DOBA KARANTINA - DOBA PORODIČNOG NASILJA Pandemija nasilja nad ženama
Foto: Shutterstock

DOBA KARANTINA - DOBA PORODIČNOG NASILJA Pandemija nasilja nad ženama

Društvo -

Uprkos zvaničnoj statistici, podaci nevladinih organizacija pokazuju da su žene tokom pandemije bile u znatno većoj opasnosti od nasilja

Kad su žene zatvorene s nasilnicima, ishod nije teško pretpostaviti. Nasilje je i doživelo svoju kulminaciju upravo tokom perioda prošlogodišnjeg lokdauna, kad je zabeležen rekordan broj prijava porodičnog i partnerskog nasilja.

Nasilan se postaje

U Autonomnom ženskom centru kažu da su od početka godine do danas mediji izvestili o ubistvu 23 punoletne žene. Od toga, 14 žena ubili su partneri ili članovi porodice.

- Osim navedenih 14 ubistava, zabeleženo je i 15 pokušaja femicida u porodično-partnerskom kontekstu od početka godine - preciziraju u ovoj organizaciji.

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović više puta je navodila da je važno da „od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje“. Prema njenim rečima, važno je da se sa organizacijama civilnog društva u borbu protiv nasilja prema ženama i devojčicama uključe i drugi resori u Vladi Srbije.

UNDP: Tokom pandemije 30 odsto više prijava

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransis Pikap istakla je da će se nastaviti zajednički rad na ohrabrivanju žena da prijave nasilje.

- Jedan od zadataka biće i pružanje kontinuirane podrške organizacijama koje svojim iskustvom mogu da unaprede borbu protiv nasilja. Sada više žena prijavljuje nasilje, 30 odsto više tokom pandemije, ali i dalje imamo slučajeve kad se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći - rekla je Pikap.

* Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta Grada Beograda, Gradske uprave Grada Beograda, Sekretarijata za informisanje

Utočišta za žrtve nasilja

U Srbiji postoji 14 sigurnih kuća

Sigurne ženske kuće su prihvatilišta namenjena svim ženama i njihovoj deci koji su ugroženi fizičkim, seksualnim, psihičkim i ekonomskim nasiljem u porodici. Sigurne ženske kuće su vidovi privremenog smeštaja sa ciljem da se ženama i deci pruži zaštita i podrška u izlasku iz nasilja. Sigurne kuće se nalaze na tajnim lokacijama, kako bi se korisnicama osigurala puna bezbednost. U Srbiji postoje sigurne kuće u Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Zrenjaninu, Kragujevcu, Nišu, Jagodini, Pančevu, Leskovcu, Šapcu, Smederevu, Priboju, Vranju i prihvatilište za urgentne slučajeve u Vlasotincu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track