DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Cela ova nedelja je posebna i zove se trapava, evo i zbog čega! U sredu i petak valja da ovo ne radite
Foto: Printscreen

treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi

DANAS JE DUHOVSKI UTORAK: Cela ova nedelja je posebna i zove se trapava, evo i zbog čega! U sredu i petak valja da ovo ne radite

Društvo -

Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedelja

Danas je treći dan jednog od najvećih praznika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Sveta trojica ili Duhovi, koji se obeležava 50. dan posle Uskrsa i deseti dan posle Spasovdana.

Duhovi predstavljaju i "rođendan" Hrišćanske crkve, a nazivaju se još i Trojice, Trojičin dan, Silazak svetog duha na apostole.

Po značaju to je treći praznik, posle Uskrsa i Božića, i kao oni, takođe se slavi tri dana. Praznovanje se nastavlja cele sedmice, ne posti se i to je tzv. trapava nedelja.

Naime, veruje se da će onima koji budu postili ići sve naopako. Na praznik Silaska Svetog Duha na apostole, koji je u narodu poznat i kao Duhovi, odnosno Sveta trojica, pod u hramovima se pokriva travom, pored zidova se prislanjaju grane lipe ili nekog drugog drveta, a ikone se kite cvećem.

Ovaj običaj potiče još pd prvih hrišćana, koji su ga preuzeli od Jevreja, koji su na praznik Pedesetnice kitili svoje bogomolje i kuće.

To ih je podsećalo na vreme kada su preko Mojsija dobili deset Božjih zapovesti, kao i na vreme lutanja po pustinji, posle bekstva iz Misira, jer su u pustinji živeli u kolibama od granja i lišća.

Na Duhove u hramu narod plete venčiće od trave koje posle nosi kući i ostavlja pored ikone i kandila, a mnogi ih nose u svojim torbama i automobilima.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track