oglas

ZAVRŠE KURS ZA 10 DANA PA ODU NA KRUZER DA RADE ZA 10.000 DOLARA: Doktor Miljko OTKRIO DETALJE odlaska medicinara u inostranstvo

Društvo -

Oglas za zapošljavanje srpskih medicinara na kruzeru privukao je veliku pažnju domaće javnosti.

Primamljiv oglas, kojim se doktorima nudi plata od 10.000, a medicinskim sestrama od 4.800 dolara, nije međutim privukao naše zdravstvene radnike, najverovatnije zbog izuzetno teških okolnosti rada.

Doktor Miljko Ristić sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje podseća da naši lekari i medicinari godinama odlaze u Zapadnu Evropu, pre svega u Nemačku, gde su plate i po nekoliko puta veće od onih u Srbiji.

Jedna od njih, prema njegovim rečima, jeste i medicinska sestra sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje koja će za svoj angažman dobiti 2.800 evra mesečno.

"Znate kako, mladi ljude žele da žive malo bolje, mada se na kraju svi vrate u zemlju, ta neka nostalgija za Srbijom postoji", rekao je doktor Miljko u jutarnjem programu Kurir televizije.

Ristić navodi da i sam ima dvogodišnje iskustvo rada u inostranstvu.

"Bio sam dve godine na usavršavanju u inostranstvu. Ovde sam imao vrlo dobru poziciju, postao sam asistent na Univerzitetskoj klinici KCS, međutim, nije mi zarada bila motiv da odem. Imao sam stipendiju vlade i tamo su bili zaprepašćeni jer sam odbio da ostanem", rekao je čuveni karadiolog uz jednostavan zaključak da je takvu odluku doneo jer voli svoju zemlju.

dr Miljko Ristić
foto: Kurir Tv

Povodom pokušaja brodskih kompanija da naše zdravstvene radnike visokim platama od 10.000 dolara za lekare i 4.600 dolara za medicinske setsre namame na kruzere, dr Ristić kaže da je Restitucioni savet Srbije i Beograda držao predavanja i kurseve za osobe bez medicinskih škola i iskustva.

"Najniži kurs od tri nivoa je da osobi kojoj pozli može da pomogne na ulici. Ti kursevi ne traju dugo, za vikend se organizuje jedan kurs, sledeći vikend drugi i za deset dana ti ljudi se obuče za funkciju da ukažu prvu pomoć i sprovedu pacijenta u bolnicu na bazenima, kruzerima itd.", objasnio je dr Ristić.

Na tim kursevima je do sada prema njegovim rečima obučeno oko 300 lekara i sestara.

"Sa tim diplomama mogu legalno da rade u zemljama Zapadne Evrope tako da me čudi ova informacija. Ako je nedostatak kadra na kruzerima treba da se obrate Restitucionim savezima Srbije i Beograda", rekao je kardiolog.

(Kurir.rs)

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:38

PORUKA DR MILJKA RISTIĆA NEVAKCINISANIM KOLEGAMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track