U Srbiji živi 66.408 izbeglica

Bez doma

U Srbiji živi 66.408 izbeglica

Društvo -
U kategoriji trajno izbeglištvo nalazimo se među prvih pet država u svetu, a 10 odsto njenog sadašnjeg stanovništva nije živelo u njoj pre 1992. godine

BEOGRAD - Republički Komesarijat za izbeglice upozorio je da 20 godina posle ratnih sukoba na prostoru bivše SFR Jugoslavije u Srbiji živi još 66.408 ljudi sa statusom izbeglica, dok je ukupan broj interno raseljenih lica 210.000.

Srbija se u kategoriji trajno izbeglištvo nalazi među prvih pet država u svetu, a 10 odsto njenog sadašnjeg stanovništva nije živelo u njoj pre 1992. godine.

Zbog toga se očekuje da će oko 57 odsto od 300 miliona evra za stambeno zbrinjavanje najugroženijih izbeglica u regionu, prikupljenih na donatorskoj konferenciji u Sarajevu u aprilu ove godine, pripasti Srbiji.

Prema prvim procenama, ukupni investicioni troškovi programa iznose 584 miliona evra, za period od pet godina, od čega bi Hrvatskoj pripalo 21 odsto, Bosni i Hercegovini pripalo 17, Crnoj Gori 5, a ostatak Srbiji.

Evropska unija i Sjedinjene Države su se obavezale da će u narednih pet godina obezbediti ostatak novca kako bi konačno bio obezbeđen krov nad glavom za 27.000 izbegličkih porodica. Pored izbeglica i interno raseljenih lica, problem stambenog zbrinjavanja imaju i povratnici iz evropskih zemalja.

Prema izveštaju kancelarije za readmisiju Komesarijata za izbeglice Srbije do jula ove godine u Srbiju je vraćeno ukupno 1.156 ljudi.

Pored toga, Srbija se poslednjih godina suočava i sa sve većim prilivom azilanata jer se nalazi na putu kojim se kreće veliki broj ilegalnih migranata iz afričkih zemalja, Avganistana i sa Bliskog Istoka, koji preko Turske, Grčke, Bugarske i Makedonije, stižu u Srbiju na putu ka Mađarskoj i drugim zemljama Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track