TITOVA DESNA RUKA I NAJMOĆNIJI ČOVEK BIVŠE SFRJ! Toma Fila otkrio: Ovo je NAVIKA koja ga je učinila drugim čovekom države
Foto: Printsceen/Youtube, Zorana Jevtić

kurir televizija

TITOVA DESNA RUKA I NAJMOĆNIJI ČOVEK BIVŠE SFRJ! Toma Fila otkrio: Ovo je NAVIKA koja ga je učinila drugim čovekom države

Društvo -

Na sam pomen imena Aleksandra Rankovića Leka, najstarije generacije i dan danas zaneme, jer po sećanjima mnogih reč je o čoveku čije se ime ne izgovara tek tako.

Bio je Titov kum i jedan od najmoćnijih ljudi SFRJ. Bio je prvi načelnik OZN i UDB, i do 1966. godine šef svih policijskih i tajnih službi u tadašnjoj Jugoslaviji. Jednom rečju, bio je najbliži saradnik Josipa Broza.

Aleksandar Leka Ranković, Aleksandar Ranković
foto: Printscreen/Youtube

Advokat Toma Fila je u svom gostovanju u Pulsu Srbije pričao o uticaju Titove desne ruke.

Najpe je opisao put Leke Rankovića do drugog čoveka u državi, pa sve do državnog neprijatelja.

- Ono što je impresivno bilo kod Rankovića i njegove žene Slavke, čijeg sina sam imao čast da upoznam, jeste da nikada nije progovorio. Sve svoje beleške je čuvao za sebe, a nije pričao jer je bio u UDB-i. Naučio je, odnosno formirao naviku da uvek uz Tita bude. On je bio alter ego Tita. Ranković nije izbačen iz Saveza komunista. Naime, Spasenija Cana Babović, koje je bila predsednik CK Srbije, predložila je da se Ranković izbaci iz partije. To je poslato na odobrenje Josipu Brozu, a on to nikada nije odobrio. Prema tome, Ranković je umro kao član Saveza komunista - započeo je Fila.

Toma Fila
foto: Kurir televizija

Spasio Tita i držao Kosovo pod kontrolom

Ranković je bio veliki protivnik crkve. Posle Brionskog plenuma (1966. godine) izbrisana je uloga Aleksandra Rankovića koju je imao za vreme predratnog, ilegalnog partijskog rada u Beogradu.

U Drugom svetskom ratu, u bici na Sutjesci, prilikom nemačkog desanta na Drvar, Ranković je odigrao presudnu ulogu u spasavanju Tita i vrhovnog štaba.

Takođe, držao je i Kosovo pod kontrolom, a navodno, njegovom smenom, sve dolazi do raspada. S druge strane, Ranković je rukovodio akcijom hapšenja Draže Mihailovića, koji je osuđen na smrt zbog saradnje sa okupatorom.

Leka Ranković, Aleksandar Leka Ranković, Jovanka Broz, Tito, Josip Broz, Josip Broz Tito
foto: Youtube Printscreen

Fila je potom otkrio da je osnivač Odeljenja za zaštitu naroda - OZNA.

- On je bio izuzetno skroman, povukao se sa suprugom i nikada se nije mešao u politiku, niti je davao izjave. Naučio je na tajnost o svemu, on je osnivač OZN-e, a ne učesnik. Nije se slagao sa Krcnuom, jer je Slobodan Penezić Krcun mnogo krvi prolio bez razloga. Na njegovoj sahrani je bilo 100.000 ljudi, to su kolone bile i ja sam se iznenadio. Tito je otkrio da ga prisluškuju u vili. Bio je prislušni centar u okviru UDB-e, a Đoković advokat je bio šef tog prislušnog centra za Beograd. Oni su svi do jednog poslati u zatvor, a nakon šest meseci su pušteni. Doduše, Tito je Leki dao aboliciju i tako su svi bili pušteni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj devet za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

05:14

TITO SE POTRUDIO DA SE NJEGOVA SRBOUBILAČKA BIOGRAFIJA NE ZNA! Istoričar Cvetković: Ovaj momenat je po Brozovoj želji IZBRISAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track