NOVE STANARE DOBILO 65 SEOSKIH KUĆA KOJE DRŽAVA POKLANJA! I sve mladi! Najjeftinija kod Bečeja, a najskuplje kod ova 3 GRADA
Foto: Beta/Saša Đorđević

lepe vesti

NOVE STANARE DOBILO 65 SEOSKIH KUĆA KOJE DRŽAVA POKLANJA! I sve mladi! Najjeftinija kod Bečeja, a najskuplje kod ova 3 GRADA

Društvo -

BEOGRAD - Još 65 kuća dobilo je nove stanare u okviru ovogodišnjeg konkursa za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, a kuća u selu Planinica u opštini Mionica poseduje 1,88 hektara okućnice, saopšteno je danas.

"Još 65 kuća na selu dobilo je stanare. Prva za koju su u ovom ciklusu dodeljena sredstva nalazi se u selu Željuša, u opštini Dimitrovgrad, ima 52 kvadratna metara i okućnicu od 4,8 ari placa. Prosek godina stanara ovih kuća na selu je još niži nego prošle godine i iznosi 29,6 godina života", izjavio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić, nakon prve sednice Komisije za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom u 2022. godini.

Komisija je dodelila 65 seoskih kuća za osam mladih poljoprivrednika i poljoprivrednica, 12 samohranih roditelja i 45 porodica sa teritorije Srbije.

Najjeftinija nekretnina od dodeljenih, staje 588.168 dinara, nalazi se u selu Bačko Gradište u opštini Bečej. Nepokretnost ima 67 kvadratnih metara i okućnicu od 2,64 ara.

Maksimalan iznos od 1,2 miliona dinara dostigle su seoske kuće u opštinama Apatin (selo Svilojevo), Bač (sela Selenča, Vajska, Plavna, Bačko Novo Selo i Bodjani) i Bačka Palanka (sela Tovariševo i Silbaš).

U Mionici je za isti iznos od 1,2 miliona dinara, u selu Planinica kupljena kuća sa najvećom okućnicom od 1,88 hektara. Najveća seoska kuća od dodeljenih ovog puta nalazi se u Odžacima, u selu Bački Brestovac i ima 336 kvadrata.

jesen, Sićevo, 27.okt 2021, selo, srpsko selo
foto: Beta/Saša Đorđević

Kao i prošle godine, ovim programom predvidjena je dodela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i mladim poljoprivrednicima do 45 godina života za kupovinu seoske kuće sa okućnicom, koja može da se nalazi na teritoriji svih naseljenih mesta u Srbiji, izuzev u gradskim i opštinskim sedištima i prigradskim naseljima.

Za ove namene u budžetu Srbije ove godine predvidjeno je ukupno 500 miliona dinara, a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 miliona dinara.

selo, srpsko selo
foto: Vladimir Šporčić, Ilustracija

"Interesovanje je ogromno, prijave svakodnevno stižu, sredstva se dodeljuju po redosledu pristiglih prijava do utroška sredstava, opredeljenih za ovu namenu, a najkasnije do 1. novembra 2022. godine", navodi se u saopštenju ministarstva.

Predsednik Komisije za ocenu i kontrolu realizacije projekta je rektor Beogradskog univerziteta Vladan Djokić, a zamenik je agroekonomista Milan Prostran.

U prošlom ciklusu dodeljena je 651 seoska kuća sa okućnicom u 100 jedinica lokalnih samouprava.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track