SVE POBEDE KURIRA! U 2022. godini pomogli smo mnogima i ISPRAVILI MNOGE NEPRAVDE, a podrška javnosti nam je davala vetar u leđa!
Sve pobede Kurira, Foto: Kurir, Shutterstock

SNAGA KURIRA

SVE POBEDE KURIRA! U 2022. godini pomogli smo mnogima i ISPRAVILI MNOGE NEPRAVDE, a podrška javnosti nam je davala vetar u leđa!

Društvo -

Godinu za nama obeležile su i akcije koje je naš list sprovodio kako bismo osionim pojedincima stali na put i pokrenuli pojedine nadležne institucije da obave svoj posao

Bila je 2022. godina svakojaka, baš kao i prethodne.

Radovali smo se s našim čitaocima, tugovali i pomagali koliko kod i gde god smo mogli.

I ne volimo da se hvalimo šta smo i kome učinili da mu život bude bolji ili da mu bol bude barem malo manja, ali imamo potrebu da sve podsetimo na snagu Kurira i na to da smo zajedno sa vama uspeli da mnogo toga pokrenemo i postavimo na svoje mesto.

A ono što nema potrebe jeste da vas podsećamo da i te kako možete verovati Kuriru. Vi to dobro znate, jer svakodnevno nam se javljate, šaljete mejlove i pisma da vam osvetlimo put, ispravimo nepravdu koju vam je neko načinio, da nam nagovestite gde škripi u institucijama, firmama...

Sa željom da ostanemo jedna velika porodica i u 2023. godini i da složno doprinesemo da Srbija postane najlepše mesto za život, osvrnućemo se samo na mali deo onoga što je obeležilo godinu za nama.

Deda koji je oteo unuku iz doma u Hrvatskoj i udružio region

Ovo je zaista velika pobeda Kurira. Pobeda koja je ostvarena zahvaljujući ogromnoj podršci javnosti, kao i državnih institucija Srbije, koje su radile u interesu deteta. Deda Miroslav Veršegi je 19. juna oteo svoju osmogodišnju unuku iz doma za decu u Osijeku, gde je odlukom lokalnog centra za socijalni rad boravila godinu i po dana i čekala na usvojenje nakon što je oduzeto starateljstvo njenom ocu Miroslavu, koji ju je zbog posla ostavio kod komšinice na čuvanje uz overen ugovor. Bila je neizvesna borba za opstanak devojčice sa članovima svoje porodice. A onda smo dočekali radosnu vest da je Ustavni sud u Hrvatskoj poništio odluke Opštinskog i Županijskog suda, čime je starateljstvo vraćeno ocu! Kurir je devojčicu, koja 4. januara puni devet godina, posetio prvog dana po katoličkom Božiću i uverio se koliko je srećna sa majkom i dedom i koliko nestrpljivo iščekuje da im se i tata pridruži, koji mora da odsluži još sedam meseci zatvorske kazne za napad na socijalnu radnicu. A protiv dede je okončan postupak za otmicu, odnosno kazneno delo protiv braka, porodice i dece, i čeka odluku Županijskog suda u Osijeku. Čeka siguran da je učinio najbolje za dete!

Pobede Kurira
foto: Kurir

Stavili smo katanac na dom "Rojal" i raskrinkali Jakšića

Pisali smo u godini za nama i o nelegalnom domu za stara lica "Rojal" u Krnjači, o lošem postupanju prema štićenicima, ali i prema zaposlenima, o mahinacijama njegovog vlasnika Filipa Jakšića, pretnjama koje je uputio novinarkama Kurira, zbog čega mu je izrečena zabrana prilaska, o njegovim pokušajima da prevari i policiju i javnog izvršitelja i čoveka od kojeg je s bratom Stefanom pozajmio oko 120.000 evra nameravajući da "bentlija", koji je bio predmet potraživanja, prebaci na drugoga... Naše informacije o domu su pokrenule nadležno ministarstvo da reaguje početkom avgusta, da donese odluku o prestanku rada i da naredi da se objekat u potpunosti isprazni. Ali mi tu nismo stali, već smo intenzivnim obaveštavanjem javnosti primorali odgovorne državne organe da sprovedu pomenutu odluku i stave početkom oktobra definitivno katanac na vrata, iza kojih je Jakšić u tom trenutku i dalje držao korisnike doma i imao zaposlene.

Pobede Kurira
foto: Kurir

Pokrenuli smo borbu protiv nasilja u srpskim školama

Ono što takođe moramo da navedemo ovde iz palate akcija i pomoći koje smo sproveli u 2022. godini jeste akcija "Stop vršnjačkom nasilju", s namerom da nadležne institucije pokrenemo kako bi počele odlučnije da reaguju na ekspanziju strahotnih obračuna među učenicima. Potom se to proširilo i na akciju sprečavanja nasilja i nad prosvetnim radnicima onoga trenutka kada je troje nasilnika ponizilo profesorku u Tehničkoj školi u Trsteniku. Dali smo medijska krila protestima podrške, javnost je komentarisala sva ta loša zbivanja u srpskim školama i na kraju smo dobili rezultat - radna grupa Ministarstva prosvete za prevenciju i sprečavanje nasilja u sistemu obrazovanja i vaspitanja definisala je listu zakonskih i podzakonskih akata koje je potrebno promeniti sa akcentom da će biti povećane kazne za roditelje nasilnika, kao i da se odlaže ispisivanje učenika iz srednje škole ukoliko je protiv njega pokrenut vaspitno-disciplinski postupak do njegovog okončanja i da će ocena iz vladanja ulaziti u prosek.

Pobede Kurira
foto: Kurir

Smestili smo porodicu Ćirić, koju su izbacili iz stana

Kurir je svojim pisanjem nadahnuo pojedince i institucije da reaguju kada je bilo najpotrebnije. Naši tekstovi su doprineli da sudbina porodice Ćirić sa četvoro dece i petim na putu, koje je stanodavac izbacio iz stana u Surčinu, dopre do javnosti i da im se obezbedi smeštaj. Oni su jednu noć spavali i u kolima, a nakon što je u Kuriru pročitala šta se desilo, pevačica Marija Šerifović se ponudila da im pronađe novi dom. Sve što smo objavljivali o Ćirićima čitala je i Nevena Šarić, odbornica SO Grocka, koja je ukazala predsedniku opštine Grocka Draganu Panteliću na dramatične trenutke porodice i pala je odluka da ih dosele u svoj komšiluk. Pronašli su im adekvatan smeštaj na teritoriji opštine Grocka, koja će im plaćati kiriju neko vreme, ocu su ponudili novi posao, nabavili drva za zimu, kupili klimu, krevete, okrečili sve prostorije, upisali decu u vrtić i školu i ispunili još neke zahteve koje je majka počela da izvoljevala iako nisu bili dužni da to čine.

Pobede Kurira
foto: Kurir

Očišćeno je smeće oko biste narodnog heroja

Drugi svetski rat je odavno zauzeo svoje mesto u istoriji, ali ono što su branioci ove zemlje učinili za našu slobodu nemerljivo je i stoga nas je veoma povredila slika koju smo videli na jednoj objavi na Fejsbuku - bista narodnog heroja Lepe Radić, koju su nacisti obesili sa samo 17 godina, 11. februara 1943, bila je zatrpana smećem u Memorijalnom kompleksu "Boško Buha" na Jabuci. Celo to mesto, nažalost, poprilično je devastirano, ali to je priča o imovinsko-pravnim odnosima, o aljkavosti, nemarnosti... Oni koji su oko biste nabacali đubre trebalo bi da se srame, a da se ne bismo svi sramili za njih - Kuriru je predsednik opštine Prijepolje dao reč sredinom februara da će, čim snegovi okopne, iako to nije u njihovoj nadležnosti, urediti taj prostor. I održao je obećanje.

Pobede Kurira
foto: Kurir

Dete izbacili iz privatnog vrtića, primljeno u državni

Kao redakcija pomogli smo da se dečak kojeg su izbacili iz privatnog vrtića "Naša druga kućica" upiše u državni vrtić. Skandalozno je bilo ponašanje onih koji vode privatno obdanište da dete od četiri godine, koje je po rođenju dobilo dijagnozu disharmoničnog kašnjenja u razvoju, zbog čega je kasnije prohodalo i progovorilo, isteraju uz obrazloženje da to čine "zbog narušene saradnje i nemogućnosti kapaciteta ustanove da nastavi obrazovno-vaspitni rad sa detetom". Majka je za Kurir rekla da je uspeo da sustigne vršnjake, s tim što i dalje ima socijalno-emotivnih poteškoća, tj. napade agresije, kojih je sve manje. Zato je u vrtiću imao pratnju asistenta, kog su roditelji plaćali. Nakon što smo gradskim strukturama vlasti u Beogradu ukazali na problematiku i da je dečaku i te kako potrebno da ide u obdanište, jer mu pomaže da se socijalizuje, oni su mu obezbedili da taj proces nastavi u državnoj ustanovi.

Pobede Kurira
foto: Kurir

Suzana Trajković

Bonus video

08:05

NASTAVAK PORODIČNE DRAME Veršegi: Moraćemo nažalost da angažujemo psihologa DETE JE ISTRAUMIRANO! Nadam se da će je sud saslušati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track