UPLATILI LETOVANJE U JANUARU, SAD NEĆE DA IH VODE: Egipat ne traži test ni karantin, agencije se pravdaju koronom
Ilustracija, Foto: Shutterstock

bruka

UPLATILI LETOVANJE U JANUARU, SAD NEĆE DA IH VODE: Egipat ne traži test ni karantin, agencije se pravdaju koronom

Društvo -

Pošto su Crna Gora, Grčka, Španija, Bugarska i Tunis zatvorile svoje granice za putnike iz Srbije, a Hrvatska traži obavezan PCR test ili karantin, na letovanje još možemo u Albaniju, Tursku i Egipat. Nastala je, međutim, podela među domaćim agencijama, pa neke već organizuju putovanja u Egipat a neke još čekaju, pravdajući se nesigurnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, što putnike zbunjuje i ljuti.

Za oko 190 putnika dilema oko toga da li će ovog “korona – leta” ipak videti more završena je u subotu, kada je poleteo prvi čarter za poznato egipatsko letovalište – Hurgadu.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

To je informacija koja nije promakla Brankici Patarić, koja za sada slike sa letovanja prve grupe “spskih Egipćana” može da gleda samo na društvenim mrežama.

Ona se nalazi u grupi klijenata turističkih agencija Wayout i Faros, koji su, kako nam je rekla, aranžmane u Egiptu platili u celini ili delimično još u januaru i februaru, da bi, po izbijanju epidemije, uzeli zamenske vaučere.

“Sada Egipat radi, prima Srbe, ne traži PCR test, ukinuo je vize, snizio cene… ali agencije Wayout i Faros se kriju iza Covida, još ne organizuju putovanja u Egipat i ne nude nam ništa, pa mi sada imamo vaučere koje nemamo za šta da zamenimo”, kaže nam Brankica.

Na naše pitanje zašto još ne organizuju putovanja u Egipat, u obe agencije – Faros i Wayout – su nam odgovorili da su takav stav zauzeli na osnovu epidemiološke situacije u Srbiji i potrebe da se izbegnu situacije kakve su se dešavale našim turistima u Grčkoj, poput prekida aranžmana i povratka u zemlju grupe sa ostrva Evija.

“Odlazak na destinaciju bez negativnog PCR testa smatramo rizičnim. Još nije poznato kako će država Egipat reagovati prema ostalim putnicima u slučaju da se ispostavi da je neko od putnika zaražen virusom SARS-COV-2. Kako će reagovati putnici ukoliko se ispostavi da će se na povratnom letu nalaziti osoba zaražena virusom SARS-COV-2?”, rekli su u Faros Tours-u.

Brankica, međutim, odgovara da su ona i njene “kolege po aranžmanu” spremne da prihvate zdravstveni rizik.

“Potpisaćemo i klauzulu aranžmana sa agencijama da putujemo na sopstvenu odgovornost”, naglašava.

“Mi nemamo problem sa time da od sutra ujutru izađemo sa ponudom za prvi sledeći let, ali je naša odluka da mudro razmislimo i sačekamo pravi trenutak za to, a ne da isto učinimo naglo i time svoje putnike dovedemo u rizik”, kažu u agenciji Wayout, koja je već na samom početku epidemije, 19. marta, morala da organizuje evakuacijske letove za svoje putnike iz Egipta.

Uz to, država Egipat, iako ne zabranjuje ulazak strancima, ipak kontroliše zdravstveno stanje onih koji ulaze u zemlju.

“Državljani Srbije dolaskom u turističke destinicije u regiji Crvenog mora popunjavaju posebni obrazac i meri im se telesna temperatura. Lica sa simptomioma se upućuju u karantin”, stoji u zvaničnom uputstvu za putovanja tokom pandemije, na portalu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Na naše pitanje postoji li neko opšte uputstvo koga se domaće turističke agencije pridržavaju kada je reč o organizaciji putovanja u Egipat, direktor Nacionalnog udruženja turističkih agencija YUTA Aleksandar Seničić odgovara da nema generalnog stava, već da agencije donose različite odluke u zavisnosti od okolnosti.

“U nekim slučajevima možda još ne rade hoteli sa kojima sarađuju naše agencije, a već su im uplatile novac za aranžmane. Sa druge strane, ne možemo naterati nikoga da radi ono za šta smatra da još nije bezbedno”, objašnjava Seničić.

Brankica ipak podseća da vreme letnijh odmora prolazi, i da se bliži septembar, kada roditelji dece školskog uzrasta, poput nje, ne mogu da idu na putovanja sa porodicom.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Promo

“Ako već samo brinu za naše dobro, neka prebace naš novac agencijama koje rade. Mi smo u začaranom krugu, ne želimo novac nazad, samo želimo na more”, poručuje Brankica.

“Prebacivanje novca”, međutim, nije nešto što je predvidela Vladina Uredba o ponudi zamenskog putovanja, već ona predviđa da će turistima koji vaučer ne iskoriste do kraja sledeće godine, novac biti vraćen počev od 1. januara 2022.

“Sigurno je da ovo rešenje mnogima ne odgovara, ali sve vreme se u javnosti zaboravlja jedna činjenica: pravila postupanja u vezi izdavanja potvrda o zamenskom putovanju, koje se izdaju umesto ugovora o putovanju zaključenih zaključno sa 15. martom godine utvrdila je Vlada Republike Srbije. Nije u pitanju naša samovolja ili tumačenje ugovora sa naše strane koje se može dovoditi u pitanje”, rekli su u Faros Toursu.

(Kurir.rs/Nova.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track