Najnovije vesti

POTVRĐENO, JOŠ JEDAN SLUČAJ MALIH BOGINJA U BEOGRADU: Oboleo dečak, osam mu je godina a nijednu vakcinu nije primio?!
Ilustracija, Foto: Profimedia

Gradski zavod za javno zdravlje

POTVRĐENO, JOŠ JEDAN SLUČAJ MALIH BOGINJA U BEOGRADU: Oboleo dečak, osam mu je godina a nijednu vakcinu nije primio?!

Društvo -

To je treći potvrđen slučaj malih boginja u ovoj godini. Prethodno su morbile potvrđene kod dečak (15) i njegove majke

BEOGRAD - Male boginje potvrđene su danas kod još jednog deteta u Beogradu. Reč je o detetu koje ima osam godina i nije primio do sada nijednu vakcinu.

"Dečak je išao u privatni vrtić. Nijednu jedinu vakcinu nije primio. Postojala je sumnja kod još jednog pacijenta, ali je sa Torlaka potvrđeno da nisu u pitanju male boginje. Potvrđene su samo za dečaka rođenog 2015. godine", kažu za Euronews Srbija u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

To je treći potvrđen slučaj malih boginja u ovoj godini. Prethodno su morbile potvrđene kod dečak (15) i njegove majke. Reč je o inportovanim slučajevima, što znači da su se zarazili u inostranstvu, a bolest se manifestovala kada su stigli u Srbiju.

Dečak nije vakcinisan i leči se na Infektrivnoj klinici u Beogradu, jer ima upalu pluća. Majka je prošla sa blažom kliničkom slikom.

Lekari već duže upozoravaju da se može očekivati epidemija malih boginja, jer je obuhvat vakcinisane dece MMR vakcinom (štiti od tri zarazne bolesti- male boginje, zauške, rubeola), nije dovoljan da zaustavi cirkulaciju virusa. Dobar kolektivni imunitet se obezbeđuje ako je vakcinisano 95 odsto mališana.

Godinama unazad Srbija nije postigla taj rezultat. U 2021. gоdini prvom dozom vakcine je zaštićeno 74,8 odsto dece, а u 2022. gоdini 81,3 odsto. Оbuhvаt drugоm dоzоm, prе upisа u prvi rаzrеd оsnоvnе šкоlе, u 2021. gоdini iznоsiо је 85,8 odsto, а u 2022. gоdini 89,5 odsto.

Sa malim boginjama bori se cela Evropa. Samo tokom prošle godine u Evropi je zabeleženo 45 puta više morbila nego 2022. godine. Oni imaju drastičan skok zaraženih, a obuhvat vakcinisane dece im je pao samo za jedan odsto- sa 93 odsto, na 92 odsto.

Ministarstvo zdravlja Srbije i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prosledili su dopis svim domovima zdravlja da se uradi hitna revizija vakcinalnih kartona, posebno za decu rođenu 2015. i 2016. godine. Pedijatri pozivaju roditelje dece koja nisu vakcinisana da ih dovedu na imunizaciju.

Počeli su i sistematski pregledi dece za polazak u prvi razred. Preporuka je da se prvo obavi vakcinacija, pa tek onda pregledi specijalista - oftalmologa, fizijatra, stomatologa, ORL, logopeda. Pred polazak u školu dobijaju dve vakcine protiv velikog kašlja i malih boginja.

Kurir.rs/Euronews Srbija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja