UČITELJICA BILJANA U KOVID ODELJENJU: Deca zbog opreme ne znaju ni kako izgledam! Radi u skafanderu, ima duple maske i vizir
Foto: RTS Printscreen

kbc dragiša mišović

UČITELJICA BILJANA U KOVID ODELJENJU: Deca zbog opreme ne znaju ni kako izgledam! Radi u skafanderu, ima duple maske i vizir

Društvo -

BEOGRAD - Biljana Drobnjak je učiteljica koja već dve decenije radi sa đacima u bolnicama. Poslednjih godinu dana njeno odeljenje u KBC "Dragiša Mišović" je pretvoreno u kovid odeljenje.

Radi u skafanderu, ima duple maske i vizir. Za RTS kaže da je veoma teško raditi u opremi, jer deca sa kojima radi, ne znaju ni kako izgleda. Poslednjih godinu dana nijedno dete je nije videlo bez opreme.

Gostujući u Beogradskoj hronici Drobnjakova je rekla da koliko će se dugo dete zadržati u njenoj učionici zavisi od kliničke slike deteta, u proseku sedam do 10 dana.

"Ja radim sa decom od prvog do četvrtog razreda. Sva ta deca rade po udžbenicima različitih izdavača i onda se dešava da u jednom predmetu imate potpuno različite oblasti. Imam nekoliko dece drugog razreda i oblasti iz srpskog jezika su različite. Neki rade latinicu, neki književno delo, neki basne. Tako da se trudim da uskladim plan i program sa svakim detetom i da odradim individualni plan rada", kaže Drobnjakova.

Ističe da vodi računa o potrebama svakog deteta, dužini njihovog zadržavanja u bolnici, sposobnostima.

Učiteljica kovid odeljenja u KBC "Dragiša Mišović" kaže da radi u skafanderu, ima duple maske, vizir i da je veoma teško raditi u tome.

"Veoma je teško raditi u opremi jer deca sa kojima radim ne znaju ni kako izgledam. Poslednjih godinu dana nijedno dete me nije videlo bez opreme", naglašava Biljana Drobnjak.

Prema njenim rečima do pre godinu dana radila je na odeljenju tuberkuloze. Na tom odeljenju su se deca zadržavala i preko tri meseca.

"Deca koja ostaju duže imaju tablu i učionicu kao u redovnoj školi. Sa tom decom radite, ocenjujete ih, prevodite u vašu školu i kada završe lečenje vraćamo ih u matičnu školu, tako da ne gube od gradiva i ne polažu razredne ispite", objašnjava učiteljica.

Poručuje da su svi u KBC "Dragiša Mišović" tim i deo sistema, počevši od spremačica, pa do lekara, sestara, sa jednim ciljem - da olakšaju deci bolničke dane.

(Kurir.rs/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track