokapić je, kako ističe, zbog zapošljavanja Tešićevih rođaka finansijski oštetio Dipos. I Državna revizorska institucija Srbije (DRI) ustanovila je da je na isplatu zarada i drugih davanja zaposlenima to preduzeće samo tokom jedne godine potrošilo oko 6,4 miliona dinara više nego što je propisano zakonom.

Ivan Ninić, izvršni direktor Centra za vladavinu prava, kaže da Dipos godinama posluje problematično i da je bio meka za bahaćenje, stranačko udomljavanje i zapošljavanje preko veze, iako već ima previše zaposlenih.

Politička zaštita

- Nije u obavezi, prema Zakonu o radu, da raspisuje konkurs za zapošljavanje, ali treba utvrditi da li je bilo potrebe za novim radnim kadrom. Garantujem da nije. Nego, on ima političku zaštitu nekog pojedinca. Dipos bi trebalo ukinuti, rasformirati, ugasiti, zaposlene otpustiti kao tehnološki višak i nekretnine prebaciti na Republičku direkciju za imovinu, koja ionako brine o svoj državnoj imovini, pa može i o tom delu iz Diposa. Samo na taj način može se zaustaviti to mešetarenje.

Krivokapić, imenovan za direktora Diposa jula 2014. kao kadar SPS, juče nije odgovarao na pozive Kurira. Nedostupan za komentar bio je i Tešić, koji je, kako je Kurir nedavno pisao, kadrirao i u Ministarstvu spoljnih poslova, gde je za političkog direktora postavio Zorana Vujića. Tešić je, inače, do pre nekoliko godina bio na crnoj listi UN zbog kršenja sankcija na izvoz oružja u Liberiju.

Juri novi mandat

NE IDE NA POSAO, A PRIMA 172.000

Krivokapić, kako je Kurir juče pisao, mesecima gotovo da ne dolazi na posao, a sve vreme prima platu od 172.000 dinara. Zaposleni ga veoma retko viđaju na radnom mestu. Njemu je, inače, istekao mandat na mestu direktora Diposa, ali on uporno juri političke veze kako bi obezbedio ostanak na funkciji.

Kurir.rs/ Biljana Bojić Foto: Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track