VSS konačno postupa po odluci USS

Sudije se vraćaju

VSS konačno postupa po odluci USS

Društvo -
Visoki savet sudstva saopštio da će postupiti po odlukama Ustavnog suda koji je je usvojio 303 žalbe sudija koji nisu izabrani na opštim izborima 2009.

BEOGRAD - Visoki savet sudstva saopštio je danas će postupiti u skladu sa odlukama Ustavnog suda i izvršiti izbor sudija čije je žalbe sud usvojio. Ustavni sud je usvojio 303 žalbe sudija koji nisu izabrani na opštim izborima 2009. godine, niti u postupku preispitivanja tih odluka.

Visoki savet sudstva će, kako je objašnjeno, izvršiti izbor podnosilaca žalbi u skladu sa članom 30. Pravila za primenu Odluke o utvrđivanju kriterijuma i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti i za postupak preispitivanja odluka prvog sastava Visokog saveta sudstva o prestanku sudijske dužnosti. "Odluka o broju sudija u sudovima u Republici Srbiji nije ograničavajući faktor za raspoređivanje neizabranih sudija", istaknuto je u saopštenju.

Visoki savet sudstva je najavio da će u cilju sprovođenja odluka Ustavnog suda obaviti anketiranje neizabranih sudija čija je žalba usvojena, kako bi se izjasnili da li će da stupe na sudijsku funkciju. "Anketa se sprovodi radi projektovanja potrebnih finansijskih sredstva za rad sudova kao i usklađivanja kadrovskog plana i utvrđivanja potrebnog broja službenika u sudovima", objašnjeno je u saopštenju.

Ustavni sud je 11. i 18. jula 2012. godine usvojio žalbe 303 od 630 neizabranih sudija, kao i 122 žalbe neizabranih tužilaca i zamenika tužilaca pošto je utvrdio da nije, na pravno valjan način, oborena pretpostavka izbornosti, odnosno da ispunjavaju predviđene uslove stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti. Sud je naložio Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca naložio da u roku od 60 dana odluči o izboru sudija i tužilaca čije je žalbe usvojio. Visoki savet sudstva je, međutim, odlučio da od Ustavnog suda zatraži da produži rok o vraćanju neizabranih sudija na posao, izjavio je posle današnje sednice ministar pravde i član tog tela po funkciji Nikola Selaković.

On je u izjavi za televiziju B92 objasnio da će anketiranje neizabranih sudija biti sprovedeno kako bi se utvrdilo koliko njih hoće da se vrati na funkciju i koliko para je za to potrebno. Prema njegovim rečima, potrebna je projekcija vraćanja neizabranih sudija na posao, jer svakog sudiju prati i određeni broj saradnika, pomoćnog osoblja, a za sve to je potrebno obezbediti finansijska sredstva istakavši da je za proces raspoređivanja ljudi potrebno utvrditi i određena merila.

"Društvo sudija smatra da takvi razgovori nisu štetni, ali da su suvišni, jer nisu pravno obavezujući i da bi VS S trebalo da na posao vrati sve sudije čije je žalbe Ustavni sud usvojio", izjavila je Tanjugu predsednica Društva sudija Srbije Dragana Boljević. Državno veće tužilaca (DVT) je prošle sedmice počelo da poziva na razgovore javne tužioce i zamenike javnih tužilaca, a od pre dva dana radi na sprovođenju odluka Ustavnog suda.

To je izazvalo negativnu reakciju Udruženja tužilaca Srbije koje smatra da se time nastavlja praksa kršenja prava neizabranih tužilaca ocenivši da su razgovori "bez bilo kakvog pravnog osnova" i da se vode "u postupku bez utvrđenih pravila."

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track