KO HOĆE DA LETUJE U SRBIJI, MOŽE DA PROĐE I ZA 5 EVRA PO NOĆENJU! Aranžmana ima bukvalno za svačiji džep! (FOTO)
Tara, Foto: Shutterstock

DOMAĆINSKI

KO HOĆE DA LETUJE U SRBIJI, MOŽE DA PROĐE I ZA 5 EVRA PO NOĆENJU! Aranžmana ima bukvalno za svačiji džep! (FOTO)

Društvo -

Više cene u inostranstvu u odnosu na prethodne godine utiču da se veći broj građana opredeljuje za odmor u svojoj zemlji, gde može proći finansijski znatno bolje, kaže Nenad Kovačević iz oglasnika Sasomange.rs

Period pandemije korone doveo je srpski turizam u vrtoglavu ekspanziju, pa je tako ponuda porasla u svim granama - i u planinskom i u seoskom, ali i u jezerskom i banjskom turizmu.

Iako su samo pojedinci iskoristili to kao priliku da podignu cene, svi kapaciteti mahom su popunjeni, čemu su doprineli i vaučeri za odmor u Srbiji, koji ove godine vrede 15.000 dinara.

Cene su šarolike i za svačiji džep, te se smeštaj može naći po ceni od pet pa sve do nekoliko stotina evra po danu.

Nenad Kovačević, koordinator tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u oglasniku Sasomange.rs, kaže da iako je sada situacija promenjena i putovanja van granica naše zemlje su dozvoljena, a samim tim u ovom periodu more je svakako najpopularnije, putovanje u okvirima Srbije ipak uspeva da zadrži zavidan nivo interesovanja građana.

Nenad Kovačević
Nenad Kovačević foto: Sasomange

- Iako su ovog leta granice otvorene za naše turiste, tako da se veliki broj naših građana odlučuje za letovanje u inostranstvu, primetno je da je turistička ponuda naše zemlje sve bogatija. I cene koje su ove godine u odnosu na prethodne znatno više za letovanje u inostranstvu utiču na to da se veći broj naših turista opredeljuje za odmor u svojoj zemlji, gde ipak možemo proći finansijski mnogo bolje - rekao je on i dodao da je period koji je iza nas doprineo tome da mnogo bolje upoznamo zemlju u kojoj živimo.

Planinski turizam

Najpopularniji Kop, Zlatibor, Tara i Stara planina

Stara planina, Zavojsko jezero
Stara planina, Zavojsko jezerofoto: Andrej Nihil

Prema rečima Nenada Kovačevića, koordinatora tima oglasnih savetnika za ostale kategorije u Sasomange.rs, najpopularnija vrsta turizma u našoj zemlji je planinski turizam. - Najpopularnije i najposećenije planine Srbije su: Kopaonik, Zlatibor, Tara i Stara planina - kaže on i dodaje da je u okviru kategorije za planinski turizam moguće pronaći ponude za sve popularne destinacije u našoj zemlji. A što se tiče tipa smeštaja, najveća ponuda tiče se apartmanskog, a nakon toga su hoteli i vikendice - kaže naš sagovornik i dodaje da je na najpopularnijim planinama i najveća ponuda smeštaja, te je tako moguće pronaći adekvatnu ponudu za svačiji džep: - Tako se najjeftiniji smeštaj može naći već za desetak evra po danu, dok smeštaj u najluksuznijim hotelima na našim najpoznatijim planinama košta i po više stotina evra dnevno - kaže Kovačević.

Banjski turizam

Turisti ga vole, a može i da se jeftino prođe

Vrnjačka Banja
Vrnjačka Banja foto: Fonet

Nakon planina, turisti u našoj zemlji najviše posećuju banje. Najpopularnija među njima, kako kaže Kovačević, svakako je Vrnjačka Banja. Ona, naime, tokom čitave godine prima veliki broj gostiju.

- Poseta ovoj banji naročito je izražena upravo u ovom periodu kad su karnevalski dani, ali i kada se tamo organizuje veliki broj koncerata i ostalih kulturnih dešavanja. U ovoj banji je svake godine sve više sadržaja koji privlači turiste svih generacija, pa samim tim broj gostiju ne čudi. Takođe, smeštajni kapaciteti rastu iz godine u godinu, tako da je u ponudi sve više kako hotela, tako i privatnog smeštaja - tvrdi Kovačević. Ponuda u okviru banjskog turizma je takođe šarenolika, pa je tu moguće pronaći smeštaj u apartmanima, hotelima, vikendicama, kućama, sobama itd. Cena smeštaja se kreće već od 10 evra po noći, pa do više stotina u luksuznim hotelima.

Jezerski turizam

Srbija ima divne lokacije, a zanimljive su za porodice s decom

Srebrno jezero
Srebrno jezero foto: Opština Veliko Gradište

U Srbiji neka od najpopularnijih jezera su Srebrno, Vlasinsko, Palićko, Zaovinsko, Zavojsko, Zlatarsko, Borsko, Bovansko... Mnogi ljudi, mahom roditelji s decom, odlaze upravo na jezera u potrazi za osveženjem, a za mnogo manje novca nego što je čitavoj jednoj porodici potrebno za letovanje. Ima i onih koji odlaze u banje iz zdravstvenih razloga i spremni su da odreše kesu, te je stoga dobro što su cene zaista prilagođene apsolutno svima. - Najjeftiniji smeštaj na nekim od ovih jezera se može pronaći već za pet evra po noći. Sa druge strane, u ponudi su i luksuzne vikendice, koje na dan koštaju i preko 100 evra, za one koji su u mogućnosti to da plate - kaže Kovačević iz oglasnika Sasomange.rs.

Seoski turizam

Sve više etno-sela i salaša sa odličnom ponudom

Etno Selo
Etno Selo foto: Profimedia/Ilustracija

Od perioda epidemije korone etno-sela, salaši i uopšteno seoski turizam sve je popularniji. Ova vrsta turizma je dobila šansu kakvoj se nije nadala tokom perioda pandemije jer su putovanja van granica zemlje bila zabranjena. - Jedini odmor bio je moguć u domaćinstvima po Srbiji, gde su turisti mogli s porodicom da borave i uživaju u većoj slobodi tokom perioda ograničavanja kretanja. Mnogi vlasnici su iskoristili priliku da razvijaju svoje smeštajne kapacitete i seoski turizam i sada mogu ozbiljno da konkurišu u turističkoj ponudi - kaže Kovačević. Iako se seoski turizam uglavnom vezuje za vikend, novi poslovi koji omogućavaju rad na daljinu su doprineli i tome da veliki broj zaposlenih svoje radno vreme može da provodi u seoskim uslovima gde im je za rad potreban samo pristup internetu. - I danas, više od dve godine nakon početka pandemije, mnoge firme i dalje imaju opciju rada od kuće, tako da se i zaposleni prilagođavaju tome pa radne dane neretko provode daleko od sedišta firme - kaže Kovačević.

Suzana Trajković

Bonus video:

08:58

Ovo je banja iz koje je kralj Petar I Karađorđević otišao u Prvi svetski rat

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track