UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Skočio broj novozaraženih, 1 preminuo, na respiratorima 39 pacijenata
Foto: Ana Paunković, Zorana Jevtić, Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Skočio broj novozaraženih, 1 preminuo, na respiratorima 39 pacijenata

Društvo -

U Srbiji je poslednja 24 sata na korona virus testirano 8.752 građana, od čega je pozitivno 99.

Nažalost, jedna osoba je preminula. Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 39 pacijenata.

foto: Printscreen

Od početka epidemije u Srbiji je zarazena 31.581 osoba, od kojih je 716 preminulo. Do sada je testirano ukupno 947.298 osoba.

foto: AMG

20.20 - U Kraljevu nije registrovan nijedan pozitivan pacijent na koronu!

Prema Izveštaju Zavoda za javno zdravlje Kraljevo, od 29 uzoraka briseva uzetih u zdravstvenim ustanovama na području Kraljeva od osoba sa simptomima Kovid-19 ili po drugim indikacijama za testiranje - nije registrovan nijedan pozitivan pacijent.

foto: Kurir/J. S.

17.12 - U Podunavskom okrugu registrovana su četiri nova slučaja infekcije virusom korona.

Po podacima Zavoda za javno zdravlje u Požarevcu, od ta četiri inficirana, troje je iz Smedereva. U Velikoj Plani jedan je potvrdjen, dok u Smederevskoj Palanci nema novih slučajeva.U Smederevu je od početka epidemije ukupno registrovano 649 slučajeva potvrdjenog prisustva korona virusa.

16.10 - Kraljevo: U bolnici "Studenica" 4 hospitalizovana

U Opštoj bolnici "Studenica" u Kraljevu hospitalizovano je četvoro pacijenata pozitivnih na kovid-19, saopštila je danas ta zdravstvena ustanova. U bolnici su u toku 24 sata ostvarena tri otpusta i jedan prijem.

16.15- Ukinuta vanredna situacija u Požegi

U opštini Požega danas je ukinuta vanredna situacija, uvedena 5. jula zbog epidemije korona virusa, rekao je predsednik te opštine Đorđe Nikitović. Odluku o ukidanju vanredne situacije je doneo opštinski Štab za vanredne situacije.

14.31 - U Jablaničkom okrugu nema novozaraženih

U Jablaničkom okrugu nema novozaraženih pacijenta korona vrirusom, a prema najnovijim podacima leksovačkog Zavoda za javno zdravlje, svih 35 rezultata koji su za poslednja 24 sata stigli iz laboratorija u Nišu, negativno je.

13.29 - Ukinuta vanredna situacija u Loznici

Vanredna situacija na teritoriji Grada Loznice je ukinuta. Takvu odluku je, na predlog Gradskog štaba za vanredne situacije, doneo gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović.

11.46 - Migrant u prihvatnom centru u Preševu pozitivan na koronavirus

Jedan od četvorice migranata koji su pre par dana iz Severne Makedonije stigli u prihvatni centar u Preševo, pozitivan je na koronavirus.

10.54 - Korona u srpskim sredinama na KiM: 1 preminuli iz Peći

U srpskim sredinama na KiM preminula je još jedna osoba obolela od kovida 19, odnosno 37 od izbijanja epidemije od sredine marta, kada je počelo testiranje sumnjivih uzoraka na infekciju koronavirusom.

10.35 - Čačak: Hospitalizovan 21 pacijent

Na svim odeljenjima Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovan je 21 pacijent. U protekla 24 časa primljena su tri pacijenta i isto toliko je otpušteno, preneo je Glas zapadne Srbije. U poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledano je 23 pacijenta, od kojih je 14 prvih pregleda.

10.30 - Užice: Hospitalizovano 40 pacijenata, nema priključenih na respirator

U užičkoj bolnici hospitalizovano je 40 pacijenata suspektnih i pozitivnih na kovid-19, četvoro je na intezivnoj nezi, od kojih nijedan nije priključen na respirator. To je danas izjavila za Tanjug PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević, koja ja navela i da su 23 pacijenta iz Doma za stare u Priboju stabilno i van životne opasnosti. U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu trenutno se oporavlja 25 pacijenata.

9.38 - Opada broj hospitalizovanih u Vranju

I dalje opada broj hospitalizovanih u kovid bolnicama i pregleda u kovid ambulanti u Vranju. Ukupno je 25 pacijenata, od toga je kovid pozitivnih 8, saopštava gradski štab. Na kućno lečenje upućena su tri pacijenta. U kovid ambulanti ATD obavljen je 71 pregled, od toga je 17 prvih pregleda, 11 manje nego juče. Uzorkovana je krv kod 40 pacijenata i sačinjeno 37 RTG snimaka pluća. Takođe, urađeno je 29 brzih i 19 pi-si-ar testova.

foto: T.S.

9.32 - Beograd: Bašte ugostitelja i radnim danima do jedan sat posle ponoći

Ugostiteljski objekti koji imaju baštu mogu do 31. oktobra da rade i radnim danom do jedan sat posle ponoći, a ne samo vikendom, kako propisuju važeće gradske odluke, izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

8.50 - Kragujevac: Broj novozaraženih ispod 10

U Kragujevcu je već neko vreme broj novozaraženih ispod 10. Direktor Doma zdravlja u tom gradu Vasilije Antić rekao je da je cilj da se u narednom periodu taj broj održi. Smanjuje se i broj građana koji se testiraju zbog sumnje na korona virus, ali je povećan broj onih koji se testiraju zbog putovanja.

8.45 - U Subotici u bolnici 12 kovid pozitivnih

Direktor opšte bolnice u Subotici Slobodan Puškar izjavio je da je u prethodna 24 sata u kovid ambulanti u tom gradu pregledano manje od 10 pacijenata. U bolnici se trenutno nalazi 12 kovid pozitivnih pacijenata i svi su stabilnog zdravstvenog stanja. Puškar je rekao da je došlo do poboljšanja epidemiološke situacije zahvaljujući merama, građanima koji su ih poštovali i naporu zdravstvenog sistema. Kako je rekao, među zdravstvenim radnicima nema novoobolelih.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track