KAŽU DA INSEKTI IMAJU JEDNAKO DOBAR UKUS KAO MESO I MLEČNI PROIZVODI: Evo zašto su alternativni proteini sve traženiji u Evropi!
Foto: Youtube Printscreen

nova hrana

KAŽU DA INSEKTI IMAJU JEDNAKO DOBAR UKUS KAO MESO I MLEČNI PROIZVODI: Evo zašto su alternativni proteini sve traženiji u Evropi!

Društvo -

Više od polovine poljoprivrednih površina u deset evropskih zemalja - Danskoj, Nemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Italiji, Holandiji, Poljskoj, Rumuniji, Švedskoj i Španiji koristi se za uzgoj hrane za stoku, odnosno proizvodnju mesa i mlečnih proizvoda. Pri tom se oko 20 odsto poljoprivrednih površina koristi za uzgoj biljaka namenjenih ljudskoj ishrani, navode autori studije "Nova korist zemljišta - Potencijal alternativnih proteina u Evropi", iz centra za istraživanje "Green Alliance".

0253307610, svinjetina, pečenje, meso
foto: Profimedia

Pišu kako u Evropi gotovo da više nema produktivnog zemljišta i sve se više oslanjamo na uvoz. Tako se neće postići evropski zeleni ciljevi, poručuju.

Alternativni proteini

Umesto mesa i mlečnih proizvoda predlažu korišćenje alternativnih biljnih proteina, ali i algi, gljiva i insekata, ali i proteina dobijenih fermenitisanjem te proizvodnjom iz ćelija.

- Imaju jednako dobar ukus kao meso i mlečni proizvodi, a istovremeno znatno niže troškove za potrošače i životnu sredinu. Oni već danas postupno zamenjuju ​​prerađeno meso i mlečne proizvode jer postaju konkurentniji u odnosu na životinjske proizvode - stoji u studiji koja je predstavljena uoči Međunarodne zelene nedelje u Berlinu, a naručio ju je i finansirao "Good Food Institute Europe", nevladina organizacija aktivna na području ove vrste hrane.

Računica

Njihova računica pokazuje da kada bi potražnja za mesom i mlečnim proizvodima iz stočarstva pala za dve trećine, 44 odsto poljoprivrednog zemljišta u navedenih deset zemalja ne bi bilo potrebno za uzgoj stočne hrane i ispašu.

- Potreba za površinama u drugim zemljama pala bi još više, za 57 odsto. Time bi se oslobodilo područje veličine Španije koje se trenutno koristi za proizvodnju hrane koja se svejedno uvozi u Evropu. Pitanje je kako se to područje može bolje iskoristiti - stoji u studiji.

Smatraju da bi se na taj način mogla poboljšati samoodrživost, stvoriti više prirodnih staništa koja skladište ugljenik i čuvaju divlje vrste te povećale površine za agroekološke poljoprivredne metode.

Kurir.rs/ Agroklub/ Preneo: S.Đ.

Bonus video:

01:37

Ješćemo insekte, EU larve BRAŠNASTOG SCRVA proglasila inovativnom hranom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track