HITNO UPOZORENJE PEDIJATARA: Biće sve više hospitalizovane dece od OMIKRONA. Ovi mališani su posebno UGROŽENI, zaštitimo ih!
Foto: Profimedia

VAŽNO

HITNO UPOZORENJE PEDIJATARA: Biće sve više hospitalizovane dece od OMIKRONA. Ovi mališani su posebno UGROŽENI, zaštitimo ih!

Društvo -

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da će zbog novog soja koronavirusa uslediti porast broja obolele i hospitalizovanje dece i zato apeluju da se vakcinišu roditelji i deca starija od 12 godina

Udruženje pedijatara Srbije upozorava da je, usled širenja omikron soja koronavirusa, vrlo izvestan veliki porast broja zaražene i hospitalizovane dece.

Podaci iz USA i zemalja Evrope kazuju da broj registrovanih slučajeva koronavirusa u uzrastu do 18 godina konstantno pokazuje porast i u apsolutnim ciframa i po učešću u ukupnom broju obolelih.

toplomer, deca
foto: Profimedia

- Budući da veći broj dece oboleva, više je i onih kod kojih je klinička slika teža i zahteva lečenje u bolničkim uslovima. Takođe, uočen je lagani porast najtežih oblika bolesti multisistemskog inflamatornog odgovora (MIS-C). Karakteristika prethodnog epidemijskog talasa (delta soj) bio je porast broja obolele dece u odnosu na prethodni, a izvesno je da će omikron soj zahvatiti još veći broj mladih od 18 godina - navodi se u saopštenju Udruženja i dodaje:

- Najveći broj obolele i hospitalizovane dece u državama zahvaćenim omikron sojem je kod mladih od četiri godine. Posebno zabrinjavajuće je da su brojke u porastu u zemljama sa procentom vakcinisanih značajno većim od Srbije. Jedini način da zaštitimo kategoriju dece od nule do četiri godine je vakcinacija svih u njihovom okruženju. Udruženje pedijatara Srbije stoga još jednom apeluje da se vakcinišu i prime buster dozu roditelji koji to do sada nisu učinili.

U istom kontekstu, Udruženje apeluje da se deca starija od 12 godina vakcinišu, kao i da se razmotri predlog da deca starija od 12 godina prime i trecu, "buster" dozu vakcine protiv kovida.

- Vakcinacija je najviše što možemo učiniti kako bismo umanjili mogućnost zaražavanja i zaštitili sebe i svoje najmlađe od teških oblika kovida 19. - poručuju pedijatri.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track