DRAMA SRPSKE PORODICE U GRČKOJ: Muškarac iznenada zaglavio u bolnici, a onda je usledio PAKAO! Bez OVOGA nikako nisu smeli na put
Foto: Shutterstock

ovo nisu mogli ni da zamisle

DRAMA SRPSKE PORODICE U GRČKOJ: Muškarac iznenada zaglavio u bolnici, a onda je usledio PAKAO! Bez OVOGA nikako nisu smeli na put

Društvo -

Jedna od bitnijih stavki koja vam je neophodna kada se putuje van zemlje je putno osiguranje, kako bi se izbegle sve moguće neprijatne situacije i nepredviđeni troškovi. Zbog propusta oko putnog osiguranja jedna porodica iz Srbije koja letuje na Krfu našla se u pravom paklu.

Ostatak odmora provode u bolnici

Kako je napisala supruga i majka te porodice u Fejsbuk grupi Grčka info, umesto da se sa svojim nevenčanim suprugom kupa u Ipsosu, "nažalost ostatak odmora provodi sa njim u bolnici".

- U subotu smo morali da se javimo hitno zbog bolova koje je imao. Nažalost morao je na operaciju slepog creva - napisala je ona.

Dodala je i da se nevenčani suprug "lepo oporavlja", ali da ne znaju koliko će ga još tu zadržati.

Krf, Grčka
foto: Shutterstock

Nisu se osigurali, nemaju predstavu koliko će ih sve koštati

Ipak, javio se drugi problem, pored toga što se nalazi u bolnici. Kako kaže, nisu se osigurali pred put i "nemaju predstavu koliko će ih sve ovo koštati".

Korisnike u grupi je pitala i da li postoji izlaz iz te situacije ili će ih "letovanje koštati papreno?"

Komentari puni saveta i različitih iskustava

U komentarima su se ljudi nudili za pomoć, delili svoja iskustva i savete.

- Uzmite sve račune i izveštaje koje dobijete, ako je suprug zaposlen možda je osiguran u firmi (ako je zaposlen, osiguranje važi i na godišnjem), pa možete refundirati barem neki deo troškova. A svakako podnesite preko RFZO zahtev, možda ima rešenja. Brz oporavak - navodi se u jednom komentaru.

Druga osoba je komentarisala da je sličnu situaciju doživela sa ocem u Sloveniji, te da je urađena hitna intervencija i stent.

- Potrebno je da kontaktirate Republički Fond zdravstvenog osiguranja, odeljenje za međunarodno osiguranje - naveo je drugi korisnik.

Neki platili deo, nekima refundacija nije bila moguća

- Naš slučaj je bio da su u bolnici morali da napišu da je bilo hitno, i da on nije bio sposoban za put Ili čeka vozilo Hitne iz Srbije. Mi smo rešavali papirologiju dok je on ležao u bolnici. Prvo su nam u Sloveniji tražili potvrdu da je lice u Srbiji osigurano, to tražite e-mailom, papire koje dobijate u bolnici šaljete našima na RFZZ. Naš slučaj je bio da smo mi morali sve da šaljemo jednima i drugima, i naravno da naglasim Slovenija i Srbija imaju sporazum kada je reč o osiguranju. Nadam se da imaju i sa Grčkom. Mi smo na kraju platili 10%,tj 800 evra sve - jedan je od komentara.

Ipak, bilo je i onih sa drugačijim iskustvom kada su u pitanju isplate osiguranja.

- Moja porodica je doživela eksploziju na Sitoniji, tri nedelje su proveli u bolnicama u Solunu. Nažalost, nisu imali osiguranje, račun je dostigao iznos od preko 5.000 evra. Naknadno osiguranje, nakon nesreće, nije bila moguća opcija- iskustvo je jedne korisnice.

bolnica, bolesnik, bolnička soba, bolnički krevet
foto: Shutterstock, Ilustracija

Putno osiguranje o trošku RFZO: Zdravstvena knjižica važi u 20 zemalja

Ukoliko planirate da boravite ili letujete u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Turskoj ili Tunisu, ne morate kupovati polisu zdravstvenog osiguranja. Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) ima potpisane međunarodne sporazume sa 20 zemalja. Pritom treba imati u vidu da benefiti postoje, ali da postoje i ograničenja.

Na listi je 20 zemalja gde nije potrebna polisa osiguranja: Luksemburg, Mađarska, Severna Makedonija, Nemačka, Rumunija, Austrija, Belgija, BiH, Bugarska, Holandija, Italija, Slovačka, Francuska, Hrvatska, Crna Gora, Češka, Slovenija, Turska i Tunis.

Kako su nam ranije objasnili u RFZO, osiguranici Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za vreme privatnog boravka u inostranstvu imaju pravo na zdravstvenu zaštitu o trošku RFZO samo u slučaju pružanja hitne medicinske pomoći, a radi otklanjanja neposredne opasnosti po život i zdravlje.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track