UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI, DOBRE VESTI: Nema preminulih, broj novozaraženih manji od 30
Foto: Covid19.rs Printscreen, Ana Paunković, Zorana Jevtić, Shutterstock

PRATITE NA KURIRU NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NAJNOVIJI KORONA PRESEK U SRBIJI, DOBRE VESTI: Nema preminulih, broj novozaraženih manji od 30

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 5.930 građana, od kojih je pozitivno 29.

foto: Covid19.rs Printscreen

Preminulih nije bilo, a na respiratorima u bolnicama širom Srbije nalazi se 28 pacijenata.

foto: AMG

16.30 - Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da je Krizni štab za suzbijanje epidemije korona virusa danas doneo "tvrdu, stratešku" odluku u vezi povratka građana sa letovanja iz inostranstva čiji je cilj da se "što je moguće više, virus zadrži od ulaska u Srbiju".

16.15 - Jedini parametar na osnovu koga može da se zaključi da li osoba ima sezonski grip ili virus korona jeste laboratorijski test, izjavila je danas zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Na konferenciji za medije, Kisić je istakla da ne postoji nijedan specifičan simptom za koji bi moglo sa sigurnošću da se kaže da je reč o gripu ili virusu korona. Dodaje da i sezonski grip i virus korona imaju slične simptome, te da bi orijentaciono mogla da se utvrdi dijagnoza nakon pregleda i snimka pluća, ali da je pravi način razlikovanja laboratorijski test.

15.36 - Situacija u Zaječaru kada je u pitanju virus korona nije alarmantna, ali ukoliko se mere za borbu protiv tog virusa ne budu poštovale, što je primećeno u tom gradu, može doći do ekspanzije, upozorio je danas gradonačelnik tog grada Boško Nikčević.

Kako je ispričao za Tanjug, mnogi građani su se opustili i ponašaju se kao da virusa više nema i dodao da rezultati nepoštovanja mera i tog opuštanja ipak nisu alarmantni, odnosno nema stalnog rasta novozaraženih, već pikovi kada se pojavi po pet, šest na dnevnom nivou.

15.22 - Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo korona virusa kod 74 korisnika i 26 zaposlenih.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 995, a broj izlečenih zaposlenih u tim ustanovama je 401, navodi se u saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

14.05 - Od početka septembra u Kragujevcu je samo tri dana zabeležen dvocifren broj zaraženih virusom korona, dok je ostalim danima taj broj bio jednocifren, izjavio je danas za Tanjug direktor Instituta za javno zdravlje "Kraguj" Dragan Vasiljević.

Kako je istakao, važno je da za sada nema zaražavanja u kolektivima, osim što su danas registrovana tri pozitivna u fudbalskom klubu "Ekonomac", koji su odmah pozvani da se vrate iz Tuzle, gde su trebali da igraju utakmicu, kao i ostatak tima i sada su svi u izolaciji, a njihovo stanje se prati.

13.20 - Novi Pazar potencijalno zarište

Krizni štab je kao jedno od potencijalnih žarišta virusa korona označio i Novi Pazar, a državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže da zabrinjava povećanje pacijenata koji dolaze prvi put u kovid ambulante.

13.17 - Ovo su procedure za povratak u Srbiju

Svako ko bude ulazio u zemlju, kada mu se vraća pasoš, biće obavešten da je pod nadzorom i moraće u roku od 24 sata da se javi u kovid ambulantu Doma zdravlja gde pripada, bez obzira na to da li ima simptome ili ne. Institut "Batut" će to da pošalje svim domovima zdravlja, da znaju da, kada dođe takav naš građanin, ako ima tegobe ide u crvenu zonu kovid ambulante, a ako nema, onda ide u takozvanu žutu zonu.

13.00 - U Mačvanskom okrugu 3 novozaražena

Na području Mačvanskog okruga minulog vikenda potvrđena su tri novozaražena kovidom-19, i to po jedan u Šapcu, Krupnju i Loznici koja od 3. septembra nije imala novih slučajeva. Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u Šapcu od pojave koronavirusa u okrugu je ukupno registrovano 3.213 pozitivnih, a dobra vest je da je broj trenutno obolelih u odnosu na minuli petak prepolovljen. Bilo ih je 155, a sada ih je 76. Za tri dana (petak, subota, nedelja) u Trijažnom centru lozničkog Doma zdravlja “Dr Milenko Marin“ pregledano je 97 pacijenta sa akutnim respiratornim tegobama, bilo je 38 prvih pregleda i dijagnostikovane su dve nove pneumonije. Infektologu su upućena tri pacijenata i u pitanju su bili kontrolni pregledi. Tokom vikenda nije bilo novih hospitalizovanih pacijenata u lozničkoj Opštoj bolnici ni upućenih na lečenje u druge ustanove, a na kovid odeljenju sada je samo sedam osoba. (T.Ilić)

foto: Kurir

12.49 - Čačak 7 dana bez novih slučajeva

U Čačku je stabilna epidemiološka situacija, broj prvih pregleda u kovid ambulanti je u značajnom padu u odnosu na pre 15 dana, a u poslednjih sedam dana nije zabeležen nijedan novi slučaj infekcije kovidom-19. To je danas za Tanjug rekao direktor Zavoda za javno zdravlje Čačak Aksentije Tošić i dodao da je juče potvrđen jedan novi slučaj zaraze u Ivanjici, dok je za poslednja tri dana u Lučanima zabeleženo još troje pozitivnih. Tošić kaže i da Gornji Milanovac u poslednjih sedam dana nema nijedan novi slučaj zaraze kovidom-19. U čačanskoj bolnici hospitalizovano je 16 pacijenata, od kojih nisu svi kovid pozitivni.

12.26 - U Ljigu 2 nedelje bez novozaraženih

U opštini Ljig od 1. septembra nije bilo novih slučajeva zaraze vurusom korona, rečeno je danas u toj opštini. Navode da je jedna osoba, koja je prema testu iz avgusta bila pozitivna na koronu, sada ponovo testirana i da je i dalje pozitivna, ali da to nije novooboleli.

11.40 - U Kraljevu skok novozaraženih

U Kraljevu je u subotu zabeleženo sedam novih slučajeva korone, što predstavlja skok broja novoobolelih, dok su prethodnih 17 dana beleženi sporadični slučajevi.

10.36 - Od petka od 18h nadzor za sve građane koji se vraćaju u SRB

Od petka u 18 časova uvodi se nadzor za sve građane Srbije koji se vraćaju iz evropskih zemalja, izjavila je danas zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević. Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

10.01 - U užičkoj bolnici 26 hospitalizovano, 3 na respiratoru

U užičkoj bolnici trenutno je hospitalizovano 26 pacijenata pozitivnih i suspektnih na kovid-19, od kojih je troje na respiratoru. To je danas izjavila PR Zdravstvenog centra Užice Danijela Vasiljević, koja ja navela i da je u privremenoj kovid bolnici u Krčagovu smešteno 19 pacijenata koji čekaju rezultate testiranja. Ona je rekla i da je 24 pacijenata iz staračkog doma u Priboju, koji se oporavljaju u užičkoj bolnici, starije dobi i da su to iznemogle osobe, koje imaju i pridružene bolesti. Prema poslednjim podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje u tom gradu je, od početka epidemije, od korone obolelo 829 ljudi.

9.53 - U Zdravstvenom centru u Vranju 22 pacijenta

U Zdravstvenom centru u Vranju, prema poslednjim podacima, smeštena su 22 pacijenta od kojih je 13 pozitivno na korona virus. Među hospitalizovanima nema dece, a trenutan broj slobodnih mesta je 158, objavljeno je na sajtu grada. Na lečenje je primljen jedan novi pacijent, a otpušteno je šestoro pacijenata od kojih je jedan transportovan u Klinički centar u Nišu. Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti ATD obavljena su 34 pregleda od čega 14 prvih, a 20 kontrolnih pregleda. Uzorkovana je krv kod 18 pacijenata i sačinjen isti broj RTG snimaka pluća, a osim toga, urađen je 21 PCR test i 20 brzih testova.

foto: Kurir/ T.S.

9.40 - Doktorka Darija: Dobro razmotrite put u inostranstvo

Doktorka Darija Kisić Tepavčević kaže da pre putovanja u inostranstvo treba dobro proceniti situaciju jer je u većini evropskih zemalja epidemiološka slika trenutno mnogo lošija nego u Srbiji.

8.15 - Šćepanović: Tri nedelje sam bio na respiratoru, svi me otpisali

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Radisav Šćepanović priča za Kurir kako se 44 dana u Mišoviću borio s koronom, smršao 15 kg i kako još uči da hoda. Na dijabetes, pritisak, stentove i giht došao je kovid, a onda i otkazali bubrezi, sve se iskomplikovalo i ostao je u životu na nevericu i samih kolega lekara.

7.12 - Krizni štab razmatra uvođenje obavezne samoizolacije

Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa razmatraće danas da li da se uvede 10-dnevna obavezna samoizolacija građana koji se vraćaju sa odmora iz Crne Gore i Hrvatske.

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track