Zloupotreba u javnim nabavkama novo krivično delo
Foto: Preent Screen

Izmene Krivičnog zakonika

Zloupotreba u javnim nabavkama novo krivično delo

Društvo -
Predloženim izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je uvođenje novog krivičnog dela - zloupotrebe u javnim nabavkama, dekriminalizovano je krivično delo klevete, a jednu od najvažnijih novina predstavlja i ukidanje krivičnog dela nesavesnog rada u privrednom poslovanju

BEOGRAD - Predloženim izmenama Krivičnog zakonika predviđeno je i uvođenje novog krivičnog dela - zloupotrebe u javnim nabavkama, dekriminalizovano je krivično delo klevete, a jednu od najvažnijih novina predstavlja i ukidanje krivičnog dela nesavesnog rada u privrednom poslovanju, izjavio je danas ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković.

Predstavljajući predložene izmene i dopune, Selaković je u Skupštini Srbije rekao da se, umesto krivičnog dela nesavesnog rada u privrednom poslovanju, koje je prevaziđeno i nepotrebno, uvodi krivično delo zloupotrebe položaja odgovornog lica, što je posledica potrebe da se napravi bitna razlika između odgovornog i službenog lica, što sada nije slučaj.

Predloženim izmenama se briše i krivično delo nedozvoljenog komentarisanja sudskih odluka, koje je uvedeno izmenama iz 2009. godine, a uvodi se i novo krivično delo omogućavanja zloupotrebe ostvarivanja prava azila u stranoj državi.

Novinu predstavlja i odredba koja, umesto fakultativnog, uvodi obavezan uslovni otpust u slučaju da su ispunjeni zakonski uslovi, a primena primarnog realnog principa važenja krivičnog zakondavstva Srbije na učinioce krivičnih dela u inostranstvu proširuje se na sva krivična dela terorizma, ne samo na krivično delo terorizma upravljenog protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije.

Brisan je najteži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, koji je uveden izmenama Zakonika iz 2009. godine.

"Ovaj oblik je odraz preterano represivnih težnji i ima karakteristike verbalnog političkog delikta, pa mu i nije mesto u glavi 14. Krivičnog zakonika, jer su u njoj propisana krivična dela radi zaštite osnovnih prava i sloboda čoveka i građana, a ne prava državnih funkcionera i novinara", rekao je Selaković.

On je dodao da je pre izmena Krivičnog zakonika iz 2009. godine osnovni oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti bio zaprećen kaznom zatvora do jedne godine, a teži oblik zatvorom od tri meseca do tri godine, a da je sada predviđena osetno stroža kazna.

"Imajući to u vidu, nije bilo opravdano propisivati i najteži oblik učinjen prema nosiocima izvršne i sudske vlasti i novinarima koji je zaprećen kaznom zatvora od jedne do osam godina. Može se postaviti i pitanje nisu li time diskriminisani svi ostali građani, jer proizlazi da je osećanje sigurnosti navedenih lica mnogo vrednije i značajnije", kazao je ministar.

Neprihvatljivo je da se za pripremanje ubistva predstavnika najviših organa vlasti može izreći zatvor od jedne do pet godina, a ako im se samo ugrozi sigurnost pretnjom, onda može i osam, pa je to najvažniji razlog za ukidanje tog kvalifikovanog oblika, rekao je Selaković.

Izvršena je dekriminalizacija krivičnog dela klevete, što je bio zahtev velikog broja udruženja i stručne javnosti, a naročito novinarskih udruženja.

Dopunjene su odredbe koje propisuju krivična dela primanje i davanje mita, tako što se proširuje zakonski opis time što se ova krivična dela mogu izvršiti ne samo u okviru svog ovlašćenja, nego i u vezi sa njim.Predloženim izmenama Zakonika o krivičnom postupku primena tog zakonika odlaže se na 1. oktobar 2013. godine, umesto 15. januar 2013. kako je ranije bilo predviđeno.

Skupština raspravlja i o dopunama zakona o javnom tužilaštvu i o sudijama, kojima se stvaraju pravni osnovi da se izbor zamenika tužilaca, kojima ističe trogodišnji mandate, i sudija na stalnu funkciju može nesmetano obaviti.

Da bi se blagovremeno izvršio izbor ovih sudija, predloženo je da ti zakoni stupe na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track