SPREMITE SE ZA TEMPERATURNI ŠOK! Skala u Srbiji pada i za 20 stepeni, stručnjaci savetuju da IZBEGAVATE POSEBNO JEDNU STVAR!
Foto: Petar Aleksić, Dinendra Haria / Zuma Press / Profimedia, Shutterstock

temperature padaju za 20 stepeni

SPREMITE SE ZA TEMPERATURNI ŠOK! Skala u Srbiji pada i za 20 stepeni, stručnjaci savetuju da IZBEGAVATE POSEBNO JEDNU STVAR!

Društvo -

U Beogradu su prethodnih dana oboreni temperaturni rekordi stari više od 100 godina.

Naime, u Beogradu je u nedelju 14. aprila izmereno 28 stepeni što je najveća maksimalna temperatura izmerena od 1887. godine, a dotadašnji rekord je držao 14. april iz 1939. sa 26,6 stepeni.

Juče je najviša temperatura bila između 31 i 32 stepena. Za jučerašnji dan ranije je rekord bio 1917. godine. A onaj u subotu je bio 1906. godine. Trebalo je 100 godina da prođe da se namesti ovako jedna topla epizoda vremena.

Međutim, već sutra nas očekuje nagla promena vremena.

leto, vrućina, žega, toplo vreme
foto: Nenad Kostić

- U utorak će i dalje u većem delu Srbije biti toplo. U prvom delu dana malo do umereno oblačno i suvo sa sunčanim periodima uz pojačan jugozapadni vetar, a pojava kratkotrajne kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se od sredine dana najpre u Vojvodini i zapadnoj Srbiji, a zatim i u ostalim krajevima. Maksimalna temperatura od 21 na krajnjem severozapadu do 30 stepeni na jugoistoku zemlje. Uveče i noću u svim krajevima kiša i jako zahlađenje - kaže za Kurir prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor RHMZ.

U sredu će, kako navodi, biti pretežno oblačno i osetno hladnije, povremeno s kišom, u centralnoj i južnoj Srbiji i sa pljuskovima i grmljavinom.

Maksimalna temperatura će iznositi od 7 do 14 stepeni.

Jugoslav Nikolić
foto: Beta/ Zoran Živković, Shutterstock

- Usled izraženog pada temperature, kiša će uveče i u toku noći izmedu srede i četvrtka u planinskim predelima jugozapadne Srbije preći u sneg. U četvrtak će biti hladno i vetrovito, sa minimalnim temperaturama od četiri do sedam stepeni, a maksimalnim od 11 do 14 stepeni.

Radmila Šehić
foto: Privatna Arhiva

Dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine kaže za Kurir da će zbog ovih oscilacija čak i oni koji nemaju registrovane nikakve zdravstvene probleme osećati glavobolju, vrtoglavicu i određeni pad tolerancije i motivacije:

- Dok se ne adaptiramo trebalo bi da smanjimo fizički napor, ishrana bi trebala da bude lagana i umerena, bez začina koji podižu pritisak. Imunitet bi trebalo podizati unošenjem sveže, zdrave hrane, pune vitamina i minerala, i, ako je moguće, izbeći stres - kaže ona i dodaje da je ključ u umerenosti i izbegavanju nepotrebnih fizičkih aktivnosti, a da su najugroženiji osobe koji imaju problem sa pritiskom i moždanom cirkulacijom, kao i kardiovaskularni bolesnici.

Agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da će što se useva tiče svaka kiša biti zlata vredna.

- To se pre svega odnosi na useve koji su posejani jesenas i koji se već dosta muče, ali će kiša imati i poseban značaj za kulture koje su sada sejane - kukuruz, šećerna repa, suncokret i stvoriće se povoljniji uslovi za nastavak setve.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja