04:16

STAN MOŽE DA IZGORI ZA ČAS Stručnjak otkrio glavne uzroke požara u stambenim prostorima OVAKO ĆETE SPREČITI DA VATRA PROGUTA SVE

ne ignorišite ove znake

STAN MOŽE DA IZGORI ZA ČAS Stručnjak otkrio glavne uzroke požara u stambenim prostorima OVAKO ĆETE SPREČITI DA VATRA PROGUTA SVE

Društvo -

Profesor Nedžad Hadžiefendić, stručni saradnik na Elektrotehničkom fakultetu istakao je da se požar retko kada može predivdeti, a za Kurir televiziju otkrio je koji su jasni znaci da će doći do lošeg kontakta u strujnom kolu, koji izaziva požar.

- Mišljenje je da je najčešći uzrok požara kratak spoj i preopterećenje, ali naši građani treba da znaju da je najčešći uzročnik požara loš električni kontakt koji može da se desi na bilo kom mestu u električnom kolu - istakao je prof. Nedžad Hadžiefendić.

Nedžad Hadžiefendić.
foto: Kurir televizija

On je istakao da je požar opasniji od elekričnog udara.

- U požaru veliki broj ljudi može da izgubi život, dok kod električnog udara samo jedna osoba strada - istakao je naučni saradnik na Elektrotehničkom fakultetu.

Loš električni kontakt može da se pojavi bilo gde u strujnom kolu, navodi naučni saradnik.

- Nijedna zaštitna komponenta ne može da detektuje loš električni kontakt, jedina srećna okolnost može da bude da se građani nalaze u stanu i da mogu da zapaze kvarove čulom mirisa, vida i sluha. Ono što mogu da primete je da se na mestu kontakta može da se čuje varničenje, dim i miris pvc paljevine - kaže Nedžad Hadžiefendić.

On je dodao da postoji opasnost kod velikih potrošača struje kao što su klima, bojler, šoret, veš mašina.

- Postoji opasnost, ako ostavite uređaje da rade bez nadzora i ako se desi da se olabavila žica ispod šrafa, pojaviće se loš kontakt i velika je verovatnoća da će doći do požara. Zato je preporuka da građani ne ostavljaju uključene prijemnike velike snage kada napuštaju stan. Ako je zgrada veoma stara nije loše pozvati električara da pritegne sve kontakte u razvodnoj tabli ili da nađe šuko utičnice snažnih prijemnika. Problem je što ne postoji zakonska regulativa za preventivno kontrolisanje pregleda stanova - kaže Hadžiefendić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:22

POŽAR U OSNOVNOJ ŠKOLI TOKOM PROSLAVE MATURE Drama u naselju Braće Jerković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja