PROTIV DROGE JE NAJVAŽNIJA PREVENCIJA: Održana debata “Bolesti zavisnosti, izazovi i prevencija" u Loznici
Foto: Kurir/T.Ilić

PROTIV DROGE JE NAJVAŽNIJA PREVENCIJA: Održana debata “Bolesti zavisnosti, izazovi i prevencija" u Loznici

Društvo -

LOZNICA – U lozničkom Omladinskom centru održana je debata - “Bolesti zavisnosti, izazovi i prevencija” sa ciljem informisanja o izazovima hemijske i nehemijske zavisnosti, problemu pojave novih psihoaktivnih supstanci, izazovima u suzbijanju zavisnosti kroz mere prevencije i uspostavljanje mreže partnera u gradu u cilju primene preventivnih mera i kontrole bolesti zavisnosti. Na današnjem skupu razgovarano je o potencijalnim opasnostima virtuelnog prostora, sigurne upotrebe interneta i društvenih mreža među decom i mladima kao i zavisnost od digitalnih tehnologija.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

Predstavnik Kancelarije za borbu protiv droga Jovan Vojnović ukazao je na sve veći broj korisnika droga i da se na tržištu pojavljuju nove, sve mlađi su oni koji počinju da ih koriste kao i da je u porastu zavisnosti od kocke i interneta.

- Sintetičke droge koje se prave u laboratorijama su možda danas nešto najopasnije, što se najviše koristi i imaju najjače, najčešće pogubno dejstvo po život. Marihuana, odnosno kanabis je droga koja se najčešće upotrebljava u Srbiji, najviše je koriste mladi, a na drugom mestu kod njih je korišćenje lekova bez recepta i sintetičke droge koje su u ekspanziji i čak je prisutna njihova prodaja na internetu. Najranije i najopasnije doba početka korišćenja droga je oko 13 godina, a najranjivija grupa su srednjoškolci. Savet roditeljima je da vode računa i na društvenim mrežama kontrolišu šta rade deca, a prisutni su razni digitalni načini kako ona mogu kupiti sintetičku ili bilo koju drugu drogu. Još od nekog predškolskog doba treba da imaju sa decom dobar odnos, da dete može razgovarati sa njima o problemu droga, a pre toga je važno da se roditelji informišu o drogama – kaže Vojnović uz ocenu da je to ’’mnogostruki problemi i nije ga moguće jednostavno ni brzo rešiti''.

Prema rečima Ljubinka Đokića iz gradske uprave, lečenje bilo kog oblika zavisnosti je dug i neizvestan postupak i zato prevenciji treba posvetiti posebnu pažnju.

Loznica
foto: Kurir/T.Ilić

- Činjenica je da gradovi, opštine pa i cela Srbija treba da ulože više napora u rešavanju problema narkomanije. Zato bi roditelji, škole preko psihološko-pedagoške službe, lokalne samouprave, Tužilaštvo, sud, policija, Centar za socijalni rad, trebali biti umreženi, da rade u kontinuitetu kako bi se ovo zlo svelo na najmanju moguću meru. Loznica je 2018. uradila Lokalni akcioni plan za borbu protiv droga koji je trajao do ove godine i sada treba uraditi novi. Pre dve godine je naš Grad potpisao Protokol o saradnji sa vladinom Kancelarijom za borbu protiv droga da zajedno radimo na suzbijanju zloupotrebe. Loznica podržava sve projekte koji promovišu zdrave stilove života bez droge. Nažalost nijedna sredina, pa ni Loznica nije imuna na taj problem, ali je cilj da se protiv njega borimo maksimalno –kazao je on.

Đokić smatram da ovakvih tribina treba da ima više kako bi smo svi bili na najbolji način upućeni u problem i kako bi svako, u svojoj sredini, činio korake da se narkomanija što više suzbije.

Kurir.rs/T.Ilić

Bonus video:

01:38

SADA JE DROGA U ŠKOLI NORMALNA POJAVA!? Antonović: Ovo što mu se desilo je ZABRINJAVAJUĆE! Najskuplji NARKOTIK je ONAJ BESPLATNI!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track