PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE iz minuta u minut

KRIZNI ŠTAB NA KURIR TELEVIZIJI 13 umrlih, testirano pola miliona, samo u BG 3.225 pregleda POPUNJENOST BOLNICA 90 ODSTO

Društvo -

Lončar kaže i da je od kovida obolelo 70 zdravstvenih radnika i oni se nalaze na bolničkom lečenju, dok je još 500 pozitivno virus korona i nalazi se u izolaciji

BEOGRAD - Danas do 15 časova odnosno u poslednjih 24 sata u Srbiji su potvrđena 344 nova slučaja korona virusa, a nažalost preminulo je 13 osoba pacijenata. Testirano 8.659 osoba, pozitivno 344. U prethodnih 24 sata hospitalizovano je 203 osobe, na respuratorima trenutno 170 osoba.

1 / 8 Foto: Kurir Printscreen

Prvi se obratio ministar Zlatibor Lončar rekavši da je situacija izuzetno ozbiljna a kako dokaz za to izneo je podatke iz Beograda rekavši da se za samo jedan dan u kovid ambulantama u Beogradu pregledalo 3.225 ljudi. Ministar je dodao da je kapacitet popunjenosti kovid bolnica u Beogradu na maksimumu, odnosno 90 odsto, kao i da će u toku dana u kovid režimu početi da radi Institut za reumatologiju. On je rekao i da je povećan broj mladih pacijenata sa ozbiljnom slikom i težim stanjem, odnosno ljudi od 20, 30 i 40 godina.

Lončar kaže i da je od kovid 19 obolelo 70 zdravstvenih radnika i oni se nalaze na bolničkom lečenju, dok je još 500 pozitivno virus korona i nalazi se u izolaciji. On je naveo da je u prethodna 24 sata u kovid ambulantama u Beogradu bilo 3.225 pregleda, plus ostatak Srbije.

U Srbiji je od poslednjeg izveštavanja testirano 8.659 osoba, 344 osobe su pozitivne na virus koronu, umrlo je 13 pacijenata, a 170 je na respiru. Od početka epidemije virusa korona do dana umrlo je 418 pacijenta. "Ovi podaci dovoljno govore sami za sebe, dovoljno govore koliko je ozbilna situacija", rekao je ministar.

U Srbiji testirano pola miliona ljudi: Rekordan broj osoba na respiratorima, preminulo 13

U poslednja 24 sata u Srbiji su potvrđena 344 slučaja korona virusa, a preminulo je još 13 osoba, čime je ukupan broj preminulih porastao na 418, objavljeno je danas na sajtu covid-19.rs. Od jučerašnjeg preseka porastao je i broj osoba na respiratorima za 16 i sada ih je ukupno 170, što je novi najveći broj od početka epidemije. Testirano je 8.659 osoba, ukupno 507.002 osobe, a hospitalizovane su 203 osobe. Od početka epidemije virusa kovid-19 u martu ove godine, obolelo je ukupno 19.983 osoba, aktivno je 4.574 slučajeva, a procenat smrtnosti je 2,20 odsto.

Lončar: Popunjenost kovid bolnica u Beogradu preko 90 odsto

Lončar je izjavio da su bolnički kapaciteti u Beogradu na maksimumu, odnosno da je popunjenost u svim kovid bolnicama u glavnom gradu preko 90 odsto. Lončar je naveo da će u toku dana Institut za reumatologiju početi da radi s dodatnim kapacitetima, preko 100 postelja.

"U toku su vizite u bolnicama, kao i u Areni, pa ćemo videti koliko će danas pacijenata moći da se otpusti, kako bi novi mogli da budu primljeni", rekao je Lončar na pres konferenciji. On je podsetio da se pacijenti iz Beograda upućuju u Smederevo, Požarevac, Smederevsku Palanku i druge bolnice, na šta smo, kaže, prinuđeni kako bi svako dobio adekvatnu negu.

Što se tiče testiranja, Lončar je na primeru Bosne i Hercegovine pokazao koliko je veći broj testiranih osoba i koliko se stručnjaci pridržavaju pravila.

Prioritet na testiranju su pacijenti koji imaju simptome

- Naš prioritet su pacijenti koji imaju simptome. Za sve druge, biće slobdnih kapaciteta i biće na redu - istakao je Lončar govoreći o testiranju na lični zahtev.

Vodfimo računa o lekarima, nijedna kovid bolnica nije ostala bez kadra

Lončar je dodao i da i pored toga što je jedan broj zdravstvenih radnika zaražen, ima ih dovoljno i nijedna kovid bolnica nije ostala bez medicinskog kadra. Ako radite sa kovid pacijentima i pored korišćenja svih mera zaštite ne može se izbeći da i zdravstveni radnici budu zaraženi, rekao je Lončar posle sednice Kriznog štaba i istakao da se o njima svakako vodi računa.

- U ovom trenutku mogu reći da nemamo problem, i nastavićemo dalje da štitimo zdravstvene radnike. Oni su prioritet, jer bez njih ne bi mogli voditi ovu bitku", kazao je on. Oni, ističe, prolaze kroz redovno testiranje, prate se i saopštavaju tačni podaci i pomaže da se što pre oporave. Lončar je rekao da ni u jednom trenutku nije bio problem da je ijedna ustanova ostala bez zdravstvenih radnika. Ukazao je da je izražena solidarnost kod zdravstvenih radnika, i kada neko ispadne zbog zaraze, neko drugi ulazi na njegovo mesto, bez pitanja zašto on ili zašto sada.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja