Najnovije vesti

MINISTAR RUŽIĆ: Sa državnom maturom više mogućnosti za upis na željeni fakulet
Foto: Ana Paunković

ministarstvo prosvete

MINISTAR RUŽIĆ: Sa državnom maturom više mogućnosti za upis na željeni fakulet

Društvo
15:41h

BEOGRAD - Završeno je prvo pilot testiranje državne mature, a ministar prosvete Branko Ružić kaže da će se po dobijanju rezultata steći uvid u kvalitet ispitnih zadataka i da će radna grupa raditi na njihovom unapređenju.

On je naveo da je sledeće testiranje državne mature u maju 2021. godine, da će biti u svim srednjim školama i da će učestvovati svi učenici trećih razreda.

"Polaganjem državne mature učenici će imati više mogućnosti da upišu neki od željenih fakulteta, izjavio je Ružić, a navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.

Kako je navedeno na ovim probama učenici su polagali testove pod istim uslovima i poštujući iste procedure kao što će biti na pravim maturskim ispitima.

Izbor zadataka je bio prilagođen obimu gradiva koje su do probnog testa učenici savladali, pitanja i zadaci su bili iz oblasti kojima je obuhvaćen prvi i drugi razred srednje škole.

Navode da su predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja i Projekta državne mature nadgledali kvalitet sprovođenja radi unapređivanja procesa i pripreme probne mature koja se planira u maju 2021. godine, kojom će biti obuhvaćene sve srednje škole.

Generacija učenika srednjih škola koja se upisala školske 2018/2019. godine prva će polagati nove nacionalne standardizovane ispite na kraju srednjeg obrazovanja. Učenici koji idu u četvorogodišnje srednje škole - gimnazije i umetničke škole - polagaće opštu maturu, a oni učenici koji idu u stručne škole - stručnu maturu krajem školske 2021/2022. godine.

Oni učenici koji pohađaju srednje stručne škole u trogodišnjem trajanju polagaće završni ispit u školskoj 2020/2021. godini. Prvo testiranje državne mature sprovedeno je 28, 29. i 30. oktobra 2020. godine u gimnazijama, srednjim stručnim školama i umetničkim školama širom Srbije. U prvom pilotiranju učestvovalo je oko 5.000 učenika u 101 srednjoj školi.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja