Najnovije vesti

IMAĆEMO 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO ZA 2 NEDELJE: Doktorka Plavšić upozora na korona brojke VARA SE SVAKO KO MISLI DA JE PROŠLO
Foto: Zorana Jevtić

kovid

IMAĆEMO 1.000 ZARAŽENIH DNEVNO ZA 2 NEDELJE: Doktorka Plavšić upozora na korona brojke VARA SE SVAKO KO MISLI DA JE PROŠLO

Društvo

Mnoge koji smatraju da je epidemija korona virusa prošlost ili čak da je nije ni bilo, nažalost, brojevi već danima demantuju, a prema predviđanjima pojedinih srpskih stručnjaka već za dve nedelje ponovo možemo doći do četvorocifrene brojke!

Kako je u svojoj objavi na društvenoj mreži Tviter navela primarijus dr Slavica Plavšić, specijalista za plućne bolesti, broj inficiranih korona virusom se polako povećava iz dana u dan.

Broj novozaraženih se prema njenim rečima prošle sedmice kretao oko 300, poslednjih dana već prelazi 500, a doktorka očekuje da će za oko dve sedmice broj novoinficiranih dostići 1.000 osoba dnevno.

U ovom trenutku, kako je konstatovala, uglavnom se radi o lakšim oblicima, tako da pogoršanje epidemiološke situacije nije praćeno povećanim brojem hospitalizovanih i preminulih pacijenata.

Kome je potrebna četvrta doza vakcine

- Naravno, nema mesta nikakvoj panici, ali je potreban oprez i testiranje na svaku pojavu respiratornih simptoma - napisala je Plavšić.

Kako je dodala, preporuka je da svi stariji od 65 godina i sa komorbiditetima prime četvrtu dozu vakcine i da ne čekaju da se pojavi nova vakcina jer se to neće desiti pre oktobra ili novembra.

- Pridružene bolesti su glavni faktor za predikciju teške kliničke slike kod kovida, a ne starost. Ono što nam se činilo da ozbiljnost bolesti raste sa starošću je samo posledica toga što sa starošću raste broj i ozbiljnost pridruženih bolesti. Najbolje bi bilo da imamo mnogo veći procenat vakcinisanih prvom i drugom dozom, ali u ovakvoj atmosferi i potpunoj zapostavljenosti značaja vakcinacije, pa i one obavezne, to je nerealno očekivati - piše primarijus dr Slavica Plavšić u svojoj objavi na Tviteru.

Hibridni imunitet najbolja zaštita protiv omikron sojeva

Prema njenim rečima, najbolju zaštitu protiv omikron sojeva (BA4 i BA5) daje takozvani hibridni imunitet. Reč je o kombinaciji imuniteta stečenog ranijim zaražavanjem delta sojem i vakcinacijom mRNK vakcinama i to sa tri doze.

- Zato su najveća očekivanja od takozvane bivalentne vakcine (delta+omikron) koju prouzvodi i ispituje kompanija Moderna. Ona u kliničkim ispitivanjima daje bolje rezultate nego pojedinačne vakcine. Infekcija omikronom daje vrlo slab i kratkotrajan imunitet - zaključuje u svom tvitu dr Plavšić.

Kome se preporučuje četvrta doza

Kad je reč o tome kome se preporučuje četvrta doza vakcine protiv korona virusa, Institut "Batut" je već izdao stručno metodološko uputstvo u kojem se navodi da drugu buster, odnosno četvrtu dozu vakcine, mogu primiti sve osobe uzrasta 18 godina i starije kod kojih je od davanja prve buster doze prošlo najmanje pet meseci.

- Druga buster, odnosno, četvrta doza vakcine protiv kovida-19, preporučuje se osobama sa primarnim i sekundarnim imunodeficijencijama, starijima od 60 godina, zaposlenima u zdravstvenim ustanovama koje dolaze u kontakt sa pacijentima - navodi "Batutovo" uputstvo dr Milica Milošević, šef Preventivnog centra valjevskog Doma zdravlja.

KBC Banjica, doktori, lekari, bolnica, koronavirus, kovid
foto: Zorana Jevtić

Prema rečima dr Aleksandra Stojanovića, direktora Doma zdravlja Palilula, četvrta doza vakcine protiv kovida-19 se daje već nekoliko meseci, tačnije od Nove godine.

- Ona je preporučena od Ministarstva zdravlja i SZO, a preporuka je da je prime pacijenti koji imaju hronična oboljenja, karcinom, dijabetes, gojaznost, odnosno svi oni koji spadaju u rizične grupe. I četvrta doza vakcine kao i sve prethodne prima se u domovima zdravlja, a potrebno je da prođe oko 100 dana od primanja treće doze vakcine. Nažalost, interesovanje je trenutno veoma slabo za četvrtu dozu, ali očekujemo da će se ono povećati od septembra - kazao je dr Stojanović.

Kod izabranog lekara po buster

S obzirom na to da u većini zdravstvenih ustanova u Srbiji sada nema organizovanih punktova za vakcinaciju, kao što je to bilo u jeku epidemije, zdravstveni radnici objašnjavaju da građani koji žele da prime četvrtu vakcinu treba da se jave u preventivne centre ili svojim izabranim lekarima u domovima zdravlja s kojima će se konsultovati i nakon čega mogu biti četvrti put imunizovani protiv korona virusa.

Inače, u svom tvitu o potrebi vakcinacije, primarijus dr Slavica Plavšić se osvrnula i na imunizaciju protiv drugih zaraznih bolesti, ne samo kovida.

"Izvesna je epidemija morbila"

- Zabrinjavajući je izuzetno nizak procenat vakcinacije dece MMR vakcinom, tako da je epidemija morbila sasvim izvesna. Čak je i u velikim gradovima, kao što su Beograd i Novi Sad, obuhvat vakcinacije tek oko 50 odsto. U Novom Pazaru i Tutinu samo oko 10 odsto, iako je ova vakcina zakonom obavezna. Za stvaranje kolektivnog imuniteta neophodnan je obuhvat od preko 90 odsto vakcinisanih. Izgleda da je u ovim krajevima svest o značaju vakcinacije na najnižem nivou - piše Plavšić.

Doktorka je dodala podatak kao ilustraciju "niske svesti o neophodnosti vakcinacije".

- Dokaz za to da je i za izuzetnu vakcinu protiv HPV virusa koji izaziva karcinom grlića materice, penisa, anusa, ali i tonzila, grla i pluća, broj prijavljenih u Novom Pazaru - nula! Teši odličan odziv za ovu vakcinu u beogradskim opštinama. Teško je prihvatiti situaciju da se deca i ljudi mogu zaštiti od zaražavanja, čak i od toga da ne dobiju neke vrste raka jednostavnom, besplatnom lako dostupnom vakcinacijom protiv ovih bolesti, a da to ipak ne čine - upozorava u svojoj Tviter objavi dr Slavica Plavšić.

(Kurir.rs/Blic)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track