RHMZ IZDAO UPOZORENJE RANO JUTROS: Srbiji danas preti nevreme, očekuju se JAČI GRMLЈAVINSKI OBLACI i veća količina padavina
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Printscreen

upaljen meteo alarm, vreme je opasno

RHMZ IZDAO UPOZORENJE RANO JUTROS: Srbiji danas preti nevreme, očekuju se JAČI GRMLЈAVINSKI OBLACI i veća količina padavina

Društvo -

U Srbiji će danas biti promenljivo i toplo vreme, sa sunčanim intervalima, uz lokalnu kišu i pljuskove sa grmljavinom, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

Tokom jutra više padavina će biti na jugoistoku Srbije, a uveče i u ostalim krajevima zemlje. Na severozapadu Srbije duži sunčani intervali. Vetar slab i promenljiv, samo na jugu Banata povremeno jak. Najniža temperatura od 11 do 17, a najviša od 25 do 30.

U Beogradu danas promenljivo oblačno, toplo i tokom većeg dela dana suvo vreme. Vetar slab do umeren, jugoistočni. Najniža temperatura oko 17, a najviša oko 27.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Upozorenje na vremenske nepogode

U poslednjoj dekadi maja topla, vlažna i nestabilna vazdušna masa na području Srbije uslovlјavaće česte plјuskove sa grmlјavinom, lokalno praćene gradom i olujnim vetrom.

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

Već danas posle podne i uveče očekuju se potencijalno jači grmlјavinski oblaci i lokalno veća količina padavina (20-40 mm), naročito u centralnoj i južnoj Srbiji u toku noći ka ponedelјku. Najmanja verovarnoća za pojavu nepogoda sutra će biti na severozapadu Srbije.

Upaljen meteo alarm

vremenska prognoza
foto: Printscreen/RHMZ

U većem delu Srbije danas je upaljen narandžasti meteo alarm zbog kiše i grmljavine, izuzev Bačke, Srema, Beograda, zapadne i jugoistočne Srbije gde je na snazi žuto upozorenje. Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno: Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vreme narednih dana

Ponedeljak: Promenljivo oblačno i nestabilno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Grmljavinski razvoji će biti češći na severozapadu, zapadu i jugu Srbije. Vetar slab i umeren, na jugu Banata povremeno jak, jugoistočni. Najniža temperatura od 13 do 18, a najviša dnevna od 22 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 80%.

Utorak: Promenljivo oblačno, nestabilno, mestimično sa kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, u košavskom području i jak, a na jugu Banata i olujni, južni i jugoistočni. Najniža temperatura od 14 do 18, a najviša dnevna od 23 do 28 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina sa gradom i sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 90%. Udari vetra > 17 m/s, verovatnoća 80%

Sreda: Promenljivo oblačno, na severu Srbije uglavnom suvo sa sunčanim intervalima, a u ostalim krajevima mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Vetar slab i umeren, zapadni i jugozapadni. Najniža temperatura od 12 do 17, a najviša dnevna od 24 do 27 stepeni. Upozorenje: Lokalna pojava grmljavina, sa količinom padavina ≥ od 20 l/m² za 3 h, verovatnoća 70%.

Bonus video:

00:15

Pljuskovi u Beogradu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track