DR DARIJA OTKRIVA: Ovo je specifičan virus! Potrebno je da napolju bude iznad 25, određena vlažnost, a tu je i UV faktor
Foto: Tanjug Printscreen

profesorka iznela podatke iz najnovijih svetskih istraživanja

DR DARIJA OTKRIVA: Ovo je specifičan virus! Potrebno je da napolju bude iznad 25, određena vlažnost, a tu je i UV faktor

Društvo -

BEOGRAD - Profesorka Darija Kisić Tepavčević danas je odgovarajući na pitanja novinara rekla da je novi korona virus izuzetno specifičan i zahtevan kao i da njegovo slabljenje i nestanak zavisi od mnogo faktora, a neka istraživanja pokazuju da donekle uticaj može da ima i faktor spoljašnje sredine.

foto: Tanjug Printscreen

Međutim, tu treba da se istovremeno pogodi nekoliko faktora koji bi ugrozili njegov opstanak u spoljnoj sredini, te da je to teško ostvarivo ali ne i nemoguće.

foto: Tanjug Printscreen

Spoljna sredina može da ima uticaj a vremenske prilike kakve su sada idu nam na ruku - primećeno je da treba da se pogode sledeće vremenske prilike da bi mogle da izvrše uticaj na njegovo slabljenje - potrebno je da spoljna temperatura bude iznad 25 stepeni C, vlažnost vazduha iznad 20 odsto a tu je i faktor UV zračenja.

Doktorka kaže da u letnjem periodu slabi mogućnost kapljičnog prenosa, po lepšem vremenu virus brže pada na zemlju, ali ako naiđe na osetljiv organizam koji ne može da mu se odupre nikakve spoljne prilike neće na to uticati.

- Sada je sve na našoj ličnoj odgovornosti, da zaštitimo sebe i najmilije, da ne dozvolimo da virus dođe do osetljive osobe - rekla je doktorka.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track