VEĆ PRVOG DANA U NEKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA PLANULE SVE DOZE! Veliko interesovanje za vakcinaciju dece protiv HPV
Foto: Jakov Simović

SPAS

VEĆ PRVOG DANA U NEKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA PLANULE SVE DOZE! Veliko interesovanje za vakcinaciju dece protiv HPV

Društvo -

- Interesovanje za vakcinaciju protiv HPV je zaista ogromno, veće nego što smo očekivali, već u prvom danu u nekim domovima zdravlja iskorišćene su sve doze. Niko neće ostati bez vakcina, prave se spiskovi i dodatne količine biće isporučene već u sredu - rekla je danas prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO povodom otpočinjanja kampanje "Zajedno protiv raka grlića materice - HPV ne", a za promociju blagodeti vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), koja je prvo preporučeno cepivo u Srbiji koja se od pre šest dana besplatno daje o trošku države i štiti i od još nekih drugih karcinoma.

Širom Srbije u domove zdravlja stigle su devetovalentne vakcine protiv devet tipova HPV, namenjene devojčicama i dečacima u uzrastu od devet do 19 godina. Najbolje bi bilo da je prime pre prvog seksualnog odnosa jer gotovo da nema muškarca i žene koji tokom svog života ne dobiju bar jednom HPV infekciju koja se najčešće prenosi seksulanim putem, ali i preko kože i sluzokože. HPV globalno izaziva 1 od 20 slučajeva raka, a čak preko 99% slučajeva raka grlića materice od koga je u Srbiji 2020. obolelo 1.089 žena, a umrle 453 od kojih 105 u Beogradu.

Materica, HPV Virus

HP VIRUS IZAZIVA OVE KARCINOME

- globalno HPV izaziva 1 od 20 slučajeva raka

- više od 99% slučajeva raka glića materice

- 9 od 10 slučajeva raka završnog dela debelog creva

- 3 od 10 slučajeva raka usne duplje i ždrela

- 7 od 10 slučajeva raka vagine

- 5 od 10 slučajeva raka penisa

HPV
foto: Jakov Simović

Radojević Škodrić je rekla da je ova devetovalentna vakcina zlatni standard po preporuci SZO, da spada u grupu najefikasnijih i najbezbednijih vakcina, koje su prošle više od 100 kliničkih studija i u svetu su u upotrebi od 2006.

- HPV vakcina je preporučena u Srbiji još od 2018. Pravilnikom o imunizaciji, a sada je prva takva koja je besplatna. Naša zemlja se odlučila da je preporuči i za devojčice i za dečake da bismo maksimalno zaštitili našu decu. Bez obzira na to što žene češće obolevaju, muškarci su prenosioci. Ugovorili smo količine za sve mlade od 9 do 19 godina, ali naručivaćemo prema interesovanju, a ne veće količine da ih ne bismo uništavali - rekla je ona na konferenciji za novinare u Palati Srbija.

HPV
foto: Jakov Simović

Prim. dr Katarina Boričić iz "Batuta" navela je da je u čak 99,7% slučajeva obolelih žena u Srbiji od raka grlića materice uzročnik infekcija HP virusom, koja se dovodi u vezu i sa drugim benignim (genitalne bradavice) i premalignim i malignim promenama na anogenitalnoj regiji, kao i sluznici ždrela i grla.

U DZ "Dr Milutin Ivković" na Paliluli u Beogradu već je vakcinisano oko 70 tinejdžera.

HPV
foto: Jakov Simović

- Dve doze dobijaju deca od 9 do 14 godina, a tri od 15 do 19, trenutno su devojčice više zainteresovane - istakla je dr Aneta Jovanović, načelnica pedijatrije u ovom DZ, dok je dr Aleksandra Kostić, ginekolog u DZ "Dr Simo Milošević" na Čukarici navela da oni od 2012. rade skrining karcinoma grlića materice, ali to je sekundarna i tercijarna prevencija, koja podrazumeva otkrivanje početka oboljenja i slanje na manje intervencije kako bi se sprečio rak grlića materice.

O HPV VAKCINI

- deca od 9 do 14 godina primaju dve doze na šest meseci (raspon može 5-13 meseci)

- deca od 15 do 19 godina primaju tri doze (0-2-6 meseci)

- od 2006. postoji HPV vakcina

- više od 140 zemalja uvelo imunizaciju protiv HPV

- 30 država imunizuje i dečake

- više od 500 miliona doza HPV vakcine dato u svetu

- za oko 80% zabeležen pad obolevanja od raka grlića materice i ostalih bolesti koje izaziva HPV u Švedskoj, Portugalu, Danskoj, Velikoj Britaniji i Australiji

- u 90% slučajeva efikasna je i u zaštiti od dobijanja genitalnih bradavica

- www.hpvinfo.rs je sajt gde mogu i postavljati pitanja najeminentnijim stručnjacima

HPV
foto: Jakov Simović

- Sada HPV vakcinom sprovodimo primarnu prevenciju i devojčice i dečaci stvaraju imunitet koji će trajati dugo i koga će imati ako tokom seksualnog odnosa dođu u kontakt s HPV jer čak i pored korišćenja kondoma, uvek može da se ostvari neki mali kontakt preko kože kojim može da se prenese HPV - rekla je dr Kostić i dodala da muškarci mogu dobiti karcinom penisa, zadnjeg dela debelog creva, usne duplje i ždrela, kao i da neko ko je već imao seksualne odnose može primiti ovu vakcinu jer ne mora da znači da je do sada imao HPV.

HPV
foto: Jakov Simović

Gordana Plemić iz Udruženja "Roditelj" istakla je da ne treba više da budemo deo crne statistike gde 400 žena svake godine umire od raka grlića materice i pozvala sve da posete sajt www.hpvinfo.rs, gde mogu i postavljati pitanja najeminentnijim stručnjacima u vezi s HPV vakcinom.

HPV
foto: Jakov Simović

VERUJTE LEKARIMA

Prof. dr Ivica Radović, državni sekretar u Ministarstvu prosvete rekao je da je ponosan što su školska deca u Srbiji dobila priliku da da budu zaštićena i pozvao je sve roditelje da vakcinišu svoju decu:

- Molim porodice i roditelje da prihvate mišljenje lekara o dobrobitima HPV vakcine. Snagom znanja da dođemo do rešenja! Verujte lekarima!

Kurir.rs/J. S.Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track