STANJE U NIŠU SE STABILIZOVALO Tiodorović: Ne verujem da je KC ikada u istoriji imao ovoliko pacijenata
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

počelo obimnije testiranje i lakših bolesnika

STANJE U NIŠU SE STABILIZOVALO Tiodorović: Ne verujem da je KC ikada u istoriji imao ovoliko pacijenata

Društvo -

Epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je danas u Nišu da se stanje "stabilizovao", ali da su pacijenti s jugoistoka Srbije oboleli od korona virusa, napunili Klinički centar Niš.

"KC Niš nosi najveći teret, ne verujem da je ikada u istoriji imao ovoliko pacijenata", rekao je i naveo da je broj pacijenata poslednjih dana 200 do 300, mada nisu svi pozitivni.

Svi se testiraju kako ko dođe, i u poslednja dva-tri dana je počelo obimnije testiranje i lakših bolesnika, rekao je Tidorović prilikom posete Veterinarskom specijalističkom institutu u Nišu s ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem i načelnicom Nišavskog okruga Draganom Sotirovski.

Kazao je da je na respiratorima u Kliničkom centru Niš 19 pacijenata u teškom stanju.

Istakao je da ima i izlečenih, tako da je iz niške Infektivne klinike otpušteno 12 pacijenata.

Dodao je da je izuzetno važno da svi lakše oboleli s područja jugoistoka Srbije budu u privremenoj bolnici u "Čairu".

"Među obolelim i umrlima u našoj zemlji 19,2 odsto lica mlađe je od 50 godina, a 29,8 odsto lica mlađe od 60 godina", izjavio je Tiodorović.

Istakao je da se stariji ljudi koji spadaju u najranjiviju kategoriju, ponašaju mnogo ozbiljnije i disciplinovanije nego mlađi.

Apelovao je na građane da striktno poštuju socijalnu distancu kako bi se zaustavio rast broja obolelih i stanje popravilo krajem aprila.

A u maju, dodao je, kada vreme bude toplije, "priroda bi trebalo da učini svoje u borbi protiv virusa".

Direktor Instituta za javno zdravlje Niš Miodrag Stojanović rekao je da su od izbijanja pandemije do juče testirana 614 stanovnika Niša, ali nije odgovorio na pitanje koliko je pozitivnih.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track