OVO JE HRVAT KOJI JE HTEO DA UBIJE TITA I SAHRANJUJU GA BAŠ DANAS NA DAN BROZOVE SMRTI Od 16. bio ustaša a ovo mu piše u čitulji
Foto: Profimedia, Umrli info printscreen

SUDBINA IL’ ŠTA LI JE

OVO JE HRVAT KOJI JE HTEO DA UBIJE TITA I SAHRANJUJU GA BAŠ DANAS NA DAN BROZOVE SMRTI Od 16. bio ustaša a ovo mu piše u čitulji

Društvo -

ZAGREB - Preminuo je najstariji hrvatski emigrant Drago Zubac koji se skoro ceo život botio protiv jugoslovenskog režima.

U Nemačkoj se Zubac priključio hrvatskom emigrantskom pokretu. Samo u njegovoj organizaciji zloglasna jugoslovenska policija ubila je blizu 80 pripadnika, objavio je Jutarnji list.

Poreklom je iz kuće u kojoj je rođen Augustin Jerko Zubac, koji se smatra osnivačem Hercegovačke franjevačke provincije 1897. godine i Hrvatskog kulturnog društva Napredak, koje je prvobitno osnovano u Mostaru, a kasnije preseljeno u Sarajevo.

Na kraju rata, u šesnaestoj godini, kada je 1945. bio u Franjevačkom semeništu u Visokom, pozvan je u ustaški pokret, a nakon što je završio u zatvoru u Lepoglavi uspeo je da pobegne 1947. iz Lepoglave i naselio se u Austriji.

Drago Zubac, Tito, atentat
foto: Umrli info printscreen

Kako je ranije tvrdio medijima, planirao je sa grupom prijatelja da izvrši atentat na tadašnjeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, ali je na kraju odustao od takvog poteza. U Nemačkoj se Zubac priključio hrvatskom emigrantskom pokretu. Prvi napad na njega dogodio se 1968. u Minhenu. Tada je od bombe postavljene na vrata stana ubijen Tomislav Ćurić, Tomislavgrađanin, njegov najbolji prijatelj, kao i Nahid Kulenović, koji je bio dio hrvatskog emigrantskog kruga u dijaspori.

U više navrata učestvovao je u napadima na jugoslovenske diplomate i zvaničnike, zbog čega je čak bio u zatvoru u Nemačkoj. U rodnu Hercegovinu nije dolazio 60 godina, čak ni na sahranu majke ili oca.

Emigrantski pasoš

U rodnu Paoču se vratio 2007. godine. Od tada je živeo povučeno u svom rodnom gradu.

Kurir.rs/Večernji list/Foto: Umrli info

Bonus video:

00:51

Dupke puna sala na Kolarcu! Mladi istoričar se zapitao: Kako su nam se desili komunizam i Tito

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track