MISTERIOZNA REČENICA SLAVNOG VOJVODE MIŠIĆA PRED SMRT: Umeo da kritikuje, a vojnike zvao svojom decom, DA LI SU OVO PROROČKE REČI?
Foto: Arhiva

zaboravljena istorija srbije

MISTERIOZNA REČENICA SLAVNOG VOJVODE MIŠIĆA PRED SMRT: Umeo da kritikuje, a vojnike zvao svojom decom, DA LI SU OVO PROROČKE REČI?

Društvo -

Na današnji dan 1855. godine u Struganiku, kod Mionice rođen je jedan od četiri srpskih vojvoda - legendarni Živojin Mišić

Vojvoda Mišić slavni je srpski general iz vremena oslobodilačkih ratova, a tako je i učestvovao u svih 6 oslobodilačkih ratova.

Njegova "Strategija" uči se u vojnim školama širom sveta, a ime Živojina MIšića izaziva veliko poštovanje, isto onako kao što je izazivalo dok je cenjeni vojvoda bio živ.

Živojin Mišić, spomenik, Valjevo
foto: Profimedia

Sa navršenih šest godina bio je pastir. Bio je iz siromašne, ali časne kuće. Jednom prilikom je rekao:

Ko nije čuvao koze taj ne može ni zamisliti šta su to jadi i nevolje. Iako sam kod njih omiljen jer sam vazda u svojoj torbici nosio po jedan veliki krušac soli, ipak su mi vrlo često potpuno otkazivale poslušnost.

Mnogi memoari i narodna kazivanja ukazuju na to da je vojvoda Mišić bio čvrst i stamen vojskovođa, ali čovek mirne i blage naravi. Često je svoje vojnike nazivao decom i sinovima.

Takođe, bio je i čovek koji se nije bojao da kaže ono što misli, pa čak ni da kritikuje.

Slavni vojvoda živeo je 66 godina. Nosilac je 39 orneda. Ostalo je zabeleženo da je Politika tada napisala i poslednje reči vojvode: " Kada je jutros, oko četiri časa, nastupila poslednja kriza i kada se videlo da je smrt već tu, vojvoda je u nekoliko mahova uzviknuo: “Oh, kukavcu meni!” To su možda bile misli na porodicu koju, siromah, ostavlja sirotu i nezbrinutu. Oko pola šest časova, vojvoda se obneznanio izgovarajući poslednje reči: “Opšta je situacija dobra. Oni se povlače…” Trenutak docnije nastupila je smrt”.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

09:23

OVU TVRĐAVU U SRBIJI BRANILA SU 24 VOJNIKA OD VOJSKE OD 5.000 OSMANLIJA Samo pravi ljubitelji istorije znaju za ovu MISTERIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track