NEMANJA (6) POSTAO KAO BILJKA ZBOG PRELEŽANIH MORBILA: Izgubio sve funkcije, virus u mozgu tinjao godinama kao tempirana bomba!
Nemanja (6) postao kao biljka u roku od mesec dana zbog preležanih morbila!, Foto: Privatna Arhiva

TUGA

NEMANJA (6) POSTAO KAO BILJKA ZBOG PRELEŽANIH MORBILA: Izgubio sve funkcije, virus u mozgu tinjao godinama kao tempirana bomba!

Društvo -

Nemanja je sa šest meseci bio u bolnici na rutinskoj intervenciji na mokraćnom kanalu 2018. godine. To je bilo u jeku epidemije malih boginja i on tada nije mogao biti vakcinisan MMR-om jer se ta vakcina daje nakon navršenih godinu dana. U bolnici je dobio morbile, preležao ih je bez komplikacija, a nakon što je napunio tri godine, komplikacija ove bolesti se javila. Virus morbila se zakačio za mozak, tinjao je i potom eksplodirao. Nemanja je u roku mesec dana postao kao biljka!

Ovako priča za Kurir Beograđanka Anastasija Ljutić (28), majka šestogodišnjeg Nemanje, koji sada živi u velikim bolovima. Nemanja se normalno razvijao, hodao, trčao, sedeo, jeo, pričao, krenuo u vrtić. Ništa nije slutilo strašnu dijagnozu, a onda je odjednom krenuo da se gasi.

- Nemanja je sa šest meseci boravio u bolnici, gde je imao rutinsku intervenciju na mokraćnom kanalu. To je bilo 2018. godine. U bolnici je boravilo dete za koje se nije znalo da ima morbile sve dok nije izašao taj osip, ali tada je bilo kasno, jer su se i ostala deca zarazila, među njima i Nemanja. Tada je preležao morbile, kao običan virus, imao je temperaturu i osip, ali tada kada je imao boginje, virus je otišao na mozak i tu se zakačio - počinje priču Anastasija.

Morbile
foto: Privatna Arhiva

Prvi simptomi

Nemanja se nakon toga normalno razvijao, a sa tri godine, nakon polaska u vrtić, počeli su da se javljaju prvi simptomi.

- Tada je bio prvi put u kolektivu, počele su prehlade i uobičajene upale, pad imuniteta. Dobio je visoku temperaturu, koja je prouzrokovala fras. Nakon toga je počeo da gubi ravnotežu. Više nije mogao da hoda, a u decembru 2020. on više nije bio svestan. Prvo je krenulo s ravnotežom, otišli smo kod neurologa, koji nas je poslao kući, nije tome pridavao značaj i rekao je da se vratimo za mesec dana. Potražili smo drugo mišljenje, ostavili su nas na ispitivanju na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu - navela je naša sagovornica.

Morbile
foto: Privatna Arhiva

Međutim, tada se desio kovid, pa su bolnicu zatvorili na dve nedelje, a njih poslali kući. Tada Nemanja više uopšte nije mogao da hoda.

- Stane, pa padne, tetura se. Duže je spavao... Počeo je da se gasi! Počeo je slabije da guta hranu, izgubio je i govor. To se sve desilo u roku od nekoliko dana. Otišli smo na Institut za majku i dete, odmah su krenuli sa ispitivanjima. Već naredno jutro u bolnici krenuo je da mu se koči vrat, da mu pogled ide na jednu stranu, pa mu tako ostane, jer ne može da pomeri oko - priseća se Anastasija:

- Rađene su analize na genetiku, na autoimune bolesti, tumore, razne provere, rađena je analiza likvora... Kako su dani prolazili, Nemanja je sve više gubio funkcije, krenuli su i grčevi u rukama i nogama, tada je još bio svestan pomalo. Bio je uplašen, trpeo je jake bolove. Bio je na jakim sedativima, krenuo je da se hrani na sondu...

Morbile
foto: Privatna Arhiva

Antitela u likvoru

Nakon dve nedelje stigla je potvrda sa Infektivne klinike da Nemanja ima antitela morbila u likvoru, i to je bio jedini virus na koji je on bio pozitivan da je na mozgu.

- Do dijagnoze je došlo analizom likvora, dobija se potvrda o prisustvu antitela u moždanoj tečnosti i na osnovu ostalih simptoma i kliničke slike je donešena dijagnoza - subakutni sklerozirajući panencefalitis. To je neurodegenerativna i progresivna bolest, to je posledica morbila i ona može da nastane i godinama nakon preležanih boginja - objašnjava Anastasija.

Anastasija sa Nemanjom i mlađim sinom
Anastasija sa Nemanjom i mlađim sinom foto: Privatna Arhiva

Jedina nada

Terapija matičnim ćelijama

Anastasija navodi i da konkretnog leka za ovu bolest nema, ali da oni u svojoj borbi ne odustaju.

- Pre nego što je dijagnoza uspostavljena, lekari su sumnjali da ima antitela na morbile i da se nadaju da nije, jer u tom slučaju može biti fatalno. Postoji antivirusna terapija koju smo primenjivali, ali to je sve simptomatski i to ne može da istrebi virus iz mozga. Krenuli smo sa istraživanjem, već tri godine aktivno se lečimo u Turskoj tretmanima matičnim ćelijama, svaki dan idemo na fizikalnu terapiju. On je i dalje u spazmu, trpi bolove, ali mi ne stajemo s borbom. Nemanja je sada bolje nego što je bio pre tri godine, jedino što se vratilo jeste da je pomalo počeo da prati pogledom i malo je svesniji - navela je ona.

Naglašava da je važno da se deca vakcinišu i da roditelji moraju biti upućeni kad razmišljaju da li da vakcinišu dete ili ne, da uzmu sve stvari u obzir, a to su upravo bolesti protiv kojih je MMR vakcina prevencija.

- Ljudi ne znaju da ova bolest uopšte postoji. Ima primera u svetu gde deca sa 17 godina dobiju ovu dijagnozu, a preležali su morbile pre prve godine. Radili smo dijagnostiku i u Turskoj i Ukrajini, svuda su rezultati bili isti, potvrđeno je da je u Nemanjinom slučaju akutna infekcija bila ključna za dobijanje ove bolesti - zaključila je.

Morbile
foto: Privatna Arhiva

Činjenice / Ovako možete pomoći Nemanji

  • - Upiši 995 i pošalji SMS na 3030
  • - Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856562-87
  • - Uplatom na devizni račun: 160-6000000857075-03
  • IBAN: RS35160600000085707503
  • SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Kod troje komplikacije

Zaražena beba od 13 meseci

Prema jučerašnjem izveštaju "Batuta", od 19 potvrđenih slučajeva morbila u Srbiji, u Beogradu je obolelo 16 osoba, među kojima je šestoro dece uzrasta od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, tri nevakcinisane osobe uzrasta osam, 15 i 19 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i šest osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa. Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih. Takođe, u Novom Sadu je obolela osoba od 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, u Staroj Pazovi obolelo je dete od dve godine koje nije vakcinisano, a poslednji registrovani slučaj malih boginja je kod nevakcinisane bebe od 13 meseci s teritorije Severnobanatskog okruga.

Bonus video:

01:34

PROTIV MALIH BOGINJA SE MORA VAKCINISATI I AKO IH JE DETE PRELEŽALO! Epidemiolog iznosi razloge: Nisu u pitanju samo morbile

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track