Obeležen završetak godine jubileja Ive Andrića
Foto: Tanjug

Obeležen završetak godine jubileja Ive Andrića

Društvo -
Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković ocenio je da je u oblasti kulture u Srbiji moguće veliki posao zajednički planirati, početi i uspešno završiti nezavisno od političke promene i nivoa nadležnosti.
1 / 4 Foto: Tanjug

BEOGRAD - Završetak godine jubileja Ive Andrića zvanično je danas, na 120. godišnjicu od njegovog rođenja, obeležen kod spomenika na Andrićevom vencu u Beogradu. Na istom mestu taj jubilej je i započet pre godinu dana. Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković ocenio je tom prilikom da je u oblasti kulture u Srbiji moguće veliki posao zajednički planirati, početi i uspešno završiti nezavisno od političke promene i nivoa nadležnosti.

On je dodao da će ministarstvo kulture i ubuduće voditi računa o jubilejima srpskih velikana, zbog čega će, kako je kazao, "formirati kalendar" o tome i naveo da će sledeće godine između ostalog biti obeleženo 70 godina od smrti Nikole Tesle. "Ministarstvo kulture služi sadašnjosti, ali povezujući prošlost, sadašnjost i budućnost", kazao je Petković.

Bivši ministar kulture Predrag Marković, tokom čijeg mandata je započeto obeležavanje godine Ive Andrića je na istoj svečanosti istakao da kad se nešto započne treba da se završi i da tu politika nije važna. Tokom Godine jubileja Ive Andrića organizovano je niz izložbi posvećenih jedinom srpskom nobelovcu, među kojima je i izložba na Aerodormu "Nikola Tesla", kao i projekat "Beograd Andrićevim koracima" u okviru kog su u gradu obeležena važna mesta za Andrićev privatni i javni život. Zamenik sekretara za kulturu Grada Beograda Aleksandar Peković je naveo da Iva Andrića možemo zvati Beograđaninom, jer je u Beogradu, uz nekoliko pauza, živeo od oktobra 1919. do smrti 1975. godine. Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predstavnici Muzeja Grada Beograda i drugih gradskih ustanova kulture. Ivo Andrić je rođen 9. oktobra 1892. u Travniku, a umro 1975. u Beogradu.

Nobelovu nagradu za roman "Na Drini ćuprija" dobio je 1961. godine, a bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Među njegovim najpoznatijim delima su i "Travnička hronika", "Prokleta avlija" i "Znakovi pored puta".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track