NAJPOZNATIJI METEOROLOG U SRBIJI O KVALITETU VAZDUHA: Dovoljno je da građani pogledaju u nebo! Evo da li će opet biti prljave kiše
Foto: Printscreen/TV Prva

NAJPOZNATIJI METEOROLOG U SRBIJI O KVALITETU VAZDUHA: Dovoljno je da građani pogledaju u nebo! Evo da li će opet biti prljave kiše

Društvo -

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je da je jutros, prema merenjima vazduh u Beogradu dobrog kvaliteta, što građani, kako kaže, mogli i sami da procene.

- Ako pogledaju u nebo, vidi se da ima nešto malo oblaka, ali ono što je najbitnije na području Beograda duva istočni i jugoistočni vetar i on je najbolji pokazatelj da li ima ili nema zagađenja.

Najpoznatiji meteorolog u Srbiji osvrnuo se i na prljavu kišu, koja je padala prethodna dva dana.

prljava kiša, saharska kiša
foto: Stefan Stojanović MONDO

- Pre neki dan je bilo s vodećim strujanjem koje je došlo sa zapada, iz Afrike iz Maroka i Alžira, gde se nalazio ciklon. Strujanje je bilo takvo da je prvo nanelo saharski pesak u Španiju, Francusku, Nemačku, a ko nas je došlo samo perifernim jednim delom. Taj ciklon je oslabio i premestio u Sredozemlje, a promenilo i strujanje i preovlađuje severno i istočno i jugoistočno, tako da danas nema prašine. Osim toga, potrebna je i kiša, a kiše neće biti.

prljava kiša, saharska kiša
foto: Stefan Stojanović MONDO

Todorović ističe da je ovo prirodna pojava koja nije opasna, osim za ljude koji imaju probleme sa disanje ukoliko se javi veća koncentracija peska.

- Takva situacija se u našim krajevima događa nekoliko puta godišnje, tako da to nije ništa neobično, a narednih dana nema uslova za pojavu prljave kiše.

Inače, u Srbiji će danas biti pretežno sunčano.Duvaće slab i umeren vetar, u južnom Banatu i Pomoravlju povremeno i jak istočni i jugoistočni. Najniža temperatura će se kretati od minus tri do tri stepena Celzijusa, a najviša od osam do 12 stepeni.

(Kurir.rs/TV Prva)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track