NAJNOVIJE INFORMACIJE pratite na kuriru IZ MINUTA U MINUT

UŽIVO NA KURIRU, SRBIJA ISPRAĆA PATRIJARHA IRINEJA Kovčeg položen na odar u Hramu, građani odaju poštu

Društvo -

Vernici neće moći da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg koji je u staklu, a u donjem delu je prekriven. Građani padali na kolena pokraj odra u Sabornoj crkvi

BEOGRAD - Zemni ostaci upokojenog patrijarha srpskog Irineja uneto je jutros u 8.15 sati u zgradu Patrijaršije gde će sveštenstvo SPC služiti opelo, a nešto kasnije biće preneto u Sabornu crkvu i izloženo za vreme liturgije povodom slave te crkve, nakon čega je planiran kratak pomen, a onda bi telo trebalo da bude preneto u Hram Svetog Save.

Vernici neće moći da celivaju ni patrijarha, ni kovčeg, a na građane se apeluje da obavezno nose maske i da se pri odavanju pošte preterano ne zadržavaju.

1 / 24 Foto: Zorana Jevtić

Detaljan plan i satnica ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha

Iz Saborne crkve kolona sa telom patrijarha će krenuti oko 11.30 ka Hramu Svetog Save, ispred kojeg će ga dočekati pripadnici Vojske Srbije, a u samome hramu i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, rekao je sveštenik Dragan Šovljanski za RTS.

"Za 12.30 zakazan je pomen u hramu Svetog Save nad telom blaženopočivšeg patrijarha, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštenici će čitati Sveta Jevanđelja nad odrom", rekao je Šovljanski. Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 časova i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha.

Šovljanski je napomenuo da u skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. "Narod će moći da uđe na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđe na nekoliko metara od tela, da se pokloni i ponovo da izađe napolje", napomenuo je sveštenik. Pozvao je sve vernike da nose maske, da se ne zadržavaju previše i ne prave gužve. Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela. Očekuje se da će litugiju služiti vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsesedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

07.55 - Ispred Patrijaršije SPC u samom centru Beograda postavljena je Počasna garda Vojske Srbije. Na Patrijaršiji se vijori crna zastava.

1 / 5 Foto: Kurir TV

08.15 - Počasna garda VS unela je kovčeg sa zemnim ostacima srpskog patrijarha Irineja u zgradu Patrijaršije odnosno Patrijaršijski dom, gde će mitropolit Hrizostom, čuvar trona do izbora novog srpskog patrijarha, služiti opelo blaženopočivšem patrijarhu.

"Pomen patrijarhu i ocu našem Irineju u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu služili su Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom, Episkop šumadijski g. Jovan, Episkop kruševački g. David i Episkop niški g. Ilarion u molitvenom prisustvu Episkopa remezijanskog g. Stefana, vikara Patrijarha srpskog", objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

1 / 28 Foto: Kurir

Ispred Saborne crkve i Patrijaršije okupljen je veliki broj novinara ali građani koji polako dolaze da odaju poštu pokojnom patrijarhu. Podsetimo, Saborni hram Svetog arhangela Mihaila danas obeležava svoju slavu - Aranđelovdan.

08.34 - Oglasio se Sveti Sinod SPC važnim saopštenjem: Prilikom ispraćaja patrijarha striktno pridržavanje mera. Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve saopštio je da će tokom molitvenog ispraćaja blaženopočivšeg patrijarha srpskog Irineja, u Sabornom Hramu Svetog Arhangela Mihaila i u Spomen-hramu Svetog Save na Vračaru, biti striktno poštovane mera koje su zbog teške epidemiološke situacije propisali nadležni državni organi. Iz tog razloga, obezbeđen je direktan prenos na javnom servisu, a Sveti sinod pozvao je sveštenstvo i vernike da umnože svoje lične molitve za pokoj duše patrijarh, kaže se u saopštenju.

foto: Kurir TV, Ana Paunković

08.40 - Počasna garda VS unela kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha u Sabornu crkvu, na kojoj su se u tom trenutku oglasila zvona. Veliki broj vernika okupio se u i ispred Saborne crkve zbog odavanja pošte upokojenom patrijarhu što zbog današnje velike slave Aranđelovdana, koja i slava Sabornog hrama. Ostaci patrijarha biće izloženi tokom liturgije.

1 / 3 Foto: Printscreen

U Sabornom hramu služi se praznična i zaupokojena liturgija. Litugiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, koji će, kao najstariji episkop, predsedavati Svetom sinodu SPC do izbora novog patrijarha.

09.00 - Vernici se u Sabornoj crkvi opraštaju od patrijarha, kovčeg sav od stakla. Vernici se u Sabornoj crkvi pred staklenim kovčegom poklanjaju zemnim ostacima i opraštaju se od počivšeg patrijarha. Liturgija u toku - praznična i zaupokojena.

foto: Zorana Jevtić

Kovčeg sa telom patrijarha srpskog Irineja nalazi se u sredini hrama i potpuno je zatvoren, a u delu glave i grudi prekriven je staklom.

foto: Zorana Jevtić

Liturgiju služi vladika dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje vladika šumadijskog Jovana, kruševačkog Davida i niškog Arsenija. Vernici su mogli da odaju poštu patrijarhu.

1 / 85 Foto: Zorana Jevtić

Vernici u crkvi plaču, ne mogu da veruju da se patrijarh upokojio jer je on bio njihova snaga...

1 / 17 Foto: Zorana Jevtić

11.10 - Gardisti VS izneli kovčeg sa zemnim ostacima patrijarha koji će sada krenuti put velelepnog Hrama Svetog Save u centru Beograda, gde će patrijarh i počivati u kripti.

U Sabornom hramu završno je služenje zaupokojene liturgije.

1 / 6 Foto: Printscreen

11.25 - Povorka se Pop Lukinom do Brankovog mosta, pa uzbrdo Prizrenskom uputila ka Hramu Svetog Save, gde će patrijarh Irinej počivati.

1 / 11 Foto: Tamara Trajković

Pogledajte povorku koja prolazi kroz centar Beograda...

1 / 14 Foto: Kurir TV

11.35 - Povorka sa zemnim ostacima patrijarha stigla u Hram Svetog Save, kovčeg položen na odar.

1 / 46 Foto: Printscreen

U samom Hramu kovčeg sa zemnim ostacima dočekalo je i sveštenstvo Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke.

Za 12.30 zakazan je pomen u Hramu Svetog Save, a nakon toga tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

1 / 6 Foto: Kurir TV

Građani u koloni čekaju na ulazak u Hram kako bi odali poštu pokojnom patrijarhu.

1 / 20 Foto: Printscreen

Pogledajte kako sveštenstvo priprema odar a građani odaju poštu blaženopočivšem patrijarhu...

1 / 47 Foto: Nemanja Nikolić

12.30 - Pomen patrijarhu Irineju u Hramu Svetog Save je u toku. Posle pomena vernici će moći da se poklone preminulom poglavaru SPC, a tokom celog dana i noći beogradski sveštencii će čitati sveta jevanđelja nad odrom.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha. Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom. Građani će moći da uđu na zapadni stranu hrama na centralni ulaz i da priđu na nekoliko metara od tela, da se poklone i ponovo da izađu napolje.

12.50 - Građani odaju poštu pokojnom patrijarhu, ko nema masku, dobiće ispred Hrama, a sveće se pale u crkvici pored Hrama.

1 / 9 Foto: Zorana Jevtić

U Hramu Svetog Save u Beogradu, posle pomena preminulom srpskom patrijarhu, sveštenici čitaju sveta jevanđelja nad odrom, što će činiti tokom celog dana i noći. Vernici , uz poštovanje epidemiološikih mera, odaju poštu preminulom poglavaru SPC.

U skladu sa preporukama Kriznog štaba i svim epidemiološkim merama, neće biti moguće celivanje tela patrijarha, a vernici mogu da priđu samo na nekoliko metara od odra u središtu hrama, od koga su odvojeni paravanima.

Kovčeg je potpuno zatvoren, s tim da je u delu glave i grudi prekriven staklom.

13.50 - Trodnevna žalost u srpskim sredinama na Kosovu. U srpskim sredinama na Kosovu je trodnevna žalost povodom smrti srpskog patrijarha Irineja, koji umro juče u 91. godini. U znak žalosti, srpska trobojka koja se vijori na srednjovekovnoj tvrđavi iznad Zvečana, spuštena je na pola koplja, preneo je Kosovo onlajn. Partrijarh Irinej preminuo je juče u 91. godini na VMC Karaburma, od posedica zaraze korona virusom.

Smrt patrijarha Irineja izazvala je tugu i nevericu u srpskim sredinama na Kosovu, a poruke koje su se mogle čuti od Srba sa Kosova govore o tome koliko je Irinej ulivao nadu i snagu ljudima da opstanu na svojim ognjištima, navodi Kosovo onlajn. Vlada Srbije proglasila je juče povodom smrti patrijarha Irineja trodnevnu žalost, koja traje do nedelje 22. novembra.

Satnica, protokol i besede u nedelju na dan sahrane

Liturgija za upokojenje počinje u nedelju u 9 i služiće se u centralnom delu hrama gde će biti izloženo telo patrijarha. Patrijarh će biti sahranjen u nedelju u kripti hrama Svetog Save nakon liturgije i opela.

Po protokolu govoriće Hrizostom, Vučić, Lukić i Dodik

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je danas da je, po protokolu koji je objavio Sinod SPC, predviđeno da na sahrani patrijarha Irineja govore mitropolit Hrizostom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i otac Petar Lukić, starešina beogradske Saborne crkve.

"Ovo je trenutak dostojanstvene i svečane tuge. Mi ispraćamo na onaj put za koji se celog života spremamo našeg patrijarha, a svako u ovakvim situacijama može da pokaže meru sopstvene ličnosti, tako da oni koji su u stanju da izgovaraju razne neprimerene i neumesne stvari, time ne govore o onome o kome govore, oni govore o samima sebi", rekao je Selaković na TV Pink. Kako je istakao, ovo je trenutak kada treba da se pokaže to za šta se borio patrijarh Irinej, a borio se za jedinstvo.

Patrijarh Irinej biće sahranjen u nedelju u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu, saopštila je ranije Srpska pravoslavna crkva. Sveta zaupokojena liturgija biće služena u nedelju, 22. novembra, u Hramu Svetog Save u 9 časova.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja