Odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu
Foto: Printscreen

ODLUKa

Odluka Komisije za žalbe Saveta za štampu

Društvo -

Tekstovima: „UZNEMIRUJUĆI SNIMAK! HOROR U BEOGRADSKOM VRTIĆU! Mališane tretiraju kao robijaše, deca pod traumom idu kući“, „DECI ZAVRTALI UŠI I RUKE; ZATVARALI IH PO KAZNI! Ispovest majke čija ćerka je u vrtiću strave na Voždovcu doživela tešku TRAUMU VIDEO“, „OTKAZ VASPITAČICI KOJA JE MALTRETIRALA DETE U VRTIĆU NA VOŽDOVCU: Neki roditelji ispisuju decu, drugi prete krivičnim prijavama“ i „POSLE OBJAVLJIVANJA JEZIVOG SNIMKA VLASNIK VRTIĆA NA VOŽDOVCU SAZVAO RODITELJSKI: Medijima zabranio da prisustvuju sastanku! VIDEO“, objavljenim 20, 21. i 22. januara 2021. godine, portal „Kurir.rs“ prekršio je tačke 1 i 2 Odeljka V (Novinarska pažnja) Kodeksa novinara Srbije, o obavezi novinara da pristupa poslu sa dužnom profesionalnom pažnjom i da ne sme slepo da veruje izvoru informacija.

Tekstovima „POSLE UZNEMIRUJUĆEG SNIMKA IZ OBDANIŠTA; GAK ODMAH NALOŽIO: Inspekcija po hitnom nalogu poslata u privatni vrtić ’Zamak’“ i „SNIMAK IZ VRTIĆA ZAMAK AUTENTIČAN Gak: Slede najstrože kazne! Ženi vlasnika vrtića pozlilo, dete maltretirala spremačica?!“, objavljenim 21. i 22. januara 2021. godine nije prekršen Kodeks novinara.

Na osnovu žalbe Milice Stanković, majke maloletnog deteta, Komisija za žalbe je zaključila da Kodeks novinara Srbije nije prekršen objavljivanjem „blurovanih“ fotografija deteta, jer je redakcija preduzela mere da dete učini neprepoznatljivim. Nisu objavljeni nikakvi detalji o njemu – ime, inicijali, pa ni pol, dok su fotografije koje su objavljene zamagljene do te mere da dete nije moguće prepoznati. Komisija je, međutim, ocenila da je Kodeks prekršen objavljivanjem informacije da je reč o autističnom detetu, koja se ispostavila kao netačna. Novinari su, po mišljenju većine članova Komisije, pre objavljivanja, morali da provere kod roditelja ovu informaciju, jer se o nečijem zdravstvenom stanju može pisati samo u izuzetnim slučajevima, a kad je reč o detetu obavezno uz dozvolu roditelja. Takav podatak, u suprotnom, morao bi da ostane u domenu privatnosti i nepoznat javnosti, čak i da je utvrđeno da je tačan, a nikako nije dopustivo da se o zdravstvenim stanju deteta spekuliše i da se bez provere objavljuju nagađanja drugih roditelja.

Bonus video:

01:32

REAKCIJE BEOGRAĐANA NA POSKUPLJENJE HLEBA: Pitali smo kako će cene uticati na njihov budžet i evo šta su nam rekli! ANKETA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track