POSLE OVOG SUKOBA ALBANSKIH TERORISTA SA MUP SVE JE BILO DRUGAČIJE! Na današnji dan desio se krvavi napad na SRPSKE POLICAJCE
Foto: Foto Printscreen Milicija_butik/Youtube

sećamo se ubijenih policajca

POSLE OVOG SUKOBA ALBANSKIH TERORISTA SA MUP SVE JE BILO DRUGAČIJE! Na današnji dan desio se krvavi napad na SRPSKE POLICAJCE

Društvo -

Na današnji dan 28. februara 1998. odigrao se prvi veći sukob između terorističke organizacije OVK i MUP-a Srbije. Sukob je započeo tako što je policija upala u zasedu kod sela Likošane, a zatim su došla pojačanja i sukob je nastavljen i u selu Ćirez.

Sukob u selu Likošane (poznata kod Albanaca kao bitka za Ćirez i Likošane) u Glogovačkoj opštini između albanskih terorista i tri policijske patrole MUP-a Srbije. To je bio prvi značajniji sukob nakon koga je promenjen stav prema albanskim teroristima na Kosovu i Metohiji.

crkva Svetog Luke, Vitomirica, selo Vitomirica, Peć, Metohija
foto: Gordana Pašić

Sukob je započeo u 11.30.časova, kada je vozilo policije upalo u zasedu, tokom koje je upotrebljen raketni lanser i mitraljez. Najbliža patrola krenula je u operaciju spasavanja ali su upali u zasedu u selu Likošane, tom prilikom su stradali, Miroslav Vujković (27 godina) i Goran Radojčić (30 godina), a Pavle Damjanović (38 godina) i Slaviša Matejić (28 godina) su teško ranjeni. Oklopno vozilo je poslato u selo kao pomoć patroli, dok su prilazili selu u 12.20 iz obližnjih kuća je zapucano iz raketnog lansera i mitraljeza.

Policija je sprovela blokadu sela iz koga se pucalo i na helikopter MUP-a Srbije.

Tokom blokade, pripadnik SAJ-a Radojica Ivanović (29), nastradao je na licu mesta dok je pod direktnom vatrom terorista od samo nekoliko metra pokušao da izvuče teško ranjenog druga Milana Jovanović (27), koji je kasnije u helihopteru na putu do bolnice podlegao ranama.

U sukobu policija je ubila 16 terorista, a 9 uhapsila.

U selu je zaplenjena veća količina oružja, municije, mina i eksploziva. Pretragom kuća zaplenjena su dva teška mitraljeza, 4 puške, 130 ručnih granata, 24 minobacačke granate, 13 kilograma eksploziva, 3000 metaka i drugo.

Pripadnici MUP Srbije koji su poginuli: Miroslav Vujković (27), Goran Radojčić (30), Radojica Jovanović (29), Milan Jovanović (27). Slava im.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

00:28

NESPORAZUM IZMEĐU MILANOVIĆA I MINISTRA ODBRANE: Šalju vojsku na tzv. Kosovo, dolazak MEDIJA diskutabilan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja