UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Blagi skok broja novozaraženih, još 2 preminula, 37 na respiratorima
Foto: Shutterstock, Ana Paunković, Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI PRESEK KORONE U SRBIJI: Blagi skok broja novozaraženih, još 2 preminula, 37 na respiratorima

Društvo -

U Republici Srbiji do 15 časova 26. avgusta 2020. godine registrovana su ukupno 30.974 potvrđena slučaja kovid 19. Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 9.932 osobe od kojih su 154 pozitivne. Nažalost, preminule su 2 osobe.

foto: Printscreen

Do 15 časova u Republici Srbiji na koronavirus testirano je ukupno 895.507 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Na respiratorima je trenutno 37 pacijenata. Ukupan broj preminulih je 707.

foto: AMG

17.11 - Pirotski okrug bez novih slučajeva virusa korona

Od 21 testiranog uzorka na teritoriji Pirotskog okruga svi su negativni na virus korona, saopšteno je danas iz Zavoda za javno zdravlje Pirot. Od početka epidemije do danas na području celog okruga ukupno je testirano 3.471 bris, od čega je pozitivnih na virus korona bilo 365. Na području Pirotskog okruga, od početka epidemije do danas, od posledica virusa korona preminulo je 25 osoba.

16.45 - Šumadijski okrug: 1 novozaraženi, hospitalizovano 26 pacijenata

Prema najnovijim podacima Instituta za javno zdravlje "Kraguj", u Šumadijskom okrugu registrovan je samo jedan novozaraženi virusom korona i to u Batočini. U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 26 pacijenata od kojih su dva na respiratoru, saopštio je direktor Instituta Dragan Vasiljević. U drugim opštinama Šumadijskog okruga - Kragujevcu, Aranđelovcu, Topoli, Rači, Kniću i Lapovu nema registrovanih novozaraženih.

16.30 - Subotica: 25 hospitalizovano

U Opštoj bolnici Subotica trenutno je u kovid delu bolnice hospitalizovano 25 pacijenata, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove. U prethodna 24 sata u kovid respiratornoj ambulanti obavljeno je 45 pregleda, od kojih je 15 kontrolnih, a 30 prvih. Dva pacijenta su zadržana na bolničkom lečenju, dok je jedan pacijent otpušten iz bolnice na dalje kućno lečenje i izolaciju. Od 25 pacijenata u kovid delu bolnice nijedan nije na respiratoru.

16.26 - Preminuo pacijent u KC Niš

U poslednja 24 sata u niškom Kliničkom centru preminuo je jedan pacijent od posledica infekcije kovidom-19, navodi se na sajtu te zdravstvene ustanove.

15.57 - Kraljevo: Gradska bolnica izlazi iz kovid sistema

Posle dva meseca neprestane borbe sa drugim talasom koronavirusa u kojoj je učestvovalo više od 200 lekara, medicinskih sestara i nemedicinskog osoblja, Opšta bolnica "Studenica“ u Kraljevu polako izlazi iz kovid sistema, ali i priprema kapacitete za eventualni novi talas epidemije.

15.14 - Ukinuta vanredna situacija u Kuršumliji

Predsednik Opštine Kuršumlija Radoljub Vidić, na osnovu Zaključka opštinskog štaba za vanredne situacije, doneo je danas Odluku o ukidanju vanredne situacije na teritorije cele opštine.

13.00 - U Braničevskom i Podunavskom okrugu po jedan novi slučaj

Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje Požarevac, u Braničevskom i Podunavskom okrugu registrovan je po jedan novi slučaj zaraženih virusom korona. Kako je saopštila direktorka Zavoda Ana Jovanović, novi slučajevi zabeleženi su u Kučevu i Velikoj Plani. Od početka epidemije do danas, u Braničevskom okrugu testirano je 8.124 uzoraka, od kojih je 638 bilo pozitivno na virus Covid 19. U Podunavskom okrugu, od početka epidemije do danas ukupno je registrovano 1.162 pozitivna na virus korona od 8.654 testiranih uzoraka.

12.30 - Mačvanski okrug: 6 novih slučajeva zaraze

Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravlje Šabac, na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je još šest novih slučajeva pozitivnih na virus korona. Od novozaraženih, četiri su potvrđena u Loznici, a po jedan u Šapcu i Malom Zvorniku. Od početka epidemije do sada, na teritoriji Mačvanskog okruga, ukupno je potvrđeno pozitivnih na virus korona 3.181 i to od 17.316 uzoraka.

12.15 - Vranje: Od 30 Hospitalizovanih, 8 zaraženo

Prema poslednjim podacima Štaba za vanredne situacije, u kovid bolnicama u Vranju hospitalizovano je 30 pacijenata, od čega je kod osam potvrđen virus korona. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutno je broj slobodnih mesta 150. Na kućno lečenje otpuštena su tri pacijenta, a tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 97 pregleda, od čega prvih pregleda 28, a kontrolnih 69. (T.S.)

12.00 - Novi Pazar: Na lečenju 5 pacijenata

Prema podacima koji su na današnji dan Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i ZZJNP na bolničkom lečenju ukupno se nalazi pet pacijenata. Jedan pacijent je otpušten sa infektivnog odeljenja, a preminulih nije bilo, prenosi portal Indeksonlajn.

11.45 - Negotin: Poslednji novi slučaj zaraze potvrđen 22. avgusta

U opštini Negotin poslednji novi slučaj infekcije kovidom-19 zabeležen je 22. avgusta, rečeno je danas Tanjugu u opštini. U avgustu je potvrđen 17. slučaj zaraze virusom korona, dok je u julu registrovano 19 slučajeva, a ukupan broj zaraženih u Negotinu dostigao je 111, navode u opštini Negotin. Od posledica infekcije kovidom-19 preminulo je 10 pacijenata, kažu u opštini i dodaju da se prema podacima Zavoda za javno zdravlje "Timok" oporavilo 79 pacijenata iz Negotina.

11.05- Ivanjica: Do pet prvih pregleda u Domu zdravlja

U Domu zdravlja u Ivanjici svakodnevno se obavlja do pet prvih pregleda, čime je broj pregleda sada znatno smanjen, ocenila je danas direktorka te zdravstvene ustanove Jelena Stojković. Stojkovićeva je Tanjugu rekla da je od početka marta do danas urađeno 4.300 pregleda, od čega 1.700 prvih pregleda, te da je bilo ukupno oko 6.000 intervencija u kovid ambulanti. Dodala je i da se testiralo 1.480 ljudi, da je 88 pozitivnih iz Ivanjice i da su preminula 23 pacijenta od posledica infekcije kovidom-19.

11.00 - Zlatiborski okrug: U Opštoj bolnici Užice hospitalizovan 21 pacijent

U Opštoj bolnici Užice trenutno je hospitalizovan 21 pacijent suspektan i laboratorijski potvrđen pozitivan na virus korona. Na intenzivnoj nezi smešteno je pet pacijenata, od kojih je jedna osoba priključena na respirator. U kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 26 pacijenata, prenosi Glas zapadne Srbije. Na teritoriji Zlatiborskog okruga potvrđeno je ukupno 2.485 slučajeva infekcije, a od posledica inficiranjem virusa korona do sada su preminule 64 osobe.

10.40 - Čačak: U bolnici 24 pacijenata, 1 na respiratoru

U Opštoj bolnici Čačak, na kovid odeljenjima hospitalizovano je 24 pacijenta, od kojih su dva smeštena u respiratornom centru gde su pacijenti sa teškom kliničkom slikom, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa korona. Od dva pacijenta u respiratoprnom centru, jedan je na respiratoru.

9.00 - Pojačana sanitarna kontrola na graničnim prelazima

Na svim graničnim prelazima pojačana je sanitarna kontrola zbog povratka turista sa letovanja iz zemalja sa povećanim brojem obolelih. Vlada je uvela mere za putnike iz zemalja sa nepovoljnom epidemijskom situaicjom, a to su Severna Makedonija, Bugarska, Rumunija i Hrvatska. Građani ovih zemalja koji ulaze u Srbiju moraju imati negativan pi-si-ar test ne stariji od 48 sati od datuma izdavanja.

8.30 - Institut "Banjica" izašao iz kovid sistema

Prve pacijente Institut "Banjica" prima danas. Profesor Zoran Baščarević, direktor ustanove, rekao je da Institut izlazi iz kovida i prelazi na lečenje ortopedskih pacijenata. Prema njegovim rečima, nastavlja se lečenje onih čije je lečenje prekinuto , pre svega to su pacijenti sa malignitetom, sa infekcijama i sa svežim traumama. U kovid sistem su ušli 7. jula i sada su pripremili operacioni blok, intenzivne terapije i ambulantne prostore.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track