MILAN PAŠIĆ, POMOĆNIK MINISTRA PROSVETE ZA KURIR: Testovi za malu maturu se štampaju, više nema promene izabranog predmeta!
Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić, Foto: Nenad Kostić

intervju

MILAN PAŠIĆ, POMOĆNIK MINISTRA PROSVETE ZA KURIR: Testovi za malu maturu se štampaju, više nema promene izabranog predmeta!

Društvo -

Proba male mature prošla je u najboljem redu. Bilo je nekoliko slučajeva nepojavljivanja učenika iz opravdanih razloga, ali i oni su tokom prošle nedelje uradili testove. Nastavnici pregledaju testove i zajedno sa svojim učenicima na času pripremne nastave analiziraju testove. Deca su se upoznala sa aktivnostima koje ih čekaju pre završnog, tokom završnog i na samom završnom ispitu. Sada ulazimo u foto-finiš, mada osmaci imaju skoro tri meseca da vide gde su i svoje trenutno znanje, poručio je u intervjuu za Kurir pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Milan Pašić.

Da li će postojati mogućnost izmene izbornog predmeta?

- Učenici su imali vremena do 31. januara da izaberu predmet i da ga promene. Sada, tokom završnog ispita, imali smo neke tehničke greške. Neki roditelji nisu uneli, ili su uneli pogrešno predmet, tako da smo i to pred ovaj probni završni korigovali. Mogućnosti izmene i predomišljanja više nema, testovi se štampaju, pakuju, tako da moramo razumeti da je neki zakonski rok postavljen.

Policija će, kao i prethodnih godina, čuvati testove?

- Poslednjih nekoliko godina je to podignuto na još viši nivo, cela štampa testova je prešla u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Uključeni su predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, predstavnici javnog preduzeća "Pošta Srbije" i svima njima zahvaljujemo na celokupnoj podršci koju nam pružaju tokom realizacije završnog ispita. Prošle godine smo imali jedan neočekivan izazov s lažnim dojavama o bombi, ali smo i tu pokazali, kroz operativni plan, kroz zajedničku saradnju, da smo iznad svih izazova koji se pred nama postave.

mala matura
foto: Marina Lopičić

Besplatni udžbenici

Knjige i deci sa izuzetnim sposobnostima

Počele su prijave za besplatne udžbenike?

- Ove godine učenici koji pohađaju nastavu po IOP 3, tj. đaci sa izuzetnim sposobnostima, dobijaju udžbenike, to je novina koja se realizovala ove godine, sadašnji učenici koji rade po IOP 3 su dobili. Pored toga, učenici koji su gluvi dobijaju svoje specifične udžbenike. Kategorije učenika koje ostvaruju pravo su učenici primaoci, odnosno njihove porodice, socijalne pomoći, učenici koje rade po IOP 1, 2, 3, zatim svako treće i naredno dete u porodici, kao i učenici koji imaju određene smetnje. Pravo na besplatne udžbenike ostvaruje 88.000 učenika. Roditelji se prijavljuju do 10. aprila, kasnije škola te prijave unosi u sistem, a mi te podatke objedinjujemo.

U toku su i sistematski pregledi prvaka. Lekari upozoravaju da dosta njih ima određenih zdravstvenih problema, koji se javljaju kao posledica moderne tehnologije i nedovoljne fizičke aktivnosti. Šta škola može da uradi da se njihovo stanje poboljša nakon polaska u prvi razred?

- Škola treba da bude mesto zdravih stilova života. Prvenstveno treba raditi na edukaciji učenika i roditelja, a zatim i na povećanju fizičke aktivnosti. Od naredne godine uvešćemo softver kojim ćemo pratiti sistematski pregled. Nama kolege iz "Batuta" dostavljaju određene podatke, tu možemo videti da u određenim regijama postoje određeni problemi s decom. Svakako da škole mogu da ponude deci određene sadržaje u vezi s povećanjem fizičke aktivnosti i edukacijom. Imamo neke primere zemalja koje su, zahvaljujući povećanoj aktivnosti bavljenja sportom, smanjile neke nuspojave u društvu.

učenici, učionica, škola
foto: Shutterstock

Roditelji često decu ne usmeravaju na sport?

- Neophodno je povećanje fizičke aktivnosti učenika u osnovnoj školi. Učenici bi, pored tog povećanja fizičke aktivnosti, trebalo da povedu računa o edukaciji za ishranu. Mi ćemo svakako uspostaviti taj sistem nacionalnog praćenja fizičkog razvoja učenika i na osnovu toga donositi neke odluke i predloge. Cilj nam je da se pojača fizička aktivnost dece. Nažalost, često roditelji posle posla, umesto da prošetaju sa decom, ostanu kod kuće.

Počeo upis

Prve nedelje prijavljeno 12.000 prvaka

Počeo je upis prvaka?

- Zahvaljujem se i Kancelariji za IT i elektronsku upravu, zajedno s ministarstvom postavljen je program E-zakazivanje, koji pomaže roditeljima u skraćivanju vremena prilikom upisa. Jednim klikom završavate sve, ranije ste morali da uzimate razna dokumenta, sada se to sve radi elektronski. Olakšana je procedura. Prve nedelje je već 12.000 roditelja iskoristilo tu mogućnost.

Kurir.rs/ Mina Branković

Bonus video:

02:52

POLAGANJE MALE MATURE U BEOGRADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track