GAJAČKI KOTLIĆ: Najmasovnije takmičenje u kuvanju riblje čorbe u Srbiji
Foto: Nemanja Nikolić

GAJAČKI KOTLIĆ: Najmasovnije takmičenje u kuvanju riblje čorbe u Srbiji

Društvo -

Nadmetanje u kuvanju održano na Preobraženje u Gaju kod Kovina, takmičilo se 170 kuvara iz Kostolca, Bavaništa, Pančeva, Duba, Beograda...

Koga god da pitate kako kuva riblju čorbu, nabrojaće: glave i komadi šarana, pa deverike i smuđa, kao: „najbolje je kad ima više vrsta“, zatim crni luk, zelen, biber u zrnu, paprika, sok od paradajza i aleva paprika, naravno, „da bude ljuto, ali ne ono da bude otrov, taman koliko treba“, pa ma šta to značilo... I na kraju „e, to ne mogu da ti kažem, to je tajna“.

Svaki kuvar, gotovo izvinjavajući se, slegnuće na ovom mestu ramenima, ali tajna je tajna, a zašto je ne bi podelio sa drugima pa da svi uživaju u najboljoj čorbi na svetu, ne zna.

Talandara

- Kad sipaš so, kružiš rukom suprotno od skazaljke na satu - probali smo da isprovociramo jednog.

- Ne, bre! - kazao je, ali odmah zatim u oku mu je sevnulo: probaće i to!

Drugi, ozbiljniji učesnik nadmetanja u kuvanju riblje čorbe održanom na Preobraženje u Gaju kod Kovina, Dejan Alavanja iz Starog Kostolca (to je s druge strane Dunava), rudar i alas, receptu je dodao i „dobro raspoloženje, i kuvara i onih oko njega“.

Tridesetak Kostolčana došlo je u Gaj sa tridesetak kotlića i odgovarajućom količinom ribe ulovljene tog jutra, jer „nema dobre čorbe ako riba nije sveža“, i još stotinu i četrdeset takmičara iz južnog Banata: Bavaništa, Pančeva, Duba... i Beograda.

Ceo Gaj mirisao je na riblju čorbu i prženu ribu, cvrčala je u talandarama - velikim metalnim posudama nalik na štitove vitezova, pa nismo mogli da odolimo da ne zamolimo organizatora Emila Hmelirša da pita nekog da nam da po parče.

1 / 22 Foto: Nemanja Nikolić

Masni prsti

Ivan Spasić sedeo je na panjčetu i komade somovine valjao u brašno, pa ih spuštao u ulje, a miris... Miris je bio zamaman, a boja zlatna, pa smo jeli hrskavu somovinu da je sve pucalo iza ušiju, i prva parčad su otišla pre nego što je stigao da nam ponudi i hleb. Ako neko ime u ovom tekstu nije tačno napisano, ili je opis neprecizan, to je zato što je novinarska beležnica zamašćena; jelo se, naravno, prstima.

Dvanaest godina zaredom, kad smo utolili glad, rekao nam je Emil Hmelirš, diplomirani ekonomista iz Gaja, zaposlen u osiguranju u desetak kilometara udaljenom Kovinu... Dvanaest godina zaredom organizuje se ovo takmičenje, i sada je već steklo ugled u celoj Srbiji. On i ostali organizatori čisti su amateri, zaljubljenici u druženje i svoje selo.

Jer nije nadmetanje u kuvanju najvažnije. „Gajački kotlić“, kako se ova priredba formalno zove, praznik je za celo selo. Oko kotlića sedele su cele porodice, deca musava od sladoleda trčala su kroz gužvu i duvala u dugačke plastične trube izluđujućeg zvuka, znamenite vuvuzele, koje nekim čudom još nisu zakonom zabranjene. A predveče se prostor između ozidane pozornice s jedne i crkvene kapije s druge strane pretvorio u promenadu: mladi parovi gurali su kolica, devojčice našminkane kao devojke prolazile su kikoćući se, a njihovi vršnjaci krišom su sipali pivo u limenke od soka i jedan drugog udarali šakom za vrat... Iz velikih kazana delila se besplatna čorba i jela za stolovima dugačkim desetak metara.

Kako su u poređenju s ovim izveštačeni pokušaji da se u gradovima, Beogradu na primer, organizuju dani otvorenih ulica i slične manifestacije: obustavi se saobraćaj i nema automobila na kolovozu, ali nema ni duše!

Nego da se vratimo čorbama...

U pet po podne preko razglasa je obznanjen kraj kuvanja, a takmičari su pozvani da „podnesu uzorak“ na ocenjivanje. Trebalo je to videti!

1 / 22 Foto: Nemanja Nikolić

Izložba u Domu kulture

Slike i snovi Rozalije Sunjog

Gajački kotlić
foto: Nemanja Nikolić

U velikoj sali Doma kulture na Preobraženje je Rozalija Sunjog, direktorka osnovne škole u Pločici, izložila šezdeset svojih slika manjeg formata.

- Volim apstraktno slikarstvo zato što sam slobodna u tome. Volim da koristim puno boja, da maštam dok držim četku - kaže Rozalija.

Stojeći žiri

Petočlani žiri stajao je, ne „zasedao“, u prostorijama Udruženja penzionera. Njegovi članovi nisu imali formalno kulinarsko obrazovanje, ali svakako su bili kompetentni: za njima su decenije kuvanja i kušanja ribljih specijaliteta. Zatekli smo ih u velikom poslu - trebalo je srknuti 170 čorbi i oceniti svaku, pa nismo pitali za imena. Ako je važno, četvorica su iz Gaja i okoline, jedan je Beograđanin nedavno doseljen u Gaj. Oni su, dakle, bili u Udruženju penzionera, s jedne strane puta Beograd - Pančevo - Kovin - Bela Crkva, a park s kotlićima s druge. U pet sati takmičari su se uputili ka udruženju noseći svoju vrelu čorbu u malim istovetnim metalnim činijama, i ta je kolona, na pešačkom prelazu pogotovo, predstavljala veseo i lep prizor, koji kao da je sanjao onaj jedan češki pisac...

08:39

Gajački kotlić

Svaka je činija bila označena brojem na papiriću, a duplikat broja dobijao je takmičar, kako bi se otklonila svaka sumnja u nameštanje rezultata. Iz istog razloga, iz ocenjivanja je bila izuzimana svaka činija u kojoj bi se našao list lovora, riblja glava ili bilo šta drugo osim čorbe i komadića mesa, jer to može da predstavlja „potpis“ kuvara i poruku ocenjivaču.

- Kad ljudi posumnjaju u objektivnost žirija, drugi put neće da dođu, i manifestacija se gasi - rečeno nam je.

Sigurno ima istine u ovom. Pretraživali smo na internetu: ima najmanje dvadesetak gradova sa ovakvim takmičenjima, ali broj učesnika na njima retko prelazi tridesetak. A u Gaju, bogte, sto sedamdeset!

Ono, nisu svi oni baš majstori, sudeći bar po mišljenju sudija. Možda nisu dovoljno strpljivo dinstali luk da se pretvori u glatku smesu, ili tajni sastojak nije bio pravi, ali do dobrog raspoloženja nije bilo. I sve se pojelo!

1 / 22 Foto: Nemanja Nikolić

Pobednici

A prava riblja čorba, rekli su nam ocenjivači, mora da bude gusta, ne sme da se „predvaja“ - da se u tanjiru odvaja voda od ostalih sastojaka, mora da bude ljuta koliko treba, da u njoj paradajza bude ni malo ni mnogo, i ima toga još, a sve se svodi na to da kad je probaš, uzdahneš, kad pojedeš, pitaš možeš li da dobiješ još jedan tanjir, i kad više ne možeš, da ti znoj izbije na čelo od ljutine i preobraženjskog sunca.

Kad je već pao mrak, pre proglašenja pobednika izvučeni su dobici na seoskoj tomboli: tegle meda, kompleti noževa (za ribu, naravno), kotlići, a iste nagrade, i naravno, pozlaćene pehare dobili su i pobednici.

Nagrađeno je dvadeset pet najboljih, a prvo mesto osvojio je Pančevac Dušan Gavrilović Gavra. I drugoplasirani je bio Pančevac, treći iz Bavaništa, četvrti je došao iz Drmnog, preko Dunava, a peti je bio Gajčanin.

U publici se čulo ljutito mrmljanje što su pobedu odneli dođoši.

Gaj se voli, Gaj se nikom ne da!

Momčilo Petrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track