DOKTOR KON OČEKUJE SVE MANJE ZARAŽENIH U SRBIJI: Što pre pokrenuti ekonomiju, ali nikako ne smemo da požurimo sa OVIM
Foto: TV Pink Printscreen

ako se nešto promeni, odmah će reagovati

DOKTOR KON OČEKUJE SVE MANJE ZARAŽENIH U SRBIJI: Što pre pokrenuti ekonomiju, ali nikako ne smemo da požurimo sa OVIM

Društvo -

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da je procenat pozitivnih na korona virus u odnosu na broj testiranih iz dana u dan sve niži i da je sada oko sedam odsto.

Tokom narednih nedelja očekujemo dalji pad procenta pozitivnih, istakao je Kon.

On je ukazao da se, prema podacima koji se prate iz dana u dan, epidemiološka situacija poboljšava, ali da je potrebno pridržavati se propisanih mera da se epidemija ne bi vratila.

"Nužno je pokrenuti ekonomiju, rad, ali i kompletan kapacitet zdravstvenog sistema za sva 'non covid' stanja, i to što pre. To, međutim, ne podrazumeva prerano isključivanje mera obaveznog distanciranja, ali podrazumeva postepeno ukidanje mera zabrane kretanja i prelazak na nivo jasnih i snažnih preporuka", rekao je Kon.

On je ukazao da je istovremeno važno da je uspostavljena sposobnost brzog reagovanja zdravstvenog sistema u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije i da su stvoreni kapaciteti za to.

Kon je naglasio da će se, ako dođe i do najmanjeg povećanja broja obolelih, odmah reagovati.

"Oštrije mere od ovih koje smo do sada imali ne bi trebalo da imamo, osim ukoliko ne dođe do novog talasa, ali tek u poznu jesen ili zimu", dodao je Kon.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja