MOŽE LI SE NA MORE U JULU I AVGUSTU Granice niko ne otvara još, a evo koji su planovi. Da li će nam letovanje PROPASTI?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

kuda sa beogradskog aerodroma

MOŽE LI SE NA MORE U JULU I AVGUSTU Granice niko ne otvara još, a evo koji su planovi. Da li će nam letovanje PROPASTI?

Društvo -

Najpre se moraju otvoriti unutrašnje granice EU, verovatno od 15. juna. Grčka pravi dogovore između država, a ne na nivou EU.

Kada i kuda ćemo moći da putujemo sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla", u trenutku dok epidemija virusa korona polako popušta?

Aerodrom će od 18. maja biti otvoren, piste spremne za poletanja, ali granice su, uglavnom, svuda oko nas zatvorene, što bilo kakav plan za putovanje trenutno ostavlja u dubokoj magli.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastaner, koji je u svakodnevnom kontaktu sa svojim evropskim kolegama, bio je dosta neodređen u odgovoru na pitanje kada bi konačno mogle da budu otvorene spoljne granice šengenskog prostora.

Najpre će na red doći otvaranje unutrašnjih granica među članicama EU. Kastaner ističe da će restrikcije prolaza nacionalnih granica važiti "najmanje do 15. juna", osim iz izuzetnih porodičnih i ekonomskih razloga. Pogranični radnici takođe imaju mogućnost prolaska.

Ali, situacija se razlikuje od zemlje do zemlje.

foto: Shutterstock

Granice EU zatvorene do 15. juna

EU je pred vikend i zvanično odlučila da njene spoljne granice ostanu zatvorene do 15. juna. Najavljuju postepeno popuštanje, najpre otvaranje unutrašnjih granica među članicama, pre nego što se otvore spoljne. Očekuju i da se kraj izolovanja šengenskog prostora utvrdi ujednačeno.

Privrede evropskih zemalja ne mogu same i izolovane da se povrate iz krize posle epidemije virusa korona, pa će postepeno otvaranje granica u tom smislu biti neminovno. Inače će se na zdravstvenu krizu još žešće zakačiti i ekonomska. Zato su i realna očekivanja da se rampe što pre podignu, čim to zdravstveni uslovi iole budu dozvolili.

Austrija

Po svemu sudeći, i tada će važiti obaveza testiranja. Neke zemlje, poput Austrije, već su omogućile da se uz plaćeni test spreči odlazak u karantin. Ovo testiranje košta 190 evra.

Kandidata za putovanja je mnogo. Pogrešno se misli da je samo u pitanju turizam, mada je ova grana najviše pogođena. Ima dosta onih koji s nestrpljenjem iščekuju prve letove zbog poslovnih obaveza. Mnogo je i rastavljenih familija, jer veliki broj naših građana živi u inostranstvu, u zemlji ima starije članove porodica, pa jedva čekaju da ih vide posle dugog odsustva i pomognu im u ovoj situaciji.

foto: Shutterstock

Šansa za Srbiju - Mađarska

Šansa za Srbiju bi mogla da bude otvorena granica sa Mađarskom. Tako bi putnici faktički ušli u "šengen", gde je ostavljena mogućnost unutrašnjeg kretanja od 15. juna.

Nijedna zvanična informacija kako će se i pod kojim uslovima letovati u inostranstvu ne postoji.

Od 1. jula u Grčkoj

- Bićemo jedna od zemalja koja će napraviti dogovore između država, a ne na nivou EU. Nikakve uputstva još nismo dobili. Od 1. jula u Grčkoj bi trebalo da bude sve spremno za dolazak gostiju, ali detalji još nisu poznati - rečeno je u Ambasadi Grčke.

Nema odlaska u Španiju

Države koje su proživele pravi horor zbog pandemije goste iz drugih zemalja neće primiti. Španija je najavila da najverovatnije neće dozvoliti dolazak turista do kraja godine, a sve izvesnije je da će tako biti i u Italiji.

- Zvaničnih informacija još nema, iako sada svi žure da nešto kažu i saopšte, ali ne postoji ništa konkretno o tome kako će se u neke zemlje ulaziti, ali i vraćati u Srbiju - govori Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije.

Situacija sa Turskom je izuzetno diskutabilna:

- Komplikovani su avio-prevozi, jer ukoliko bude 30 odsto manja popunjenost, to znači i da će cena karte odmah biti skuplja. Isto je i sa autobusima - kaže Seničić.

(Kurir.rs/Novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track