04:06

PSIHOLOG OTKRIVA KAKO PREPOZNATI SIMPTOME ZLOSTAVLJANJA Internet nasilje postaje epidemija! Posledice ćemo tek videti

KURIR TELEVIZIJA

PSIHOLOG OTKRIVA KAKO PREPOZNATI SIMPTOME ZLOSTAVLJANJA: Digitalno nasilje postaje epidemija! Posledice ćemo tek videti

Društvo -

Da li će sve zastupljeniji vidovi zlostavljanja na internetu postati krivično delo? O tome kako se izboriti sa nasliljem na internetu govorila je u emisiji Puls Srbije Snežana Repac, psiholog.

jutarnji
foto: Kurir Video

- Kad je digitalno nasilje u pitanju imamo osobe koje trpe, s tim da neko govori, a neko ne. Oni koji ne govore nalaze se u većem riziku. Prvi simptomi će se tek razvijati. Ono što prvo prepoznamo jeste da se neko povlači i da neće da priča o tome. Zatim tu je anksioznost koja dolazi iz straha da će iznenada sa mreže doći neka pretnje što utiče i na nesanicu. Osoba takođe ispoljava tenziju, nervozu i nemir. Neprijatelj stalno vreba da tako kažemo preko nišana kamere - rekla je Repac.

Na pitanje da li je uopšte moguće promeniti ponašanje mladih, s obzirom na činjenicu da su većina tzv. internet zlostavljača maloletnici, Repić je rekla da bi zakonska regulativa u tome mogla da pomogne.

- Kako da se dete bori sa kosmosom interneta? Pojedinac može samo da blokira nekoga, ali doći će pretnje sa drugih strana. Apsolutno je potrebno doneti neku legislativu. I mi smo kao deca odrastali uz neslane šale koje okolina zbija na naš račun i na to je potrebno razvijati toleranciju. Ova era digitalnog nasilja, međutim, dobija epidemijske razmere. Potrebna je dodatna edukacija mladih o kulturi bezbednosti na internetu - rekla je Repić i dodala da i internet kompanije treba da daju svoj doprinos.

- Trebalo bi i kompanije da učestvuju u tome da jedna osoba ne može da ima više profila, jer se nasilje uglavnom događa preko lažnih profila. Sve što je tamna strana ljudske prirode ima na internetu idealan kontejner za ubacivanje- zaključila je Repić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track