PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće (VIDEO)
Foto: MONDO/Uroš Arsić

novac

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće (VIDEO)

Društvo -

Evropska centralna banka podigla je referentnu kamatnu stopu za pola procentnog poena i najavila novo povećanje stope u martu.

Iza ovog značajnog povećanja kamatne stope, stoji cilj banke da se obuzda visoka inflacija u vreme kada evropska ekonomija usporava, a Federalne rezerve SAD ublažavaju svoj tempo povećanja stope.

A šta ovo u praksi znači istraživao je novinar Kurir TV Predrad Žambok sa svojim sagovornikom, Hasanom Hanićem, profesorom Beogradske bankarske akademije.

Hasan Hanić
Hasan Hanićfoto: Kurir TV

- Odluka nažalost znači da će doći do porasta stope Euribor, koja predstavlja komponentu kamatne stope na kredite koji su indeksirani u evrima. Imajući u vidu da polovinu te stope čini kamatna marža, a polovinu Euribor, ovo povećanje će uticati na veće rate, ali ne toliko drastično - kaže Hanić.

Dodaje da je reč o odluci koja je nezavisna od naše centralne banke.

- Ovu odluku je donela Evropska centralna banka, ali nas interesuje da li će i Narodna banka Srbije doneti odluku koja bi uticala na porast dinarskih kredita. Imajući u vidu da je to indikator, prirodno je očekivati zbog inflatornih pritisaka da ovakva odluka bude doneta - ističe Hanić.

02:54

PONOVO RASTU RATE ZA KREDITE, EURIBOR OPET SKAČE! Ekspert otkrio koliko ćemo para morati više da izdvojimo ubuduće

I to, nažalost, nije sve, budući da je Hanić dao i dodatno pojašnjenje.

- Nama, pojedincima, inflacija obezvređuje novac i to je za sve nas. Za one koje koriste kredit to je dodatna posledica i da će opterećenje biti veliko. Važno je da rast plata bude barem podjednak sa ovim skokovima - zaključio je Hanić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track