NOVA TERAPIJA! POČELO PRIKUPLJANJE PLAZME U SRBIJI ZA LEČENJE KORONE: 450 mogućih donora, a evo KO MOŽE BITI PRIMALAC
Foto: Profimedia, Shutterstock

epohalno

NOVA TERAPIJA! POČELO PRIKUPLJANJE PLAZME U SRBIJI ZA LEČENJE KORONE: 450 mogućih donora, a evo KO MOŽE BITI PRIMALAC

Društvo -

U Srbiji je počelo prikupljanje krvne plazme koja će se koristiti kao terapija za koronavirus. Za sada ima 449 potencijalnih davalaca, odnosno osoba koje su prelažale koronu i dva puta su negativno testirane na ovaj virus.

Predrag Đelevski iz Glogonja prvi je građanin Srbije koji je posle ozdravljenja od novog koronavirusa donirao krvnu plazmu. Direktorka Instituta za transfuziju krvi dr Verica Mijucić je rekla da je ta plazma zamrznuta i da se čeka prilika da bude upotrebljena.

- Procedura prikupljanja je nešto što Institut radi godinama, ali se ovakva vrsta terapije se još u Srbiji nije primenjivala. Plazma sadrži antitela protiv uzročnika bolesti i prikupljanjem plazme od onoga ko je preležao koronavirus, gotova antitela dajemo onome ko trenutno ima bolest – objasnila je Mijucić. Kako je dodala, na taj način se kupuje vreme pacijentu.

- Da bi se oporavili od bolesti potrebno je da proizvedemo u telu određenu količinu antitela dovoljno brzo. Svako ko ne može da proizvede dovoljno brzo antitela potencijalni je primalac plazme – navela je Mijucić.

Prema njenim rečima, antitela koja je proizveo neko ko se izborio sa koronom daju se pacijentu koji nije mogao i na taj način mu se pomaže uz standardnu terapiju koja se primenjuje.

- Rekonvalescent, odnosno osoba koja je preležala koronu, dolazi 21. dana nakon drugog negativnog testa u Institut. Ponovo radimo testiranje, klinički pregled, a onda se uzima se krvna plazma ako su svi kriterijumi ispunjeni – navela je Mijucić.

Plazmu mogu da daju zdrave osobe, koje su preležale su kovid, nemaju hronične bolesti, imaju trostruki negativni test na koronu, ima između 18 i 60 godina i više od 60 kilograma.

- Procedura je apsolutno bezbedna i za davaoca i za primaoca, a antitela se obnavljaju na 15 dana i jedna osoba može više puta da da plazmu, a to zavisi

Kako je istakla, ovo je prvi put će se plazma primenjivati u terapijske svrhe u Srbiji. Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić je za Pink rekla da je ova procedura primenjena u Kini još za vreme njihove epidemije.

U procesu nabavka testova za nivo antitela

Ona je navela da za dalju primenu nije neophodno, ali bi bilo dobro da imamo i test za određivanje nivoa antitela.

- U procesu smo nabavke testa titra antitela. Država ih je kupila, ali imamo probleme u nabavci svega vezanog za kovid epidemiju. Krajem aprila bi trebalo da budu u Srbiji – dodala je ona.

Kako je rekla, prvi davalac je Predrag Đelevski, a zaključno sa 12. aprilom u Srbiji ima 449 osoba koji su kandidati za davanje krvne plazme. Ovaj postupak je dobrovoljan.

- Oni su primenili plazmu na nekih 15 pacijenta i pokazalo se kao efikasno lečenje – navela je ona i dodala da su uz odobrenje struke krenule pripreme kako bi se ovaj postupak izvodio i u Sbiji.

- Zavod za transfuziju je bio kadrovski spreman. brzo smo uspeli da obezbednimo adekvatnu opremu i potrošni materijal. Praćeni su prvi pacijenti. Prvi otpuštetni pacijenti su prihvatili da daju plazmu.

Od prvih rekonvalescenata dva su bili kandidati i oni su pozvani, ali je jedna osoba nije ispunjavala kriterijume, imala je ispod 50 kilograma i nizak hemoglobin, dok je drugi dao plazmu – rekla je Škordić.

Kurir.rs/Pink

Foto Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track