UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Skok broja novozaraženih, 2 preminula, na respiratorima 38 pacijenata
Foto: Covid19.rs Printscreen, Zorana Jevtić, Profimedia

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI: Skok broja novozaraženih, 2 preminula, na respiratorima 38 pacijenata

Društvo -

U Srbiji je u poslednja 24 sata na korona virus testirano 8.342 građana, od čega je pozitivno bilo 53.

foto: Covid19.rs Printscreen

Nažalost, preminulo dvoje.

Na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 38 pacijenata.

foto: AMG

15. 45 - KiM: Prvi put bez smrtnih slučajeva od 29. juna

Na Kosovu i Metohiji je u poslednja 24 sata potvrđeno novih 97 slučajeva korona virusa, od 481 testiranih, saopštio je danas Institut za javno zdravlje u Prištini. U istom periodu nije zabeležen nijedan novi smrtni slučaj, što je prvi put od 29. juna, prenose prištinski mediji.

14.04 - Sve manje pacijenata u kovid-odeljenju lozničke bolnice

Ukupan broj hospitalizovanih na kovid odeljenju Opšte bolnice u Loznici je sve manji i trenutno ih je četrnaest, saopšteno je danas iz ove ustanove. Tokom jučerašnjeg dana otpušten je jedan pacijenta, a nije bilo novih prijema kao ni slanja u druge kovid centre.

13.30 - Zlatiborski okrug: U prethodnih sedam dana 12 novozaraženih

U prethodnih sedam dana u Zlatiborskom okrugu registrovano je 12 novih slučajeva zaraze virusom korona. Kako je saopštio Zavod za javno zdravlje Užice, od 2. septembra do danas Kovid-19 je potvrđen kod šest osoba u Priboju, tri u Užicu, dva u Arilju i jedne u Prijepolju. Od početka epidemije u Zlatiborskom okrugu do danas ukupno je potvrđeno 2.550 slučajeva infekcije virusom korona.

12.25 - U Negotinu više od 10 dana bez novozaraženih

Epidemiološka situacija u Negotinu je stabilna i u toj opštini više od deset dana nije bilo novih slučajeva zaraze virusom korona. Poslednji slučaj zabeležen je u četvrtak, 27. avgusta, rečeno je u opštini Negotin. Kako preciziraju, od početka epidemije imali su ukupno 112 slučajeva pozitivnih na Kovid 19, a 93 osobe su izlečene.

11.40 - Radmilo Janković: Haos nas čeka u novembru i decembru

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Kliničkog centra Niš profesor Radmilo Janković kaže da je trenutno zatišje epidemije koronavirusa u Srbiji, ali da je izvesno da nećemo izbeći treći pik koji nas čeka krajem godine.

11.15 - Dr Janković: Stiže jesen, spremamo se za najlošiji scenario!

U ljudskoj prirodi je da različito reaguje na različite situacije, ali je važno da smanjimo rizik za prenošenje virusa, da štiteći sebe štitimo i druge, rekao je imunolog, doktor Srđa Janković.

11.00 - U niškom KC nema hospitalizovane dece obolele od kovida 19

U poslednjih nekoliko dana na niškoj Dečjoj klinici nema novoobolelih mališana od korona virusa, saznajemo u upravi Kliničkog centra u Nišu.

- Bilo je do prošle nedelje troje pa dvoje dece obolelih od kovida, oni su se oporavili i pušteni su kući. Sada nemamo hospitalizovane dece, ali ni starije omladine koja su obolela od virusa. Imamo dovoljno kapaciteta da reagujemo ukoliko dođe do širenja zaraze - rekli su nam u Upravi KC Niš.

Osnovne i srednje škole su pre nedelju dana primile đake pod merama zaštite. U Školskoj upravi navode da se do sada nije javio ni jedan direktor škole gde je zabeležena temperatura ili slični simptomi ovog oboljenja kod dece. (M.S.)

foto: M.S.

10.42 - U užičkoj bolnici 31 hospitalizovan

U užičkoj bolnici hospitalizovan je 31 pacijent suspektan i pozitivan na kovid-19, dvoje je na intezivnoj nezi, a jedan na respiratoru. U privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno je 19 pacijenata obolelih od virusa. Pacijenti iz Doma za stare "Terza eta" u Priboju, koji se leče u užičkoj bolnici, stabilnog su stanja, prenosi Glas Zapadne Srbije.

9.50 - Ivanuša: Situacija sa epidemijom u Srbiji relativno povoljna

Direktor kancelarije Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Srbiji Marjan Ivanuša izjavio je danas da je situacija sa epidemijom korona virusa u Srbiji "reltivno dobra", ali da je potreban oprez i poštovanje mera kao što je nošenje maske i držanje distance. Ivanuša je za televiziju TV Prva rekao da se pokazalo da je relativno jednostavno sprečiti zarazu, za šta je dovoljno pridržavati se preporučenih mera. On je rekao i da se nada da će prve vakcine protiv korona virusa biti dostupne do kraja ove godine, dodajući da se trenutno radi na oko 200 vakcina protiv korone, od kojih je devet njih u završnim fazama ispitivanja. (Beta)

9.04 - Jablanički okrug: 4 novozaražena

U poslednja 24 sata na teritoriji Jablaničkog okruga registrovana su četiri nova slučaja korona virusa, od 63 testirana uzorka. Svi zaraženi su sa teritorije grada Leskovca. Od početka epidemije ukupan broj obolelih na nivou Jablaničkog okruga je 1.595. U Leskovcu ih je 1.268, Vlasotincu 165, Bojniku 33, Lebanima 79, Medveđi 44, dok je šest osoba sa teritorije opstine Crna Trava. Trenutno se iz laboratorije "Vatreno oko" Niš čeka 40 rezultata sa područja Jablanickog okruga za osobe koje su uzorkovane u ZZJZ Leskovac, Opštoj bolnici Leskovac i domovima zdravlja Jablaničkog okruga u prethodnim danima.

8.26 - U Pirotu situacija i dalje nesigurna, ali stabilna

Epidemiološka situacija u Pirotu i dalje je nesigurna, ali stabilna, a negativno je svih 11 briseva koji su iz Pirotskog okruga poslati na analizu, saopštio je danas Zavod za javno zdravlje Pirot. U saopštenju se dodaje da je pozitivan bris jedne obolele osobe iz Babušnice, koji je uzet u Domu zdravlja Vlasotince. Danas je iz Zavoda za javno zdravlje Pirot na analizu poslato 17 briseva, zbog sumnje na korona virus. U Pirotskom okrugu je u izolaciji šest osoba, i i dalje se registruju pojedinačni slučajevi zaraze. (Beta)

8.09 - Rendgen je najpouzdanija dijagnostika za koronu

Nedeljko Panović (52) iz Beograda, viši radiološki tehničar, inače zaposlen u Gradskom zavodu za plućne bolesti i tuberkulozu na Zvezdari, a već mesecima angažovan je kao pomoć, prvo u privremenoj kovid bolnici na Beogradskom sajmu, a od kada je počeo drugi udar korone, u Specijalnoj bolnici za interne bolesti Mladenovac, koja je pretvorena u kovid bolnicu.

7. 23 - Učenici ne nose maske u prevozu, preti nam buktanje zaraze

Kamere u gradskom prevozu u Beogradu pokazale da veliki broj učenika srednjih škola ne poštuje mere, što ugrožava ne samo njih već i ostale, među kojima ima dosta i starih, a preti da nam trenutno stabilno stanje pogorša.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track