Najnovije vesti

PILOTI PRED PAD ODBACILI REZERVOAR DA NE SPALE SELO: Napravili očajnički manevar da bi izbegli rušenje na kuće i preleteli naselje
Foto: AP/ Darko Vojinović, Ministarstvo odbrane Srbije

HEROJSKI ČIN

PILOTI PRED PAD ODBACILI REZERVOAR DA NE SPALE SELO: Napravili očajnički manevar da bi izbegli rušenje na kuće i preleteli naselje

Društvo
00:13h

Mala visina leta između 200 i 400 metara, kao i rizičan manevar avionom MiG-21, bili su kobni po pilote majora Dejana Krsnika (49) i kapetana prve klase Zvonka Vasiljevića (43) koji su se u petak srušili u selu Brasina kod Malog Zvornika. Hrabri piloti su prilikom rušenja odbacili rezervoar sa gorivom i napravili očajnički manevar avionom samo da bi izbegli rušenje na kuće, tvrde izvori. Time su praktično dali svoje živote da bi spasili ljude na zemlji.

foto: Zvornik Danas

Kako navode, ovo su preliminarni rezultati tragične nesreće u kojoj su izginuli iskusni piloti Vojske Srbije.

- Tokom uviđaja pronađen je uređaj za beleženje parametara leta iz Miga 21. to je uređaj sličan "crnoj kutiji" u civilnim avionima samo što ne beleži komunikaciji sa pilotima. uređaj nije pretrpeo znatna oštećenja pa će veštaci moći da utvrde tačnu brzinu i visinu aviona u trenutku neposredno pre pada, ali prvi rezultati govore da je avion u kritičnom trenutku leteo između 200 i 400 metara nadmorske visine - rekao je izvor.

foto: Zvornik Danas
foto: Tanjug/ Mira Mitrović

MiG-21 je kobnog jutra oko devet sati poleteo sa vojnog aerodroma u Batajnici i krenuo prema Donjoj Borini, rodnom selu kapetana Vasiljevića koje se nalazi odmah pored Brasine.

- Vasiljević je preletom preko rodnog sela hteo da pozdravi porodicu i komšije. Dva puta su on i Krasnik nadleteli Donju Borinu, a onda su napravili manevar u kom su izgubili silu uzgona, što znači da više nisu mogli da se vinu u visinu. Važno je napomenuti da su ti borbeni manevri izuzetno opasni na malim visinama. Kad su videli da je rušenje neminovno piloti su odbacili rezervoare sa gorivom da prilikom pada ne izazovu požar koji bi spalio selo. istovremeno su nakrivili avion kako bi on preleteo i susedno selo Brasinu i srušili su se na njivu. Može se reći da su piloti izginuli da spasu ljude na zemlji - rekao je izvor.

foto: TANJUG/ Rade Prelić

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prekjuče zajedno sa načelnikom Generalštaba Milanom Mojsilovićem, komandantom Ratnog vazduhoplovstva Duškom Žarkovićem i komandandom 204. vazduhoplovne brigade Branetom Krnjajićem posetio je porodice poginulih pilota.

- To su ljudi koji su posvetili svoje živote tome da budemo bezbedni. To je bio njihov posao, njihova misija i upravo su u toj misiji izgubili živote - naglasio je Vulin i dodao da su vojne komisije završile sa trerenskim radom, da su svi materijalni dokazi prikupljeni i da su ostaci letilice uklonjeni i preneti u vazduhoplovni zavod.

Podsetimo, iza majora Krsnika ostali su supruga i sin, a iza kapetana Vasiljevića supruga i dvoje dece.

(Kurir.rs / Informer)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja