ALARMANTNA UPOZORENJA LEKARA, DECA SU NAM U OPASNOSTI: Budući prvaci imaju krivu kičmu, loš vid, ne umeju da govore kako treba!
Foto: Shutterstock

Roditelji, trgnite se - sve zbog neaktivnosti i buljenja u telefone

ALARMANTNA UPOZORENJA LEKARA, DECA SU NAM U OPASNOSTI: Budući prvaci imaju krivu kičmu, loš vid, ne umeju da govore kako treba!

Društvo -

Trenutno su u jeku sistematski pregledi dece koja će od septembra poći u prvi razred. Ono što je više nego zabrinjavajuće jeste da većina budućih prvačića ima ravne tabane, krivu kičmu, loš vid, nedovoljno razvijen govor za svoj uzrast, ali i karijes! Uz sve to, nije malo ni gojaznih. Svi ovi zdravstveni problemi su u porastu, upozoravaju stručnjaci za Kurir!

Kompletan sistematski pregled obuhvata pregled pedijatra, ORL specijaliste, oftalmologa, fizijatra, logopeda i stomatologa. Proverava se i vakcinalni status, a potrebno je i da se odrade i analize krvi i urina.

dr Saša Milićević
dr Saša Milićevićfoto: Printscreen/TV Pink

Pedijatar dr Saša Milićević napominje za Kurir da se iz godine u godinu primećuje da sve više dece ima krivu kičmu i ravne tabane.

- Deca se sve manje bave sportom, a sve više sede za računarom ili tabletom. Ne igraju se u prirodi, ne trče... Pored toga, imaju ravne tabane, manje hodaju bosi nego ranije. S tim je povezana i gojaznost, deca koja imaju veću telesnu težinu sklona su da imaju ravne tabane.

Online kupovina, Hangar, Prometz, Kompresivne čarape, Antifatigue čarape, Sniženje, Bakar, Stopala, Pete, Petni trn, Ravni tabani, Hod, Stajanje, Cirkulacija
foto: Promo

Dr Milićević ističe da je sve to posledica savremenog načina života, te da deca više vremena provode ispred telefona nego u prirodi. Napominje i da ih sve više nosi naočare.

- Svi ovi zdravstveni problemi su u porastu upravo zbog ekrana i loših navika. Pored toga, dosta dece ima i karijes, ne peru zube redovno. Jedu slatkiše u velikim količinama, što je opet povezano i s gojaznošću. Apelujem na roditelje da se više posvete deci i boravku u prirodu, kao i da ih upišu na neki sport - kaže dr Milićević.

 Načelnik specijalističke službe DZ Savski Venac, Julijana Magdelinić
Načelnik specijalističke službe DZ Savski Venac, Julijana Magdelinićfoto: Privatna Arhiva

Načelnik specijalističke službe DZ "Savski Venac" dr Julijana Magdelinić, oftalmolog, ističe za Kurir da, prema podacima njene službe, dosta dece već sa šest godina ima ravna stopala i deformitete kičme u početnim fazama.

Kriva Kičma
foto: Shutterstock

- Ima pojava i kratkovidosti i dalekovidosti. Jedan od razloga je genetika, a drugi razlog je to što se deca ne bave fizičkim aktivnostima. Nažalost, poslednjih godina beleži se porast svih ovih zdravstvenih smetnji. Tome doprinosi i to što su deca na tabletu ili računaru, umesto napolju u šetnji ili igri. Apelujemo na roditelje da decu sklone od ekrana, da se bave sportom i da izađu iz četiri zida! Deca treba da crtaju, čitaju knjige, da se igraju u prirodi - navodi dr Magdelinić:

- Deca nemaju dovoljno razvijen govor za svoj uzrast, vokabular im je siromašan, nemaju dovoljno razvijenu konverzaciju. Primećuje se i da su deca sve više asocijalna.

Dr Jovan Vojinović i dr Marija Savić

Čak 80% šestogodišnjaka ima karijes, ne peru zube redovno!

Dečji stomatolog prof. dr Jovan Vojinović napominje da čak 80% šestogodišnjaka ima karijes!

- To su rezultati najnovijih istraživanja, a skoro 90% tih obolelih zuba uopšte nije sanirano. Deca od ranog uzrasta ne posećuju redovno zubara, ne peru zube, a jedu i mnogo slatkiša. Oni s tim zagađenim ustima ulaze u period kad treba da se jave zdravi zubi, a tad je dosta kasno da se bilo šta spreči.

Specijalista preventivne i dečje stomatologije dr Marija Savić napominje da se uočava u tom uzrastu veliki broj karijesnih zuba.

- Deca ne održavaju pravilno oralnu higijenu i imaju loš dijetetski režim u ishrani. Često roditelji ovaj sistematski pregled doživljavaju samo kao potpis, a nisu dovoljno informisani o važnosti zdravlja zuba. Neki se prvi put susreću sa stomatologom u šestoj godini, roditelji bi trebalo već u prvoj godini detetovog života da posete zubara kako bi dobili korisne informacije. Mnogi ne znaju da s higijenom zuba treba početi upravo s nicanjem prvih zuba.

 Logoped DZ Savski Venac, Dušan Trbojević
Logoped DZ Savski Venac, Dušan Trbojevićfoto: Privatna Arhiva

Logoped DZ "Savski Venac" dr Dušan Trbojević potvrđuje za Kurir da je tokom pregleda budućih prvaka primećeno da nemaju dovoljno razvijen govor za svoj uzrast:

- Sve više dece kreće u prvi razred, a da su artikulaciono nezdrava. Oko 65 odsto dece predškolskog uzrasta ima nepravilnu artikulaciju. To je jedan od problema savremenog tempa života, roditelji se sve manje bave decom, a deca su od najranijeg uzrasta izložena telefonima, tabletima... Uočavamo i taj problem da deca ne drže olovku kako treba, upravo zbog nedovoljno razvijene grafomotorike.

Činjenice

Sistematski za upis u prvi razred podrazumeva

- pregled ORL

- pregled oftalmologa

- pregled fizijatra

- pregled logopeda

- pregled stomatologa

- pregled pedijatra

- laboratorijske analize krvi i urina

- proveru vakcinalnog statusa i vakcinacija

Kurir.rs/ Mina Branković

Štampano izdanje 23.03.2023.
foto: Kurir

Bonus video:

02:28

AKO LEČITE DETE NA TIKTOKU, BUDITE SVESNI OVOG Pedijatar Nataša Đuričić: Komplikacije mogu biti opasne po srce i bubrege

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track