SLUČAJ KOJI JE UZDRMAO SRBIJU: Oduzeli im tek usvojenu devojčicu! Evo kako je nastao problem
Foto: Profimedia

KRIVCI ĆE BITI KAŽNJENI

SLUČAJ KOJI JE UZDRMAO SRBIJU: Oduzeli im tek usvojenu devojčicu! Evo kako je nastao problem

Društvo -

Na zahtev subotičkog Osnovnog javnog tužilaštva, povodom nezakonitog usvajanja trogodišnje devojčice koja je juče oduzeta usvojiteljima, Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova dostavio je policiji izveštaj o izvršenom nadzoru nad stručnim radom Centra za socijalni rad u Subotici, čijom je greškom došlo do ovog slučaja koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Naime, u ovom slučaju žena usvojitelj ne ispunjava zakonski uslov u pogledu godina, jer prelazi starosnu granicu od 45 godina, dok su godine njenog supruga u redu.

U saopštenju koje je Ministarstvo za rad, socijalna i boračka pitanja danas objavilo na svom sajtu, pored ostalog se navodi da je Centar za socijalni rad Subotice, u vezi sa oduzmanjem deteta postupio po nalogu Pokrajinskog sekretarijata i izmestio dete iz porodice usvojitelja u kojoj je bilo na osnovu nezakonito i nepravilno donetih rešenja tog Centra, kao i da je detetu obezbedio je smeštaj deteta u adekvatnu hraniteljsku porodicu.

Ministarstvo podseća da je odredbom Porodičnog zakona, propisano da razlika u godinama između usvojitelja i usvojenika ne može biti manja od 18 niti veća od 45 godina, kao i da, izuzetno, ministar nadležan za porodičnu zaštitu može dozvoliti usvojenje licu koje je starije od usvojenika manje od 18 godina ili licu koje je starije od usvojenika više od 45 godina, ako je takvo usvojenje u najboljem interesu deteta, navodi se u informaciji ministarstva za rad.

U skladu sa zakonom, organ starateljstva zbog toga u svakom slučaju mora da za dete bira porodicu koja ispunjava uslov u pogledu dozvoljene razlike u godinama, jer su one važne sa aspekta vršenja roditeljskih prava i dužnosti i zadovoljavanja potreba usvojenog deteta, ali i u budućem životu usvojenika.

Međutim, kako se navodi, Centar za socijalni rad u Subotici je doneo rešenje o upućivanju deteta na međusobno prilagođavanje u porodicu budućih usvojitelja i rešenje o zasnivanju usvojenja deteta bez prethodno zatražene i date dozvole ministra, iako je u konkretnom slucaju, razlika u godinama iznad zakonom dozvoljene.

Dete je, kako dodaje, dato i uprkos tome što u Jedinstvenom ličnom registru usvojenja postoje podaci o većem broju budućih usvojitelja koji ispunjavaju navedeni uslov dozvoljene razlike u godinama, ali njihovi podaci nisu uzeti u obzir prilikom izbora usvojitelja za dete.

Ministarstvo je ukazalo da je nakon saznanja da je Centar za socijalni uputio dete na međusobno prilagođavanje kod budućih usvojitelja i zasnovao usvojenje deteta bez tražene i dobijene dozvole ministra (15. maja), izdalo nalog Pokrajinskom sekretarijatu da u odnosu na utvrđene nepravilnosti u radu Centra za socijalni rad preduzme mere u skladu sa svojim nadležnostima.

Pokrajinski sekretarijat je potom poništio nezakonita rešenja subotičkog Centra za socijalni rad o upućivanju deteta na međusobno prilagođavanje kod budućih usvojitelja i o zasnivanju usvojenja deteta i naložio tom centru da dete zaštiti merom starateljske zaštite, izmesti dete iz porodice usvojitelja u kojoj nezakonito boravi i obezbedi smeštaj detetu u adekvatnu hraniteljsku porodicu, navodi se u saopštenju.

foto: Twitter Printscreen

S obzirom na postojanje indicija koje su ukazivale na moguće izvršenje određenih krivičnih dela u konkretnom slučaju, Ministarstvo za rad je o relevantnim cinjenicama i podacima vezanim za konkretan slucaj usvojenja obavestilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministar Zoran Đorđević je poručio da slučaj mora biti rešen na zakonit način, u najboljem interesu deteta i nikako drugačije.

"Biće detaljno analiziran i ispitan od strane MUP-a, a svi koji su učestvovali u kršenju propisa i zakona biće kažnjeni. Nema privilegovanih i svako mora da odgovara za svoje postupke", rekao je Đordević.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track